Ухвала
від 14.05.2015 по справі 686/9338/15-к
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/9338/15-к

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до документів

14 травня 2015 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_1 розглянув винесене в кримінальному провадженні №12014240210000616 і погоджене старшим прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури Хмельницької області клопотання про тимчасовий доступ до документів та додані до клопотання матеріали,

В С Т А Н О В И В :

В клопотанні начальник відділу кримінальних розслідувань Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області зазначив, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №12014240210000616 від 27.08.2014 року щодо створення фіктивного підприємства, розкрадання державних коштів та подальшої їх легалізації службовими особами СФГ « ОСОБА_2 », за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.205, ч.1 ст.209 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи СФГ « ОСОБА_2 », разом із невстановленими особами, упродовж грудня 2013 року липня 2014 року, зловживаючи службовим становищем та не маючи на меті виконання умов договору щодо поставки зерна за державні кошти в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » заволоділи державними коштами в сумі 557300 грн., які в подальшому легалізували шляхом надання фінансової допомоги, що була використана на власні потреби та частково у господарській діяльності.

Так, 19.05.2014 рокуслужбові особи СФГ ОСОБА_2 уклали із ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 м.Київ) договір поставки майбутнього врожаю №109-К, згідно умов якого Постачальник (СФГ « ОСОБА_2 ») зобов`язується здійснити реалізацію 15 980 метричних тон зерна кукурудзи 3-го класу в адресу Покупця (ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_3 ). Згідно із умовами вищевказаного договору передбачено граничний термін поставки майбутнього врожаю до 1 листопада 2014 року.

Відповідно до листа ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 №130-4-3967/2-12/5206 від 25.12.2014 рокувстановлено, що службові особи СФГ ОСОБА_2 умови договору №109-К від 19.05.2014 рокуне виконали, продукції не поставили, державні кошти не повернули.

З метою маскування незаконного походження привласнених грошових коштів ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 , службові особи СФГ « ОСОБА_2 » здійснили "імітування" господарської діяльності сільськогосподарського фермерського господарства, що виглядало як документальне оформлення операцій із придбання товарно-матеріальних цінностей (пальне, запчастини, насіння, засоби захисту рослин) нібито для потреб господарської діяльності СФГ ОСОБА_2 , а також відповідне перерахування коштів, із подальшим їх обготівкуванням.

Таким чином, в діях службових осіб вбачаються ознаки злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст.205, ч.1 ст.209 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що з метою створення видимості виконання вищевказаного контракту на поставку зерна, службові особи СФГ « ОСОБА_2 » для участі у конкурсі подали до ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 перелік карт посіві кукурудзи врожаю 2014 року; договори із орендодавцями; акти-приймання передачі, листи; акти оглядів, із відповідними додатками та розрахунками, посівів (посівних площ) кукурудзи СФГ « ОСОБА_2 », документи щодо оренди земель у громадян фізичних осіб та посівів зернових культур на території 14-ти сільських рад Житомирського і Романівського районів Житомирської області, зокрема: ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ).

При проведені слідчих (розшукових) дій частина голів сільських (селищних) рад Житомирської області спростували факти посівів зернових культур (кукурудзи) службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » у період 2014 року на території селищних громад.

За вказаних обставин у кримінальному проваджені має важливе доказове значення оригінали наступних первинних документів ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: листування із службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_5 щодо підстав та обставин підписання карт під посіви кукурудзи врожаю 2014 року; договори оренди земельних ділянок (паїв) між СФГ « ОСОБА_2 » та громадянами (жителями) ІНФОРМАЦІЯ_6 , які заключались у період 2013 2014 років; акти оглядів, із відповідними додатками та розрахунками, посівів (посівних площ, земель) кукурудзи СФГ « ОСОБА_2 », що здійснювалось службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_5 у період 2013 2014 років на території сільської громади; карти (схеми) під посів кукурудзи врожаю 2014 СФГ « ОСОБА_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 Биківська селищна рада Романівського району; платіжних доручень та виписок банків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі (робіт, послуг); картки контрагентів; оборотно-сальдові відомості; специфікацій та інші документів, які забезпечили підписання, складання карт (схем) під посіви кукурудзи врожаю 2014 рокуу період 2013-2014 років службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_6 і проведення фінансово-господарських операцій.

Вищевказані документи являються доказом того, що службові особи СФГ « ОСОБА_2 » свідомо «імітували» проведення господарської діяльності, шляхом складання завідомо неправдивих документів та надали їх до ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_1 для подальшого заволодіння державними коштами.

Крім того, оригінали вищевказаних документів містять відомості про основні напрямки діяльності суб`єкта господарювання, містять вільні зразки підписів та почерку службових осіб СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_6 , які в подальшому необхідні для проведення судово-почеркознавчих експертиз.

Враховуючи вище викладене, та те, що для встановлення об`єктивної істини в даному кримінальному провадженні є наявність достатніх підстав вважати, що дані речі та документи мають значення для встановлення важливих обставин та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Так, відповідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

У відповідності до ст. 163 КПК України клопотання розглянуте за відсутності представників ІНФОРМАЦІЯ_4 , оскільки враховуючи, що усі обставини які мають значення для розслідування кримінального провадження на данийчасне встановленні, тому існує загроза знищення вказаних документів, а результати доступу до вказаних документів можуть негативно вплинути на інтереси осіб, що вчинили кримінальне правопорушення.

Слідчим наведено підстави передбачені ст.ст. 159, 160 КПК України з якою метою йому необхідні документи, а відповідно до вимог ст.ст. 162, 163 КПК України з метою з`ясування всіх обставин справи для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінальної справи суд вважає, що є всі підстави для тимчасового доступу до документів і клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання начальника відділу кримінальних розслідувань Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити.

2. Дозволити начальнику відділу кримінальних розслідувань Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , та/або за його дорученням слідчому з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_4 , та/або старшому слідчому з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_5 , та/або за їх дорученням оперативним працівникам оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області тимчасовий доступ до оригіналів документів ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) по проведених фінансово-господарських операціях із СФГ « ОСОБА_2 », зокрема: листування із службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_5 щодо підстав та обставин підписання карт під посіви кукурудзи врожаю 2014 року; договори оренди земельних ділянок (паїв) між СФГ « ОСОБА_2 » та громадянами (жителями) ІНФОРМАЦІЯ_6 , які заключались у період 2013 2014 років; акти оглядів, із відповідними додатками та розрахунками, посівів (посівних площ, земель) кукурудзи СФГ « ОСОБА_2 », що здійснювалось службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_5 у період 2013 2014 років на території сільської громади; карти (схеми) під посів кукурудзи врожаю 2014 СФГ « ОСОБА_2 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 Биківська селищна рада Романівського району; платіжних доручень та виписок банків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі (робіт, послуг); картки контрагентів; оборотно-сальдові відомості; специфікацій та інші документів, які забезпечили підписання, складання карт (схем) під посіви кукурудзи врожаю 2014 у період 2013-2014 років службовими особами СФГ « ОСОБА_2 » та ІНФОРМАЦІЯ_6 і проведення фінансово-господарських операцій і надати можливість їх вилучити.

3. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

4. Ухвала підлягає до виконання в строк до 13 червня 2015 року.

5. Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя

Хмельницького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення14.05.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу54964709
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —686/9338/15-к

Ухвала від 14.05.2015

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Навроцький В. А.

Ухвала від 14.05.2015

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Навроцький В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні