Ухвала
від 03.06.2014 по справі 757/14004/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14004/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

30 травня 2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів щодо відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_1 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , які містять охоронювану законом таємницю та зберігаються в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », МФО НОМЕР_3 (юридична адреса АДРЕСА_1 ).

У судовому слідчий СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 посилалась на те, що виникла необхідність в тимчасовому доступі до речей та документів, клопотання підтримала та просила його задовольнити з підстав, зазначених в клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України участь в судовому засіданні представника АТПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у володінні якого знаходяться документи, не є обов`язковою, тому його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що в ГСУ МВС України проводиться досудове розслідування в кримінальному № 12014100000000574 від 28.03.2014 за фактом заволодіння службовими особами Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шляхом зловживання своїм службовим становищем державними коштами Українського державного підприємства поштового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особливо великих розмірах.

У ході розслідування встановлено, що в грудні 2013 року службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) під час виконання умов договору на поставку електронно-касових реєстраторів з внутрішнім модемом передачі даних від 27.12.2013 для Українського державного підприємства поштового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_4 », зловживаючи службовим становищем заволоділи державними коштами останнього на суму понад 9 млн. грн., чим завдали шкоду державному підприємству в особливо великих розмірах.

В ході проведення аналізу здійснення державних закупівель Українським державним підприємством поштового зв`язку « ІНФОРМАЦІЯ_4 » встановлено, що УДППЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель № 83(826) від 21.10.2013 (оголошення 183403) надано інформацію про відкриті торги із закупівлі у відповідності до коду 016-2010: 26.20.1 Державного класифікатора продукції та послуг (ДКПП - машини обчислювальні, частини та приладдя до них) 3084 шт. електронних контрольно-касових реєстраторів із внутрішнім модемом передачі даних. Дане повідомлення про проведення процедури закупівлі також було розміщено і у відповідних міжнародних виданнях за № 43(169) від 22.10.2013 оголошення № 012177 Участь в тендері приймали ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ). Всіма учасниками тендерних торгів в тому числі і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у відповідності до чинного законодавства у встановлені строки було надано до УДППЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » документи у складі пропозиції конкурсних торгів відповідно до реєстрів, а також сплачено кошти в забезпечення пропозиції з конкурсних торгів.

12.12.2013 у державному офіційному друкованому виданні «Вісник державних закупівель» та на веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України № 98/2 (841/2) у оголошенні під № 224252 було повідомлено про акцепт проведених торгів, переможцем яких стало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Згідно рапорту начальника ІНФОРМАЦІЯ_7 С ОСОБА_5 аналізом податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що реєстратори було поставлені на УДППЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в грудні 2013 року. Також в грудні 2013 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснено імпорт на митну територію України електронних контрольно-касових реєстраторів із внутрішнім модемом передачі даних «Екселліо FP-2000» в кількості 3200 одиниць. Відповідно до задекларованої вартості даних реєстраторів та суми обов`язкових митних платежів, підприємством фактично понесено витрати у загальній сумі 10 735 282 грн., таким чином вартість одного реєстратора ІНФОРМАЦІЯ_8 фактично складає 3 355 грн. Різниця між акцептованою ціною та фактично понесеними витратами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » складає (6 888,66 -( 3355+10%) *3084= 9 863 125,4 грн., таким чином сума розкрадання складає 9 863 125,44 грн.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що грошові кошти, отримані посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від продажу УДППЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » електронних контрольно-касових реєстраторів із внутрішнім модемом передачі даних « ІНФОРМАЦІЯ_8 » переведено на рахунки суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , яке в свою чергу спрямувало їх на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_8 з метою заволодіння державними коштами та переведення їх в готівкову форму.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_8 має (мало) відкриті в банківських установах банківські рахунки які використовувало для ведення фінансово-господарської діяльності, а саме: НОМЕР_1 , відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », МФО НОМЕР_3 , на яких відображається інформація щодо отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » державник коштів за поставку електронно-касових реєстраторів з внутрішнім модемом передачі даних «Екселліо FP-2000» на УДППЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та подальший їх рух.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, разом з тим вважає, що на даній стадії кримінального провадження вилучення оригіналів адмінстративної справи є передчасним.

На підставі викладеного і керуючись Законом України «Про банки та банківську діяльність», ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , погоджене прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення задовольнити.

Надати слідчому СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомитись та отримати належним чином завірені копії документів щодо відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_1 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , які містять охоронювану законом таємницю (банківську таємницю), та зберігаються в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », МФО НОМЕР_3 (юридична адреса АДРЕСА_1 ), а саме:

- справ з юридичного оформлення рахунку зазначеного підприємства № НОМЕР_1 , в повному обсязі, зокрема, заяви на відкриття рахунків, договори з додатковими угодами, картки зі зразками підписів і відбитків печатки, доручення, статут, накази про призначення посадових осіб, договори на обслуговування рахунків за системою «Клієнт-банк», інші документи, які стали підставою для відкриття цих рахунків, видачі платіжних карток по рахункам, чекових книжок тощо;

- інформацію (на паперовому та електронному носії) про рух коштів по рахунку № НОМЕР_1 зазначеного підприємства за період з 05.06.2013 року по 03.06.2014 року із зазначенням всіх обов`язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номера рахунку контрагента, назви банку з МФО, в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення трансакції, суми та призначення платежів, підстави руху коштів (вид та номер платіжного документу), тощо;

- платіжні документи підприємства (на паперовому носії, в разі відсутності на електронному), які стали підставою для руху коштів по рахунку № НОМЕР_1 , платіжні доручення, чеки на зняття готівки тощо за період з 05.06.2013 року по 03.06.2014 року.

- інформації про «IP-адреси» комп`ютерів з яких здійснювався доступ на сервер(и) банку, що обслуговує абонента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_8 за період з 05.06.2013 року по 03.06.2014 року.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах провадження.

Примірник №2 наданий стороні кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.06.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54958927
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/14004/14-к

Ухвала від 03.06.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 03.06.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні