Ухвала
від 22.05.2014 по справі 757/12959/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/12959/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

22.05.2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) АДРЕСА_1 а саме документів, які свідчать про відкриття, використання, обіг коштів та закриття поточних рахунків та документів банківського контролю підприємства по рахунку № НОМЕР_3 .

В судовому засіданні слідчий СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 посилалався на те, що отримані відомості, що містяться у документах, до яких планується тимчасовий доступ, слідством будуть використані як докази у кримінальному провадженні для повного, всебічного й об`єктивного дослідження. Також просив розглянути клопотання без виклику особи, у володіні якої знаходяться зазначені в клопотанні документи з огляду на те, що у слідства наявні підстави вважати, що існує загроза знищення чи зміни цих документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться зазначені в клопотанні документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення цих документів.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32014100060000096 від 23 квітня 2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві 22.04.2014 року надійшли матеріали ІНФОРМАЦІЯ_3 щодо фіктивного підприємництва.

Так, співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_4 , в ході відпрацювання новостворених СГД а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), яке перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_3 та зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за податковою адресою не знаходиться.

Директором засновником та головним бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в одній особі являється ОСОБА_5 .

Згідно поданих до ІНФОРМАЦІЯ_3 декларацій з податку на додану вартість за січень та лютий 2014 року діяльність відсутня, декларації подані с нульовим показником.

02.04.2014 року за підписом директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » було подано уточнюючий розрахунок за лютий 2014 року, відповідно до якого шляхом коригування було збільшено податковий кредит та відповідно збільшено від`ємне значення з ПДВ на суму 100 млн. грн., та задекларовано суму бюджетного відшкодування з ПДВ в рахунок майбутніх платежів з цього податку на суму 220 млн. грн.

В подальшому ОСОБА_5 пояснила, що на прохання знайомого за грошову винагороду зареєструвала на своє ім`я підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » без мети ведення фінансово-господарської діяльності, до ведення господарської діяльності даного підприємства не має ніякого відношення, податкову звітність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » не складала, не підписувала та не подавала до податкової інспекції.

Також зазначив, що остання повідомила, що на прохання свого знайомого за грошову винагороду без мети ведення фінансово-господарської діяльності зареєструвала на своє ім`я та на ім`я свого знайомого ОСОБА_6 наступні підприємства: ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_6 (код НОМЕР_5 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 (код НОМЕР_6 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_8 (код НОМЕР_7 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_9 (код НОМЕР_8 ), ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 , ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_10 . Гр. ОСОБА_6 пояснив, що не має жодного відношення до створення та ведення фінансово-господарської діяльності підприємств зареєстрованих на його ім`я.

Виходячи з вищевикладеного можна дійти висновку, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_9 ) здійснювалась поза межами правового поля, з метою прикриття незаконної діяльності, а саме здійснення операцій пов`язаних з надання податкової вигоди третім особам.

Досудовим слідством встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ) має банківський рахунок № НОМЕР_10 відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_11 ), відкриття та використання яких здійснюється згідно документів, відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III, інструкції «Про порядок відкриття, використовування і закриття рахунків в національній і іноземних валютах», затвердженої ухвалою правління НБУ від 12.11.2003 №492, які повинні знаходитись в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Таким чином, в розпорядженні вказаного закладу банківської установи, знаходяться фінансові банківські документи стосовно суб`єкта господарювання - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), які мають значення для встановлення повноти обчислення та сплати податків, осіб, що розпоряджаються коштами на рахунку вказаного суб`єкта підприємницької діяльності, кількості, дати, перерахованих сум і призначення платежів, наявності взаємин між суб`єктами підприємницької діяльності. Відомості щодо руху грошових коштів по рахунку, осіб які використовували зазначені рахунки, суб`єктів підприємницької діяльності (контрагентів) та інші відомості, зазначені в документах можуть бути використані як докази, у зв`язку з тим, що вказують на факти та обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Крім цього, для кримінального провадження необхідно вилучення оригіналів цих документів у зв`язку з необхідністю дослідження дати, часу, міста складання, підписів, почерку та відбитку печатки та штампів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), відображених у цих документах. Проведення вилучення (виїмки) оригіналів документів також обумовлено тим, що у відповідності до п. 7 п.п. 4 «Рішення координаційної наради з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції України» від 02 березня 2012 року проведення експертизи по копіям документів, а саме її висновок, формулюється виключно у вірогідній формі з відповідним обґрунтуванням, зокрема фактом відсутності оригіналу документа, тому у слідства виникає необхідність у безпосередньому вилучені саме оригіналів документів, а не їх копій.

Згідно закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 року банки зберігають документи, що містять інформацію про рахунки клієнта, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди, інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності тощо.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На підставі викладеного і керуючись, Законом України « Про банки та банківську діяльність», ст. 108, ст.ст. 159, 162, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 р. слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Печерського району ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) АДРЕСА_1 а саме документів, які свідчать про відкриття, використання, обіг коштів та закриття поточних рахунків та документів банківського контролю підприємства по рахунку № НОМЕР_3 .

Надати дозвіл на вилучення оригіналів документів у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), що становлять банківську таємницю стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а саме:

- документів які знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 , із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях за період з 23.01.2014 року по теперішній час; - справи з юридичного оформлення рахунку № НОМЕР_3 в тому числі, анкет, реєстраційних документів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи «Клієнт банк», а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Клієнт банк», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства;

- виписок з номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи «Клієнт банк» між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства;

- договорів документів, щодо операцій з цінними паперами та інших бухгалтерських документів, що стосуються фінансово-господарських взаємовідносин АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), накладних, рахунків - фактур, платіжних доручень, векселів, актів прийому-передачі векселів, заявок на купівлю іноземної валюти, міжнародних контрактів з усіма їх додатками та специфікаціями, листів, доручень, актів взаємозвірки з моменту відкриття рахунку по час проведення виїмки;

- документи щодо ведення контролю та зняття операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з банківського контролю АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) в тому числі оригіналів документів на підставі яких було прийнято рішення про зняття операцій з банківського контролю, на підставі постанови Правління ІНФОРМАЦІЯ_11 від 24.03.1999 № 136 та постанови Правління Національного банку України від 10.08.2005 № 281;

- в разі відсутності оригіналів вищевказаних документів надати належним чином завірені копії із письмовим зазначенням причин відсутності оригіналів документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах провадження.

Примірник №2 наданий стороні кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.05.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54958491
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/12959/14-к

Ухвала від 22.05.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 22.05.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні