Ухвала
від 30.05.2014 по справі 757/13568/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13568/14-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

27.05.2014 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до речей і документів та дозвіл на вилучення їх копій, які знаходяться в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , що становлять банківську таємницю стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

У судовому засіданні слідчий СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 посилався на те, що отримані відомості, що містяться у документах, до яких планується тимчасовий доступ, слідством будуть використані як докази у кримінальному провадженні для повного, всебічного й об`єктивного дослідження.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у володінні якого знаходиться інформація, про розгляд клопотання судом повідомлялось, про причини неприбуття представника суд не повідомило, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 р. фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що в провадженні СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування № 32014100060000107 від 12 травня 2014 року, за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відділом спеціальних перевірок управління податкового аудиту проведено дослідження фінансово-господарської ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 07.05.2014 №317/9/26-55-22-08, згідно якого встановлено, що з 2014 року, діючи на території м. Києва, службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) занижено податок на додану вартість по ланцюгу постачання від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) всього у сумі 27 527 778 грн.

Крім цього, згідно матеріалів кримінального провадження встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відсутні постачальники у березні 2014 року.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відображено підсумкову суму податкового зобов`язання з ПДВ за березень 2014 року в додатку 5 в розмірі 166 500 грн. та дану суму перенесено до рядку 9 (колонка Б) декларації з податку на додану вартість за березень 2014 року.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не включило до складу податкових зобов`язань ПДВ на загальну суму 27 527 778 грн., за рахунок маніпуляцій з податковою звітністю, та таким чином за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » яким не сплачено ПДВ до бюджету, контрагентами-покупцями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »

(код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ) сформовано технічний податковий кредит і тим самим мінімізовано сплату ПДВ до бюджету в загальній сумі 27 527 778 грн.

Одержати в інший спосіб відомості, які містять банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо, так само і отримати доступ до документів стосовно клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в банківській установі.

Речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати: документи, які свідчать про обіг коштів по поточному рахунку, відкриття, використання та закриття поточного рахунку; картки зі зразками підписів та відбитком печаток; копії паспортів, доручень та інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшої зміни поточних даних) рахунку; платіжні доручення та меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014; документи, на підставі яких відкрито рахунок; відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу "клієнт банк" з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014 в паперовому та електронному вигляді; договори, щодо надання послуг "клієнт банк", заявки на надання зазначеної послуги та документи, щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги працівниками банку; заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок); видаткові касові ордери на отримання готівки, грошові з контрольною маркою чеки на отримання готівки, доручення на отримання готівкових коштів; банківські виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку (в друкованому та електронному вигляді (у форматі Microsoft Office Excel) із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу, а також з зазначенням вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку), з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014 та інших документів з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014.

Зазначені банківські документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме, завдяки ним можливо дослідити ланцюг руху коштів від контрагентів та подальший їх рух, крім того визначити коло осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення.

За таких обставин з метою повного, об`єктивного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виникла необхідність тимчасового доступу документів, зазначених у клопотанні, оскільки наявні в ній матеріали мають суттєве значення для встановлення обставин у цьому кримінальному провадженні, та відповідно до вимог ст. 84 КПК України є процесуальними джерелами доказів, які можливо встановити лише за умови їх отримання на підставі ухвали слідчого судді про надання.

Як вбачається зі змісту ч. 1 ст. 159 КПК України 2012 р. тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України 2012 р. слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 7 зазначеної статті слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_3 , дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, разом з тим вважає, що на даній стадії кримінального провадження вилучення оригіналів документів є передчасним.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України 2012 року, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором прокуратури Печерського району м. Києва ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до документів та їх вилучення задовольнити.

Надати слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві ОСОБА_4 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомитись та отримати копії документів, що містяться в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , що становлять банківську таємницю стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме:

- платіжні доручення та меморіальні ордери, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № НОМЕР_11 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з дня відкриття рахунку та по 30.05.2014 р.;

- документи, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відкрито рахунок № НОМЕР_11 ;

- відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу "клієнт банк" з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014 в паперовому та електронному вигляді;

- договори щодо надання послуг "клієнт банк" ,заявки на надання зазначеної послуги та документи щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 );

- документи щодо проведення фінансового моніторингу працівниками ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) банківських операцій по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »;

- заяви на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових з контрольною маркою чеків на отримання готівки, доручень на отримання готівкових коштів, інших документів, з рахунку № НОМЕР_11 , з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014;

- банківські виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку № НОМЕР_11 (в друкованому та електронному вигляді (у форматі Microsoft Office Excel) із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу, а також з зазначенням вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня по рахунку), з дня відкриття рахунку та по 22.05.2014.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах провадження.

Примірник №2 наданий стороні кримінального провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.05.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54958944
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —757/13568/14-к

Ухвала від 30.05.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Ухвала від 30.05.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні