Ухвала
від 15.11.2013 по справі 757/25160/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25160/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О., при секретарі Криштак О.О., за участю сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України Бургала О.М., розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України Бургала О.М. про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

14 листопада 2013 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О. надійшло клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України Бургала О.М., погоджене старшим прокурором Генеральної прокуратури України Колесником М.О. про тимчасовий доступ до документів ВАТ Агромаш , код ЄДРПОУ 13554349, юридична адреса: Житомирська обл., м. Бердичів, вул. Низгірецька, 16, що знаходяться у центральному офісі ПАТ Кредитпромбанк (код ЄДРПОУ 21666051), юридична адреса: м. Київ, бул. Дружби Народів, 38 та надання дозволу на їх вилучення (здійснення виїмки).

У судовому засіданні слідчий СГ ГСУ МВС України Бургала О.М. посилався на те, що у період з 2006 по 2007 роки невстановлені особи з метою незаконного заволодіння коштами ВАТ Кредитпромбанк , уклали між ВАТ Кредитпромбанк та: ВАТ Мелітопольський пивоварний завод , ВАТ Агромаш , ТОВ Акваріус систем менеджмент , ЗАТ Лисичанський пивоварний завод , ТОВ Арткера , ТОВ Інтерторг та фірмою ПЄТ Інтернешнл (ДЧ ПП Крістал-Дістріб'ютерс ) вісім кредитних договорів і, не маючи наміру виконувати умови вказаних кредитних договорів, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ВАТ Кредитпромбанк на загальну суму 538 000 000 гривень, завдавши ВАТ Кредитпромбанк матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Крім того, з'ясовано, що 06 грудня 2006 року між Житомирським відділенням Волинською філією ВАТ Кредитпромбанк в м. Житомир та ВАТ Агромаш (код ЕДРПОУ 13554349) укладено кредитний договір № 05/54/06-КЛТ, відповідно до якого ВАТ Агромаш отримало в указаному банку фінансовий кредит на суму 1 100 000,00 доларів США, якими службові особи ВАТ Агромаш незаконно заволоділи.

ПАТ Кредитпромбанк (код ЄДРПОУ 21666051), у володінні якого знаходиться інформація, про розгляд клопотання судом повідомлялось, про причини неприбуття суд не повідомило, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України Бургали О.М., вивчивши матеріали кримінального провадження, дійшов до наступного висновку.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що в провадженні ГСУ МВС України перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013110060004671, за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України.

Зазначає, що з метою всебічного, повного дослідження обставин кримінального провадження, встановлення кола осіб, причетних до вчинення указаного злочину та точної суми завданих банку збитків необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, на підставі яких 06.12.2006 між Житомирським відділенням Волинською філією ВАТ Кредитпромбанк в м. Житомир та ВАТ Агромаш (код ЕДРПОУ 13554349) укладено кредитний договір № 05/54/06-КЛТ та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Вказує, що іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення документів, неможливо встановити обставини отримання кредитних коштів, відстежити їх подальший рух та встановити, на які потреби ВАТ Агромаш їх використало, з огляду на те, що дана інформація містить банківську таємницю.

Також зазначає, що для ідентифікації підписів у кредитному договорі, його додатках та в договорах, які укладались для забезпечення кредиту, необхідно провести судово-почеркознавчі експертизи, для чого експерту необхідно надати у якості порівняльного матеріалу документи, що містять вільні зразки підписів засновників та керівників ВАТ Агромаш .

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З огляду на зазначене вище, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України Бургала О.М., погоджене старшим прокурором Генеральної прокуратури України Колесником М.О. про тимчасовий доступ до документів ВАТ Агромаш , код ЄДРПОУ 13554349, юридична адреса: Житомирська обл., м. Бердичів, вул. Низгірецька, 16, що знаходяться у центральному офісі ПАТ Кредитпромбанк (код ЄДРПОУ 21666051), юридична адреса: м. Київ, бул. Дружби Народів, 38 та надання дозволу на їх вилучення (здійснення виїмки) - задовольнити.

Надати слідчому СГ ГСУ МВС України Бургалі Олександру Мирославовичу тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) до документів ВАТ Агромаш , код ЄДРПОУ 13554349, юридична адреса: Житомирська обл., м. Бердичів, вул. Низгірецька, 16, що знаходяться у центральному офісі ПАТ Кредитпромбанк (код ЄДРПОУ 21666051), юридична адреса: м. Київ, бул. Дружби Народів, 38, а саме:

- кредитного договору від 06.12.2006 № 05/54/06-КЛТ, всіх додаткових угод до вказаного договору, додатків та доповнень до них, кредитної справи по вказаному договору;

- руху кредитних коштів з позичкових рахунків, а також коштів по рахункам № 26003050246980, № 260050246840 та № 260090246978, що належать ВАТ Агромаш (код ЄДРПОУ 13554349), у паперовому та електронному вигляді, із зазначенням контрагентів (назва, код ЄДРПОУ, номер рахунку та назва банківської установи до якої перераховувались грошові кошти), назв операцій, дат та часу їх проведення, залишків коштів на кінець та початок операційних днів, з наданням в паперовому та електронному вигляді документів, які стали підставою для проведення операцій з перерахування грошових коштів з рахунку на рахунок, чи отримання готівки (платіжне доручення, тощо);

- оригіналів документів, наданих ВАТ Агромаш до банку, якими підтверджено необхідність відкриття мультивалютної кредитної лінії; заяви, анкети, документи довідкового характеру позичальника стосовно фінансової стійкості, обсягів реалізації, складу та динаміки дебіторсько-кредиторської заборгованості, прибутків та збитків відповідних періодів щодо ринкової вартості предмету застави тощо, документів податкового та бухгалтерського обліків, фінансової звітності поданих в розпорядження працівників Житомирського відділення Волинської філії ВАТ Кредитпромбанк в м.Житомир на підтвердження кредитоспроможності/ платоспроможності позичальника та інших документів; контрактів, заявок на перерахування коштів, документів про перерахування коштів згідно із заявками товариства;

- рішень про відкриття кредитної лінії уповноважених органів банку, погоджень структурних підрозділів банку;

- акти обстежень по заставних зобов'язаннях заставодавця - ВАТ Агромаш , а також документів, сформованих в процесі банківського моніторингу цільового використання кредитних ресурсів за кредитним договором від 06.12.2006 № 05/54/06-КЛТ;

- інформацію про розмір заборгованості по кредитному договору від 06.12.2006 № 05/54/06-КЛТ, укладеного між Волинською філією ВАТ Кредитпромбанк та ВАТ Агромаш з урахуванням відомостей основного боргу, відсотків за користування кредитними ресурсами, пені у зв'язку простроченням позичальників, коштів, одержаних внаслідок звернення стягнення на активи за заставними зобов'язаннями;

- оригіналів юридичної справи клієнта банку ВАТ Агромаш , документів, які надавались в банк для відкриття рахунків № 26003050246980, № 260050246840 та № 260090246978, документів, якими регламентується використання системи Клієнт-Банк та встановлення цієї системи на конкретне робоче місце клієнта банку ВАТ Агромаш , і використання конкретної комунікаційної лінії, яка використовувалася клієнтом для роботи із системою;

- усіх оригіналів документів, що стосуються вчинення банком в інтересах клієнта ВАТ Агромаш операцій купівлі-продажу іноземної валюти та її подальше спрямування (заявки на придбання валюти, платіжні доручення в іноземній валюті та ін.);

- усіх оригіналів документів, які стосуються покриття ВАТ Агромаш кредитної лінії та забезпечення кредитів (договорів іпотеки, застави майна, товарів в обороті, договорів застави майнових прав і т.д.).

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1-матеріали судового провадження № 757/25160/13-к

Примірник 2- слідчий СГ ГСУ МВС України Бургала О.М.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Дата ухвалення рішення15.11.2013
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу54958191
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/25160/13-к

Ухвала від 15.11.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні