Ухвала
від 27.01.2013 по справі 757/1910/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1910/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О., при секретарі Греку А.Г., за участю сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленка П.О., розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленка П.О. про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

27.01.2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О. надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленка П.О., погоджене процесуальним керівником, старшим прокурором другого відділу Генеральної прокуратури України Колодієм Р.М., про тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення у ТОВ Артемсіль Регіони-СК бухгалтерських документів щодо здійснення господарських операцій за договором поставки солі технічної з антизлежувачем (помол №3) № 55-15 від 30.11.2011 з ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги .

У судовому засіданні слідчий слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленко П.О. посилався на те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, речі самі по собі та в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв'язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ та дозвіл на виїмку документів, які перебувають у ТОВ Артемсіль Регіони-СК (код ЄДРПОУ 33534816) за адресою: Київська обл., м.Фастів, вул. Червоний шлях, 10.

Також просить розглянути клопотання без виклику представника ТОВ Артемсіль Регіони-СК у судове засідання для участі у розгляді цього клопотання, вважаючи, що існує реальна загроза зміни або знищення документів та речей, наведених у клопотанні, оскільки службова особа ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги України причетна до укладення вказаних договорів поставки (ОСОБА_3) перебуває на керівній посаді ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги України та можливо спілкується з працівниками даного товариства.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику ТОВ Артемсіль Регіони-СК у володінні якої знаходяться зазначені в клопотанні документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленка П.О., вивчивши матеріали кримінального провадження, дійшов до наступного висновку.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Генеральною прокуратурою України провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42013100000000022 про зловживання службовим становищем службовими особами ДП Київське обласне дорожнє управління , за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.364-1 КК України.

Зазначає, що в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ДП Київське обласне дорожнє управління , діючи в інтересах суб'єктів господарської діяльності, навмисно, всупереч інтересам служби та в порушення вимог ст.29 Закону України Про здійснення державних закупівель , ст.180 Господарського кодексу України, уклали договір поставки солі № 2011-15/с від 29.11.2011 з ТОВ Гранд Трейд , договір поставки № 55-15 від 30.11.2011 з ТОВ Артемсіль Регіони-СК та підписали специфікації до них. Відповідно до довідки Державної фінансової інспекції України в Київській області від 23.01.2013 про результати перевірки ДП Київське обласне дорожнє управління Відкрите акціонерне товариство Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України , внаслідок виконання зазначених договорів, укладених з порушенням вимог зазначених нормативно-правових актів, вказаному підприємству завдано збитки в сумі відповідно 461 026,15 гривень та 2 095 463,64 гривен, що є тяжкими наслідками.

Попередньо зазначені дії, вчинені службовими особами ДП Київське обласне дорожнє управління , кваліфіковано за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.2 ст.364-1 КК України.

За матеріалами даного кримінального провадження постановою слідчого від 27.11.2013 було призначено судово-економічну експертизу, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

За клопотанням судового експерта ОСОБА_4 від 22.01.2013 Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, яка виконує вищезазначену судово-економічну експертизу, для проведення даної експертизи необхідно надати зазначені в ньому бухгалтерські документи ТОВ Артемсіль Регіони-СК (код ЄДРПОУ 33534816) щодо здійснення господарських операцій на виконання договору поставки солі технічної з антизлежувачем (помол №3) № 55-15 від 30.11.2011.

У зв'язку з викладеним, слідству необхідно отримати тимчасовий доступ та вилучити у ТОВ Артемсіль Регіони-СК (код ЄДРПОУ 33534816) бухгалтерські документи щодо здійснення господарських операцій за договором поставки солі технічної з антизлежувачем (помол №3) 55-15 від 30.11.2011 з ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги .

Перелічені в клопотанні експерта документи мають значення доказів наявності складу злочинів, передбачених ч. 2 ст.364, ч. 2 ст. 364-1 КК України, оскільки містять інформацію щодо закупки солі технічної ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги України .

Також зазначає, що наведені документи підлягають вилученню тому, що їх необхідно вивчити за місцем проведення судово-економічної експертизи, надати до суду. Вони підлягають вилученню в оригіналі, тому що відповідно до ч.2 ст.84 КПК України процесуальними джерелами доказів є в тому числі документи, серед переліку джерел доказів відсутні копії документів.

Показання свідка ОСОБА_3, договір поставки солі № 55-15 від 30.11.2011 з ТОВ Артемсіль Регіони-СК та специфікація до нього, довідка Державної фінансової інспекції України в Київській області від 23.01.2013 про результати перевірки ДП Київське обласне дорожнє управління , інші зібрані відомості свідчать про те, що існує реальна підозра у вчиненні службовими особами ДП Київське обласне дорожнє управління зловживання службовим становищем такого ступеню, що може бути підставою для застосування тимчасового доступу до документів з обмеженим доступом ДП Київське обласне дорожнє управління . В результаті вивчення цих документів, відсутнє втручання у права та свободи будь-яких фізичних осіб. Ознайомлення з ними дозволить встановити обставини вчинення правопорушень службовими особами ДП Київське обласне дорожнє управління , тобто виконати завдання для виконання якого слідчий звертається з клопотанням.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З огляду на зазначене вище, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленка П.О., погоджене процесуальним керівником, старшим прокурором другого відділу Генеральної прокуратури України Колодієм Р.М., про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчому слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленку Павлу Олександровичу тимчасовий доступ та дозвіл на вилучення у ТОВ Артемсіль Регіони-СК за адресою: (код ЄДРПОУ 33534816): Київська обл., м. Фастів, вул. Червоний шлях, 10, бухгалтерських документів щодо здійснення господарських операцій за договором поставки солі технічної з антизлежувачем (помол №3) № 55-15 від 30.11.2011 з ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги :

1). Довідку - розрахунок (калькуляцію) ціни продажу відповідної одиниці (тонни) солі технічної з антизлежувачем (помол №3), в якій вказано:

- розмір ціни закупівлі солі технічної з антизлежувачем (помол №3) за одиницю (тонну);

- розмір витрат на тару на одиницю (тонну) солі технічної з антизлежувачем (помол №3);

- розмір витрат на упаковку на одиницю (тонну) солі технічної з антизлежувачем (помол №3);

- розмір витрат на маркування на одиницю (тонну) солі технічної з антизлежувачем (помол №3);

- розмір інших понесених витрат на одиницю (тонну) солі технічної з антизлежувачем (помол №3);

- розмір торгової націнки на одиницю (тонну) солі технічної з солі технічної з антизлежувачем (помол №3);

2). Платіжні та первинні бухгалтерські документи, що підтверджують придбання солі технічної з антизлежувачем (помол №3) для поставки на користь ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги ;

3). Платіжні та первинні бухгалтерські документи, що підтверджують понесені витрати (згідно калькуляції ціни продажу), в т.ч. витрати на тару, упаковку, маркування тощо, пов'язані із постачанням солі технічної з антизлежувачем (помол №3) на користь ДП Київське обласне дорожнє управління ВАТ ДАК Автомобільні дороги ;

4). Бухгалтерські регістри, де відображено операції за вказаним договором (оборотно-сальдові відомості, картки) по рахунках:

- 31 Рахунки в банках ;

- 28 Товари ;

- 285 Торгова націнка ;

- 63 Розрахунки з постачальниками та підрядниками ;

- 68 Розрахунки за іншими операціями .

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1-матеріали судового провадження № 757/1910/14-к

Примірник 2- слідчий слідчої групи Генеральної прокуратури України Павленко П.О.

Слідчий суддя Матійчук Г.О.

Дата ухвалення рішення27.01.2013
Оприлюднено16.01.2016
Номер документу54958247
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/1910/14-к

Ухвала від 27.01.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні