Ухвала
від 10.09.2014 по справі 757/25514/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/25514/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 вересня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 ,представника Національного Банку України ОСОБА_4 розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів,-

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло вказане клопотання в якому слідчий просить:

Надати старшому слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять відомості про надання ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ) рефінансування ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ), а також надання кредитів ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ) суб`єктам господарювання, та про проведення у приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ) вилучення наступних документів:

-копій кредитних договорів, укладених між ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ) та ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) з приводу видачі коштів рефінансування НБУ в 2011-2014 роках (кредитні договори, додаткові угоди, договори застави, угоди про зміну заставного майна висновки про прийнятність застави, висновки незалежної оцінки заставного майна, документи, що свідчать про перевірку стану заставного майна, відомості щодо стану погашення кредитних угод, відомості стосовно співробітників ІНФОРМАЦІЯ_3 , які здійснювали перевірку заставного майна, а також всі інші документи, що містяться у вищезазначених кредитних справах;

-копії документів ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ), що засвідчують стан фактичного повернення ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) коштів рефінансування ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 );

-інформацію щодо фактів купівлі-продажу іноземної валюти на ІНФОРМАЦІЯ_5 в період з 01.01.2013 року по 13.08.2014 року ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) за заявками клієнтів банку для здійснення імпортних зовнішньоекономічних операцій із зазначенням реквізитів таких замовників (назва, код ЄДРПОУ), обсягів валюти, номерів контрактів ЗЕД та реквізитів нерезидентів (назва, адреса реєстрації);

-форма №531 «звіт про резидентів - суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності, які перевищили встановлені законодавством строки розрахунків за експортними, імпортними операціями» та форму № 613 «звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами», затверджених постановою Правління Національного банку України від 19.03.2003 р. № 124, станом на 31.12.2013 р., 01.03.2014р. та 01.08.2014 р.

В обґрунтування клопотання зазначає:

08.08.2011р. громадянка України ОСОБА_5 , яка була директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за попередньою змовою з ОСОБА_6 , який був засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », створили суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » купувало у операторів мобільного зв`язку ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » скетч-картки поповнення рахунку відповідних номерів мобільних телефонів. В подальшому вказані скетч-картки незаконно реалізовувалися за готівкові кошти в громадських місцях, зокрема, біля виходів зі станцій метрополітену у м. Києві. Вказані фінансово-господарські операції ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » здійснювало з порушенням норм законодавства України, без відображення їх у податковій звітності.

Одночасно, метою надання діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » вигляду законної ОСОБА_5 , будучи на посаді директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », зловживаючи своїми повноваженнями, з метою отримання неправомірної вигоди у вигляді готівкових коштів за реалізацію скетч-карток поповнення рахунку номерів мобільних операторів, від імені підприємства укладала фіктивні договори щодо продажу скетч-карток з фіктивними підприємствами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та іншими, що спричинило тяжкі наслідки.

При цьому, під час розслідування даного кримінального провадження було встановлено, що ОСОБА_5 причетна до протиправної фінансової діяльності злочинної групи, яка здійснювала видачу грошових коштів рефінансування Національного банку України без належного забезпечення, на підставі підроблених документів та в подальшому спрямовувала вказані кошти в тіньовий сектор економіки.

Під час виконання співробітниками ІНФОРМАЦІЯ_14 доручення в порядку ст. 40 КПК України було встановлено, що ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) протягом 2012 - 2014 років здійснював безпідставну видачу кредитних коштів підконтрольним комерційним структурам з метою підтримки бізнесу власників банку.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в якості застави співробітники вищевказаних комерційних структур надавали неліквідне майно та корпоративні права ряду підприємств з ознаками фіктивності. Після чого, грошові кошти перераховувалися на рахунки структур з ознаками фіктивності для переведення їх у готівку.

В подальшому, вищевказаний процес сприяв штучному доведенню до тяжкого фінансового стану ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) (не видача грошових коштів вкладників банку, затримання заробітної платні працівникам банку, не видача з пластикових карток емітованих банком готівкових коштів) та використання власниками банку даної ситуації для отримання коштів рефінансування ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ), після чого введення тимчасової адміністрації ІНФОРМАЦІЯ_15 .

При цьому, посадові особи ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) у 2014 році намагалися отримати рефінансування ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ) в розмірі понад 300 млн. грн. В якості застави співробітники банку пропонували неліквідне майно та формальні кредитні договори з підконтрольними ним структурами.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

З метою перевірки фактів безпідставного надання кредитних коштів підконтрольним суб`єктам господарювання, а також фактів розкрадання грошових коштів, які були надані під рефінансування ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ) ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ), виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять відомості, що становлять банківську таємницю, щодо виділення рефінансування, а також відомостей щодо надання кредитів даною банківською установою.

Іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до відомостей, що становлять банківську таємницю, отримати інформацію та документи, що мають доказове значення в провадженні неможливо, оскільки інакше отримати інформацію неможливо.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять відомості, що становлять банківську таємницю про виділення ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ) рефінансування ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ), а також надання кредитів вказаним банком суб`єктам господарювання, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ), просить клопотання задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, яка підтримала клопотання з викладених в ньому підстав, вислухавши думку представника НБУ, який не заперечував проти надання тимчасового доступу до документів, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходить до висновку про часткову обґрунтованість клопотання, оскільки наявні достатні підстави вважати, що документи, про доступ до яких заявлено клопотання, мають суттєве значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні та іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів , з підстав зазначених у клопотанні.

Вимоги клопотання про вилучення документів задоволенню не підлягають оскільки є передчасними.

На підставі викладеного і керуючись ст. 108, ст.ст.160, 162, 163, 164, 166, ст. 309 КПК України , слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять відомості про надання ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ) рефінансування ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ), а також надання кредитів ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_2 (МФО НОМЕР_2 ) суб`єктам господарювання, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ):

-копій кредитних договорів, укладених між ІНФОРМАЦІЯ_1 (МФО НОМЕР_1 ) та ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) з приводу видачі коштів рефінансування НБУ в 2011-2014 роках (кредитні договори, додаткові угоди, договори застави, угоди про зміну заставного майна висновки про прийнятність застави, висновки незалежної оцінки заставного майна, документи, що свідчать про перевірку стану заставного майна, відомості щодо стану погашення кредитних угод, відомості стосовно співробітників ІНФОРМАЦІЯ_3 , які здійснювали перевірку заставного майна, з зазначенням їх імен та посад, а також всі інші документи, що містяться у вищезазначених кредитних справах;

-копії документів ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 ), що засвідчують стан фактичного повернення ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) коштів рефінансування ІНФОРМАЦІЯ_3 (МФО НОМЕР_1 );

-інформацію щодо фактів купівлі-продажу іноземної валюти на ІНФОРМАЦІЯ_5 в період з 01.01.2013 року по 13.08.2014 року ПАТ ІНФОРМАЦІЯ_4 (МФО НОМЕР_2 ) за заявками клієнтів банку для здійснення імпортних зовнішньоекономічних операцій із зазначенням реквізитів таких замовників (назва, код ЄДРПОУ), обсягів валюти, номерів контрактів ЗЕД та реквізитів нерезидентів (назва, адреса реєстрації);

-форма №531 «звіт про резидентів - суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності, які перевищили встановлені законодавством строки розрахунків за експортними, імпортними операціями» та форму № 613 «звіт про концентрацію ризиків за активними операціями банку з контрагентами та інсайдерами», затверджених постановою Правління ІНФОРМАЦІЯ_3 від 19.03.2003 р. № 124, станом на 31.12.2013 р., 01.03.2014р. та 01.08.2014 р.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник №1 знаходиться в матеріалах справи №757/25514/14-к.

Примірник №2 наданий старшому слідчому ІНФОРМАЦІЯ_16 Алексенку ОСОБА_9

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.09.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54992137
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —757/25514/14-к

Ухвала від 10.09.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Мельник А. В.

Ухвала від 10.09.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні