Ухвала
від 11.01.2016 по справі 907/1225/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2-а


УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

11 січня 2016 р. Справа № 907/1225/15

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Акванова Гідроресурс", м. Ужгород

до товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичний захист", м. Ужгород

до FVG ENERGY SRL, м. Карліно, Італія

про стягнення з FVG ENERGY SRL суми 10189 євро на підставі п. 5.5. договору купівлі - продажу обладнання для сонячної електростанції № 27/05/2015 від 22.06.2015;

стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичний захист" суми 2000 грн. згідно договору поруки від 22.08.2015,

Суддя господарського суду - В.В.Мокану

представники :

Позивача - не брав участі

Відповідача ТОВ "Юридичний захист" - ОСОБА_1, директор

Відповідача FVG ENERGY SRL - не брав участі

СУТЬ СПОРУ: товариством з обмеженою відповідальністю "Акванова Гідроресурс", м. Ужгород заявлено позов до товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичний захист", м. Ужгород та до FVG ENERGY SRL, м. Карліно, Італія про стягнення з FVG ENERGY SRL суми 10189 євро на підставі п. 5.5. договору купівлі - продажу обладнання для сонячної електростанції № 27/05/2015 від 22.06.2015; стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Юридичний захист" суми 2000 грн. згідно договору поруки від 22.08.2015.

Представник позивача в судове засідання не з'явився. Через канцелярію суду подав заяву про відкладення розгляду справи, обґрунтовану посиланням на перебування керівника товариства у відрядженні.

Представник відповідача ТОВ "Юридичний захист" в судовому засіданні письмові пояснення по суті позову з підтверджуючими документами не подав.

Відповідач FVG ENERGY SRL явку уповноваженого представника для участі в судовому засіданні не забезпечив, витребуваних документів не подав, причин невиконання вимог суду не повідомив.

Судом встановлено, що відповідач по справі FVG ENERGY SRL є нерезидентом, який не має свого зареєстрованого представництва на території України.

Відповідно до статті 4-2 Господарського процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

В силу приписів частини 3 статті 4-3 Господарського процесуального кодексу України на господарський суд покладено обов'язок створити сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

Іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (ст. 123 Господарського процесуального кодексу України).

Вирішуючи питання забезпечення своєчасного повідомлення у належній формі іноземного учасника судового процесу господарським судом Закарпатської області ухвалу про порушення провадження у справі від 04.12.2015 року та ухвалу про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року надіслано поштовою кореспонденцією на адресу відповідача, зазначену у позовній заяві.

Однак, станом на день розгляду справи в матеріалах справи відсутні докази отримання відповідачем ухвал від 04.12.2015 року та від 24.12.2015 року.

Статтею 125 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, до якої Україна приєдналася 19.10.2000.

Оскільки відповідач у даній справі, якому необхідно вручити копію ухвали про порушення провадження у справі від 04.12.2015 року, ухвали про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року та ухвали про зупинення провадження у справі від 11.01.2016 року, знаходиться на території іншої держави - Італії, яка є учасницею Гаазької конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, що ратифікована Італією 25.11.1981 року, суду необхідно звернутись з відповідним судовим дорученням до іноземного суду у порядку, встановленому відповідною міжнародною конвенцією.

За змістом ст. 2, 3 Конвенції кожна договірна держава призначає центральний орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що надходять від інших договірних держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна держава визначає центральний орган згідно із своїм правом. Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої держави, направляють центральному органу запитуваної держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Центральним органом Італії у розумінні ст. ст. 2, 6 та 18 Конвенції відповідно до інформації, розміщеної на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права http://www.hcch.net, є L'Ufficio unico degli ufficiali giudiziari presso la corte d'appello di Roma , який знаходиться за адресою Viale Giulio Cesare, 52, 00192 ROMA.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Конвенції центральний орган запитуваної держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом: a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або; b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

Згідно п. 6.6 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень у разі, якщо документ підлягає врученню в іноземній державі відповідно до частини першої статті 5 Конвенції, він має бути складений або перекладений на офіційну мову або одну з офіційних мов запитуваної держави. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України.

За таких обставин позивача слід зобов'язати здійснити переклад на італійську мову даної ухвали, ухвали про порушення провадження у справі від 04.12.2015 року, ухвали про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню, а також копію позовної заяви з доданими до неї документами, та надати господарському суду Закарпатської області нотаріально засвідчені переклади вказаних документів у двох примірниках для подальшого їх відправлення судом до Центрального органу Італії.

Відповідно до частини 1 ст. 79 ГПК України, господарський суд зупиняє провадження у справі, зокрема, у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

При визначенні терміну зупинення провадження у справі має враховуватися необхідність призначення справи до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном (документи повинні надсилатися компетентним органа іноземної держави не менше, як за 6 місяців до дня розгляду справи, а у разі неможливості судом призначається через 1 місяць резервна дата).

Враховуючи вищезазначені обставини, господарський суд зупиняє провадження у справі до 12.09.2016 до 10 год. 30 хв. для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Керуючись ст. ст. 79, 86, 125 Господарського процесуального кодексу України,

СУД УХВАЛИВ:

1. Зупинити провадження у справі до 12.09.2016 до 10 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: Україна, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, каб. № 405.

2. Зобов'язати позивача отримати у господарському суді Закарпатської області оригінальний примірник даної ухвали, ухвали про порушення провадження у справі від 04.12.2014 року, ухвали про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню. Здійснити переклад зазначених документів, а також позовної заяви з доданими до неї документами на італійську

мову, який нотаріально посвідчити. Нотаріально посвідчені, перекладені на італійську мову дану ухвалу, ухвалу про порушення провадження у справі від 04.12.2015 року, ухвалу про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню, позовну заяву з доданими до неї документами у двох екземплярах надати господарському суду у строк до 01.02.2016 року.

3. Після надходження від позивача витребуваних документів щодо перекладу на італійську мову позовної заяви з доданими до неї документами, ухвали про порушення провадження у справі від 04.12.2015 року, ухвали про відкладення розгляду справи від 24.12.2015 року, ухвали про зупинення провадження у справі від 11.01.2016 року, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, короткий виклад документа, що підлягає врученню, направити їх до компетентного органу Італії - L'Ufficio unico degli ufficiali giudiziari presso la corte d'appello di Roma adress: Viale Giulio Cesare, 52 , 00192 ROMA.

4. Зобов'язати позивача подати господарському суду до дня судового засідання:

• нотаріально завірені переклади витягів із законодавства Англії, на яке є посилання в позовній заяві та яке підлягає застосуванню при вирішенні спору у даній справі.

5. Зобов'язати відповідачів подати господарському суду до дня судового засідання:

• письмові пояснення по суті позову з підтверджуючими документами.

• докази у підтвердження правосуб'єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

6. Копію ухвали надіслати позивачу та відповідачеві ТОВ "Юридичний захист".

Суддя Мокану В.В.

Дата ухвалення рішення11.01.2016
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу54982079
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/1225/15

Ухвала від 26.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Рішення від 17.10.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 29.09.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 19.09.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 18.08.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 11.01.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 24.12.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

Ухвала від 04.12.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Мокану В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні