Ухвала
від 16.10.2014 по справі 757/29696/14-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29696/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2014 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження старшого слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 ,,

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло вказане клопотання в якому слідчий просить:

Накласти арешт на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 , валюта рахунку українська гривня, ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА", код НОМЕР_2 , що відкрито в АТ "ЗЛАТОБАНК", МФО 380612 за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 17/52 з наданням протягом доби письмової інформації про суму коштів, на які накладено арешт на час надання ухвали для виконання.

У разі надходження коштів на рахунок № НОМЕР_1 ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА", код 39054928, протягом доби повідомляти ГСУ МВС України про розмір отриманих коштів та найменування, код ЄДРПОУ (ІПН) контрагента, що їх перерахував.

В обґрунтування клопотання зазначає:

Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 04.04.2014 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014000000000173, за фактом вчинення організованою групою фіктивного підприємництва, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, розтрати чужого майна, шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що члени організованої злочинної групи, впродовж 2013-2014 років, створили та придбали за винагороду на ім`я підставних осіб ряд підприємств, зокрема , ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА"з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з переведенням безготівкових коштів у готівку, мінімізації податкових зобов`язань для підприємств з реального сектору економіки та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зокрема, відповідно до повідомлень управління Національного банку України в Дніпропетровській області через декілька підприємств, що мають ознаки фіктивності, проведено фінансові операції з готівковими коштами на суму понад 2,3 млн. грн., які, відповідно до нормативно-правових актів НБУ визначені як такі, що містять ознаки легалізації і є особливо великим розміром.

Разом з цим, встановлено, що службові особи Волоської сільської ради та ТОВ «Спецбудмонтаж», протягом 2013-2014 років, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом перерахування коштів на поточні рахунки суб`єктів господарської діяльності, що мають ознаки фіктивності, вчинили розтрату бюджетних коштів, виділених на будівництво системи водопостачання в с. Волоське Дніпропетровського району в сумі 2149231 00 гривень, що є особливо великим розміром.

Крім того, в період 2013-2014 років службові особи Українського Державно-Кооперативного Проектно-Вишукувального і Науково-Дослідного Об`єднання «УКРНДІАГРОПРОЕКТ», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом перерахування коштів на поточні рахунки підприємств, що мають ознаки фіктивності, зокрема: ТОВ «Інтермаркет Груп» код 38671608, ТОВ «Венцедор Компані» код 38834486, ТОВ «Текс Менеджмент» код 38567139, ТОВ «ВКМ Груп» код 37062523, нібито за поставлені товари, роботи та послуги, вчинили розтрату грошових коштів у сумі 2253893,94 гривень, що є особливо великим розміром.

В результаті проведення негласних слідчих (розшукових) дій та оперативних заходів по кримінальному провадженню встановлено, що на території Дніпропетровської та Київської областей функціонує «конвертаційний» центр, який у протиправній діяльності по переведенню безготівкових коштів у готівку з метою мінімізації податкових платежів, розкрадання бюджетних коштів та коштів державних підприємств, а також легалізації (відмиванню) злочинних доходів шляхом здійснення безтоварних фінансово-господарських операцій, використовує більше 80 суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, які зареєстровано на підставних директорів та засновників.

Одним із вказаного переліку підприємств з ознаками фіктивності є підприємство ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА", код 39054928.

Встановлено, що ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА", код 39054928 відкрито поточний рахунок № НОМЕР_1 , валюта рахунку українська гривня, в АТ "ЗЛАТОБАНК", МФО 380612 за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 17/52, який використовується для розміщення грошових коштів та подальшого здійснення фінансових операцій із даними коштами, які були набуті протиправним шляхом, тобто внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а саме фіктивного підприємництва, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, розтрати чужого майна.

Згідно зі ст. 98 КПК України речовими доказами зокрема є гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 цього кодексу, тобто якщо вони набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення для кримінального провадження.

Статтею 1074 ЦК України передбачено, що обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, передбачених законом.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, яка підтримала клопотання з викладених в ньому підстав, дослідивши додані до клопотання матеріали, приходить до висновку про відсутність підстав у задоволенні клопотання, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 цього кодексу, тобто якщо вони набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, а тому мають значення для кримінального провадження.

Оскільки кримінально процесуальним законодавством не передбачена можливість накладення арешту на видаткові операції, які вчинює особа під час користування банківським рахунком, підстави для задоволення клопотання відсутні.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 171-173, 309 КПК України., слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання сторони кримінального провадження старший слідчий СГ ГСУ МВС України ОСОБА_3 про накладення арешту на видаткові операції по рахунку № НОМЕР_1 , валюта рахунку українська гривня, ТОВ "СІТІ-ЛАЙТ УКРАЇНА", код НОМЕР_2 , що відкрито в АТ "ЗЛАТОБАНК" відмовити повністю.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу54992220
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/29696/14-к

Ухвала від 16.10.2014

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Мельник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні