Ухвала
від 16.04.2014 по справі 757/8976/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8976/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, -

В С Т А Н О В И В :

14 квітня 2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які містять відомості про клієнта ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зазначених в клопотанні та їх вилучення.

У судовому засіданні старший слідчий слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 посилався на те, що іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, що містять охоронювану законом таємницю відомості, які можуть становити банківську таємницю, отримати документи, що можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого знаходяться документи, про розгляд клопотання судом повідомлялось, про причини неприбуття суд не повідомило, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що Слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове слідство по кримінальному провадженню, внесеному 11 грудня 2012 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 22012000000000061, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 та ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України.

Зазначене кримінальне провадження 18 листопада 2008 року Головним слідчим управлінням СБ України виділене в окреме провадження з кримінальної справи № 318 по обвинуваченню ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, а також по обвинуваченню ОСОБА_7 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК України, та відповідно до постанови заступника Генерального прокурора України ОСОБА_8 від 3 квітня 2013 року передано для подальшого розслідування до слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що невстановлена особа на ім`я ОСОБА_9 у складі організованої ним групи, до складу якої входили громадянин України ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , протягом 2006-2007 років у м. Києві повторно придбала з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а також в період з 14 вересня 2006 року по 9 лютого 2007 року, у м. Києві, з метою протиправного переведення грошових коштів у готівку, неодноразово й повторно підробила документи на переказ грошових коштів заяви на видачу готівки від імені фізичних осіб.

Таким чином, протягом 2006-2007 років невстановлена особа на ім`я ОСОБА_9 вчинила злочини, передбачені ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України.

9 січня 2014 року в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » згідно ухвал слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_10 проведено тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю, а саме роздруківки руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Під час аналізу вищевказаних роздруківок руху коштів встановлено, що на вказані вище підприємства перераховувало грошові кошти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з банківського рахунку відкритому в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) № НОМЕР_5 .

Враховуючи викладене, у рамках здійснення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 22012000000000061, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, що містять охоронювану законом таємницю відомості, які можуть становити банківську таємницю, а саме до: роздруківки руху коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_5 , а також по усім іншим розрахунковим рахункам в національній та іноземній валютах, за період з 01.01.2006 р. по 25.02.2014 р., відкритих ТОВ «Дата-Торг» (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у банківській установі ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, із наданням вказаної інформації у електронному вигляді, копій усіх наявних платіжних доручень на перерахування грошових коштів з рахунку ТОВ «Дата-Торг» (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в період з 01.01.2006 р. по 25.02.2014 р., копій документів, які слугували підставою для перерахування грошових коштів з рахунків ТОВ «Дата-Торг», в період з 01.01.2006 р. по 25.02.2014 р., а також копії юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Поряд із тим, матеріали кримінального провадження № 22012000000000061 дають підстави вважати, що вищевказані документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ, перебувають у володінні юридичної особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), оскільки згідно вищевказаних роздруківок руху коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) має відкритий у вказаному банку рахунок № НОМЕР_5 .

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю, доступ до яких можливий на підставі ухвали слідчого судді.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч.7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення зазначеного клопотання.

На підставі викладеного і керуючись Законом України «Про банки та банківську діяльність», ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять відомості про клієнта ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та рахунку даного підприємства № НОМЕР_5 , а також інших рахунків, які були використані для перерахування в період з 01.01.2006 р. по 25.02.2014 р. грошових коштів даного підприємства, та дозвіл на проведення у приміщенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) вилучення наступних документів:

-виписки руху коштів по рахунку № НОМЕР_5 а також інших рахунків в національній та іноземних валютах, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти, у період з 01.01.2006 р. по 25.02.2014 р. (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів) з наданням інформації в електронному вигляді;

-копію юридичної справи ТОВ «Дата-Торг» (код ЄДРПОУ 34047057), в тому числі документів, на підставі яких були відкриті, закриті та обслуговувались розрахункові рахунки вказаного підприємства, документів які надавались в ході обслуговування рахунку;

-копій документів як в печатному так і електронному вигляді, що містять інформацію про укладення між ТОВ «Дата-Торг» (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) договору про банківське обслуговування в режимі віддаленого доступу «клієнт-банк», а також документів які містять дані про комп`ютер клієнта та контрагентів (з зазначенням ІР-адрес комп`ютерів клієнта та контрагентів, та всієї наявної інформації з логфайлів), з якого здійснювалось управління проведенням відповідних розрахунків.

-копій документальних матеріалів щодо ідентифікації клієнта ТОВ «Дата-Торг» (код ЄДРПОУ 34047057) в системі клієнт-банк ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах провадження.

Примірник №2 наданий стороні кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54958737
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —757/8976/14-к

Ухвала від 16.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 16.04.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні