Рішення
від 13.01.2016 по справі 195/1230/15-ц
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1230/15-ц

2/195/18/16

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.01.2016 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

судді Кондус Л.А., при секретарі - Горват Н.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Томаківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до СФГ Світлана про розірвання договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до СФГ Світлана про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Позивач обґрунтовує свої вимоги тим, що вона є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,44 га, відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 22.12.2014 року, номер запису про право власності: 8160256, яку вона отримала у спадщину за законом після смерті своєї матері ОСОБА_2, що розташована на території Володимирівської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Зазначену земельну ділянку ОСОБА_2 передала в оренду СФГ Світлана сроком на 10 (десять) років згідно з договором оренди від 21.01.2008 року, термін дії якого закінчується 01.11.2018 року. З боку СФГ Світлана договір укладав особисто голова господарства ОСОБА_3.

Відповідач на підставі вказаного договору оренди (п.4.4) зобов'язався сплачувати йому щорічно не пізніше 1 грудня поточного року орендну плату.

Згідно вищезгаданого договору п.4.2. розмір орендної плати є договірним і складає:

- виплата у грошовій формі становить: 1173,15 грн.;

- у натуральній формі становить: фуражне зерно - 1900 кг, соняшник - 100 кг, цукор - 40 кг, солома з доставкою - 1 тонна;

- відробіткова форма: доставка води - 9 куб.м.; оранка земельної ділянки особистого селянського господарства - 0,25 га.

Відповідно до ст. 22 Закону України Про оренду землі орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати.

Позивач зазначає, що відповідач за попередні роки сплачував орендну плату у натуральній та відробітковій формі в повному обсязі,при цьому відробіткову форму- оранка земельної ділянки особистого селянського господарства та доставка води за 2014 рік обіцяв виконати, але не виконав, також при цьому обіцяв сплатити і грошову форму в наступному році з урахуванням усієї суми за попередні роки. Дану обіцянку йому давав особисто ОСОБА_3

Після отриманої орендної плати у натуральній формі вона неодноразово зверталася до представників СФГ Світлана з метою отримання належної їй решти орендної плати в грошовій формі та виконання відробіткової форми - оранка земельної ділянки особистого селянського господарства та доставка води за 2014 рік, проте його звернення залишилося без задоволення.

Також орендарем СФГ Світлана , в подальше порушення п.4.4 розділу 4 Договору оренди земельної ділянки, в повному обсязі не сплачено орендну плату за 2015 рік.

Відповідач як орендар за період дії договору в порушення умов договору виконував свої зобов 'язання по виплаті орендної плати не в повному обсязі, оскільки щорічно сплачував орендну плату лише в натуральній та відробітковій формі - а саме: за 2011-2014 р.р. - натуральна форма сплачена повністю, а за 2014 р. - відробіткова форма та грошова форма оплати в тому числі за попередні три роки так і залишились не виплаченими, а за 2015 рік орендна плата не сплачена в повному обсязі.

Відповідно з боку Орендаря має місце систематична несплата орендної плати.

Головою, засновником та єдиним членом СФГ Світлана є ОСОБА_3, який помер 02.07.2014 р. Спадкоємцем після його смерті є ОСОБА_4, яка прийняла спадщину, проте до теперішнього часу право власності на СФГ Світлана не оформила, так як СФГ Світлана має велику дебіторську заборгованість, що викладає великий сумнів в оформленні останньою СФГ у власність. На теперішній час земля не обробляється.

Умови п. 4.2. договору оренди землі викладені таким чином, що не передбачають альтернативної плати за землю, а поєднують грошову, натуральну та відробіткову форми орендної плати, що не суперечить ст. 22 Закону України Про оренду землі (чинного у 2008 році).

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі ( в редакції чинній на час укладення договору) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою .

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Позивач зазначає, що у неї з СФГ Світлана виник спір щодо сплати орендної плати по Договору, який шляхом переговорів не вирішується і тому, згідно положень статті 35 ЗУ Про оренду землі , розділу 12 Договору, вона змушена звернутися до суду.

Сторони у судове засідання не з'явилися.

Представник позивача подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, при цьому наполягає на позовних вимогах та проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, письмових заперечень суду щодо позову не надав.

За таких обставин, зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України.

Відповідно до ст. 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, яка є позивачем у даній справі, дійсно є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,44 га, кадастровий номер земельної ділянки 1225481000:01:001:0021, яка розташована на території Володимирівської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської, яку вона отримала у спадщину за законом після смерті своєї матері ОСОБА_2, що підтверджується доданими до матеріалів справи копією свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого державним нотаріусом Марганецької державної нотаріальної контори 19.12.2014 року та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 22.12.2014 року, номер запису про право власності: 8160256.

21.01.2008 року між ОСОБА_2 та Селянським (фермерським) господарством Світлана було укладено договір оренди земельної ділянки, який було зареєстровано 11.07.2008 року у Томаківському відділі ДРФ ЦДЗК за № 040813401906, що підтверджується копією вказаного договору.

Відповідно до п.3.1. Договору оренди зазначену земельну ділянку ОСОБА_2 передала в оренду СФГ Світлана сроком на 10 (десять) років, термін закінчення дії якого встановлюється до 01.11.2018 року. З боку СФГ Світлана договір укладав особисто голова господарства ОСОБА_3, який помер у 2014 році.

Згідно п.4.1. Договору - орендна плата сплачується орендарем (відповідачем) щорічно у розмірі 1,5 % від вартості земельної ділянки, тобто 1173,15 грн.

Згідно вищезгаданого договору п.4.2. розмір орендної плати є договірним і складає:

- виплата у грошовій формі становить: 1173,15 грн.;

- у натуральній формі становить: фуражне зерно - 1900 кг, соняшник - 100 кг, цукор - 40 кг, солома з доставкою - 1 тонна;

- відробіткова форма: доставка води - 9 куб.м.; оранка земельної ділянки особистого селянського господарства - 0,25 га.

З матеріалів справи суд вбачає, що відповідач в порушення п.4.4 розділу 4 Договору оренди земельної ділянки як орендар за період дії договору в порушення умов договору виконував свої зобов 'язання по виплаті орендної плати не в повному обсязі, оскільки щорічно сплачував орендну плату лише в натуральній та відробітковій формі - а саме: за 2011-2014 р.р. - натуральна форма сплачена повністю, а за 2014 р. - відробіткова форма та грошова форма оплати в тому числі за попередні три роки так і залишились не виплаченими, а за 2015 рік орендна плата не сплачена в повному обсязі.

Взяті на себе зобов'язання зі сплати орендної плати за користування землею відповідач належним чином не виконав, тобто позивач отримував орендну плату частково.

Згідно ч.4. п.8.3 Договору - орендар (відповідач) зобов'язаний у відповідності з цим договором своєчасно, якісно та в повному обсязі вносити орендну плату.

Відповідно до ст.24 Закону України "Про оренду землі" від 06.10.98 р. орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а за ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі ( в редакції чинній на час укладення договору) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди .

Відповідно до ст. ст. 22, 23 Закону України Про оренду землі орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Тобто вищевказаним пунктом Договору поєднано всі три форми орендної плати.

Разом з тим, судом встановлено, що ніяких додаткових угод, щодо зміни розміру сплати орендної плати за користування земельною ділянкою між сторонами не укладалось .

Відповідно до п.п.3.3. зазначеного договору перехід права власності на орендовану земельну ділянку, або її частину, не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

Згідно ст. 1268 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов 'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок смерті.

Тобто після смерті ОСОБА_2 до ОСОБА_1, яка є позивачем у даній справі, перейшли її права, які виникли після укладеного нею з відповідачем договору оренди земельної ділянки.

Жодних доказів, що підтверджували б сплату відповідачем позивачу грошової частини орендної плати відповідачем не надано.

Згідно до ст. ст. 11, 60 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3, 4 ст. 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Особа, яка вчиняє правочин повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

З огляду на вищевикладене суд вбачає, що договір оренди від 21.01.2008 р. укладений у письмовій формі пройшов державну реєстрацію, волевиявлення орендодавця було спрямоване на укладення вказаного договору оренди.

На підставі вимог ст. ст. 526, 530 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За ст. ст. 24, 32 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Згідно з положенням п. д ч.1 ст. 141 Земельного кодексу України, підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Відповідно до ч.2 ст. 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Згідно ч.2 ст.31 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Пунктами 4.4, 8.3 договору оренди землі встановлено обов'язок відповідача своєчасно сплачувати оренду плату, тобто до 01 грудня поточного року. В зв'язку з цим, прострочення виплати орендної плати за користування земельною ділянкою в 2014 році, в 2015 році є невиконанням обов'язків СФГ Світлана , передбачених договором оренди землі, що відповідно до ст.32 Закону України Про оренду землі є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки від 21.01.2008 року .

Крім того, згідно п.9.3 Договору у випадку невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених Договором, це є підставою розірвання Договору.

Аналізуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Згідно ст. 88 ЦПК України, ст. 4 ЗУ Про судовий збір з відповідача слід стягнути на користь позивача судові витрати по справі, які складаються зі сплаченого судового збору в розмірі 487,20 грн.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.10, 11,15, 60, 88, 209, 214, 215, 218, 224-226 ЦПК України, ч.1,3 ст. 203, ст.ст. 759,762, 782 ЦК України, ст.ст. 16, 22, 24, 32, 35 ЗУ „Про оренду землі» , суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до СФГ Світлана про розірвання договору оренди земельної ділянки - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 21.01.2008 року, зареєстрований 11.07.2008 року в Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040813401906, укладений між ОСОБА_2, яка є матір 'ю ОСОБА_1 та СФГ ОСОБА_1 (іден. код № 31037271, юридична адреса: с.Топила, вул.Стадіонна, 12 Томаківського району Дніпропетровської області).

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Світлана" на користь ОСОБА_1 сплачений по справі судовий збір в сумі 487 гривень 20 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 10 днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку, при цьому строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватись з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі його апеляційного оскарження - після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Томаківський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя: /підпис/ОСОБА_5

З оригіналом згідно:

Суддя Л.А.Кондус

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.01.2016
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу54970498
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1230/15-ц

Рішення від 13.01.2016

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 09.09.2015

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні