Ухвала
від 23.12.2013 по справі 757/27901/13-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27901/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2013 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Мельник А.В., при секретарі Мисік М.А., за участю сторони кримінального провадження слідчого СГ ГСУ МВС України Шляхова В.П.,., розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ МВС України Шляхова В.П, про тимчасовий доступ до документів,-

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва Мельника А.В. надійшло вказане клопотання в якому слідчий просить:

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ МВС України Шевціву Володимиру Миколайовичу, слідчому СОГ ГСУ МВС Шляхову Владиславу Петровичу і слідчому СОГ ГСУ МВС Мельникову Сергію Олександровичу тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю і перебувають у розпорядженні АТ Фортуна-Банк м. Київ, МФО 300904, за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В та можливість здійснити їх вилучення (виїмку), щодо ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій (код ЄДРПОУ 36470876), а саме:

- документів банківської (юридичної) справи ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій (код ЄДРПОУ 36470876), у тому числі картки (карток) зразків підписів уповноважених на управління рахунками осіб.

- документів (виписки) про рух грошових коштів по рахунках: 26509351075 українська гривня, 26506321075 українська гривня, 26505311075 українська гривня, у друкованому (паперовому) та електронному вигляді у форматі Microsoft Excel з обов'язковим чітким зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунку та МФО банківської установи, призначення платежу, за період з моменту відкриття по даний час включно.

- документів щодо перерахування коштів з указаних рахунків (платіжних доручень) та зняття готівки в касі банку (грошових чеків) чи через термінал.

- документів, щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками вказаної банківської установи банківських операцій по зазначеним вище рахункам, а саме реєстру фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів - додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта, за період з моменту відкриття по даний час включно.

- документів, щодо здійснення операцій з цінними паперами: договорів на придбання бланків векселів, реєстру виданих-погашених векселів, договорів купівлі-продажу цінних паперів, актів приймання-передачі цінних паперів, актів виконаних зобов'язань, розпоряджень щодо зарахування-списання цінних паперів, всіх цінних паперів (облігації, векселя, тощо), за період з моменту відкриття по даний час включно.

В обґрунтування клопотання зазначає:

Головним слідчим управлінням МВС здійснюється розслідування кримінального провадження № 42013000000000345 від 19.09.2013 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ДП Інформаційний центр Міністерства юстиції України, що спричинило тяжкі наслідки, розтрати майна та несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин і комп'ютерних мереж ДП Інформаційний центр Міністерства юстиції України, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 361 КК України.

Установлено, що на підставі доручення Міністра юстиції України аудиторською групою Міністерства юстиції України в період з 12.08.2013 року по 18.09.2013 року проведено внутрішній аудит ДП Інформаційний центр Міністерства юстиції України, відповідно до якого службові особи ДП Інформаційний центр , зловживаючи службовим становищем, вчинили розтрату майна, яке перебувало у їх віданні шляхом безпідставного нарахування та виплати премій працівникам зазначеного підприємства, безпідставного завищення собівартості реалізованих послуг тощо.

Крім того, з 01.09.2013 по 01.10.2013 невстановлені особи здійснили несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин та комп'ютерних мереж ДП Інформаційний центр Міністерства юстиції України, внаслідок чого 01.10.2013 відбулося блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації, що призвело до припинення функціонування 12-ти державних реєстрів.

Також установлено, що програмне забезпечення ведення реєстрів інформаційної мережі ДП Інформаційний центр розроблено та поставлено працівниками ТОВ Арт-мастер та ТОВ 3-Т , службові особи яких упродовж 2000-2013 років у якості роялті та винагороди безпідставно отримували значні суми коштів, що значно перевищують фактичну вартість програмних продуктів, чим спричинили державі значних матеріальних збитків.

Крім цього установлено, що незаконно отримані при вищевказаних обставинах державні грошові кошти були зараховані на рахунки ТОВ 3-Т /код ЄДРПОУ 33747845/, що відкриті в ПАТ Банк Форум /МФО 322948/, та у АТ Фортуна-Банк /МФО 300904/.

Згідно статуту ТОВ 3-Т , в редакції зареєстрованої 16.09.2009 у Святошинській районній у м. Києві державній адміністрації, учасниками товариства зокрема є ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій /код ЄДРПОУ 36470876/, що зареєстрована у Шевченківській районній у м. Києві державній адміністрації.

Відповідно до п.3.1. зазначеного статуту учасники Товариства мають право у порядку, встановленому Статутом Товариства та законом, чинним законодавством зокрема брати участь: в управлінні Товариством; у розподілі прибутку Товариства та одержувати його частку /дивіденди/.

Таким чином встановлено, що здобуті внаслідок вчинення кримінального правопорушення зазначені вище державні грошові кошти ТОВ 3-Т зокрема перераховувались на банківські рахунки ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій .

ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій (код ЄДРПОУ 36470876) відкрито в ПАТ Фортуна Банк зокрема наступні рахунки: 26509351075 українська гривня, 26506321075 українська гривня, 26505311075 українська гривня.

Беручи до уваги вищевикладене, у зв'язку із необхідністю перевірки законності та обґрунтованості перерахування ДП Інформаційний центр коштів на ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій , а також їх використання, необхідно одержати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та здійснити їх вилучення (виїмку) в приміщенні АТ Фортуна-Банк м. Київ, МФО 300904, з метою дослідження відомостей, які містяться в банківських документах, а саме щодо розрахункових рахунків; документів проведення фінансового моніторингу тощо.

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до відомостей, що становлять банківську таємницю, які містяться у вказаних документах та їх вилучення, неможливо довести або спростувати законність і обґрунтованість перерахування ДП Інформаційний центр коштів на ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій та подальшого їх використання.

Оригінали документів, які перебувають у розпорядженні АТ Фортуна-Банк м. Київ, МФО 300904, містять індивідуальні сліди підписів, рукописного та машинописного тексту, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а тому існує реальна загроза зміни або знищення цих документів чи їх відомостей. Експертне дослідження, огляд, приєднання як доказів зазначених документів можливе лише у разі одержання до них тимчасового доступу та їх вилучення.

Враховуючи викладене просить клопотання задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, яка підтримала клопотання з викладених в ньому підстав, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходить до висновку про обґрунтованість клопотання, оскільки наявні достатні підстави вважати, що документи, про доступ до яких та вилучення яких заявлено клопотання, мають суттєве значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні та мають доказове значення, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до зазначених вище документів, з можливістю їх вилучення з підстав зазначених у клопотанні.

Оскільки клопотання заявлено старшим слідчим СОГ ГСУ МВС Шляховим В.П., воно підлягає частковому задоволенню, в частині надання доступу саме вказаному слідчому.

На підставі викладеного і керуючись ст. 108, ст.ст.160, 162, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України , слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СОГ ГСУ МВС Шляхову Владиславу Петровичу тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю і перебувають у розпорядженні АТ Фортуна-Банк м. Київ, МФО 300904, за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В та можливість здійснити їх вилучення (виїмку), щодо ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій (код ЄДРПОУ 36470876), а саме:

- документів банківської (юридичної) справи ТОВ Компанія з управління активами Інститут портфельних інвестицій (код ЄДРПОУ 36470876), у тому числі картки (карток) зразків підписів уповноважених на управління рахунками осіб.

- документів (виписки) про рух грошових коштів по рахунках: 26509351075 українська гривня, 26506321075 українська гривня, 26505311075 українська гривня, у друкованому (паперовому) та електронному вигляді у форматі Microsoft Excel з обов'язковим чітким зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суми коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунку та МФО банківської установи, призначення платежу, за період з моменту відкриття по 23.12.2013 року.

- документів щодо перерахування коштів з указаних рахунків (платіжних доручень) та зняття готівки в касі банку (грошових чеків) чи через термінал.

- документів, щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками вказаної банківської установи банківських операцій по зазначеним вище рахункам, а саме реєстру фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів - додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта, за період з моменту відкриття по 23.12.2013 року.

- документів, щодо здійснення операцій з цінними паперами: договорів на придбання бланків векселів, реєстру виданих-погашених векселів, договорів купівлі-продажу цінних паперів, актів приймання-передачі цінних паперів, актів виконаних зобов'язань, розпоряджень щодо зарахування-списання цінних паперів, всіх цінних паперів (облігації, векселя, тощо), за період з моменту відкриття по 23.12.2013 року.

Строк дії ухвали, не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя А.В.Мельник

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах справи №757/27901/13-к.

Примірник №2 наданий старшому слідчому СОГ ГСУ МВС Шляхову В.П.

Слідчий суддя А.В.Мельник

Дата ухвалення рішення23.12.2013
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу54991760
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —757/27901/13-к

Ухвала від 23.12.2013

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні