Постанова
від 14.01.2016 по справі 807/1780/15
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2016 рокум. Ужгород№ 807/1780/15

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Рейті С.І.

при секретарі судового засідання Шмідзен І.Ю.

за участю: представники сторін в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мукачево до Дочірнього підприємства Мукачівська кераміка спільного підприємства Мукачівський завод керамічної плитки про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ч. 3 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 14 січня 2015 року проголошено вступну та резолютивну частини Постанови. Постанова складена в повному обсязі 15 січня 2015 року.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мукачево Закарпатської області (далі - позивач, відділення Фонду) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Мукачівської кераміки Закритого акціонерного товариства Львівський керамічний завод (згідно поданої позивачем Довідки Закарпатського обласного управління статистики - фактична назва підприємства Дочірнє підприємство Мукачівська кераміка спільного підприємства Мукачівський завод керамічної плитки , далі - відповідач, ДП Мукачівська кераміка ), яким просить стягнути 1036,82 грн. зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

13.10.2015 року представником позивача надано суду заяву про розгляд справи за відсутності представника відділення Фонду та у відповідності до ст. 122 КАС України, розгляд справи проведено за відсутності представника позивача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Відповідач заперечення проти позову суду не надав, явку представника в судові засідання не забезпечив, хоча повідомлявся належним чином про відкриття провадження у справі, про дату, час та місце судових, про що свідчать поштові повідомлення про вручення судової кореспонденції. Відтак, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про розгляд даної адміністративної справи та розгляд справи проведено за відсутності представника відповідача, на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення позову в повному обсязі, виходячи з наступного:

ДП Мукачівська кераміка зареєстроване у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мукачево як страхувальник відповідно до вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності та Закону України Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності .

У відповідності до ст. 45 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності від 23 вересня 1999 року № 1105 - ХІV (далі - Закон 1105), підприємство повинно своєчасно сплачувати страхові внески до Фонду державного соціального страхування від нещасних випадків і професійних захворювань.

На підставі ст. 47 Закону 1105 та згідно Постанови КМУ від 13.09.2000р. Про затвердження Порядку визначення страхових тарифів для підприємств, установ і організацій на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання відповідачу відповідно до класу професійного ризику виробництва встановлено страховий тариф 1,06 % (у відсотках до фактичних витрат на оплату праці найманих працівників).

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 45 Закону 1105 роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Згідно поданого звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду за І квартал 2015 року, залишок заборгованості зі сплати страхових внесків, пов'язаних з несвоєчасною виплатою заробітної плати становить 1036,82 грн., та дана сума заявлена до стягнення в судовому порядку.

Відповідно до ст.15 Закону 1105, страхування від нещасного випадку здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві - некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту.

Згідно ст.45 Закону 1105, роботодавець (страхувальник) зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та несе відповідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків згідно ст.52 Закону.

Однак, ДП Мукачівська кераміка не проведено сплату задекларованих страхових внесків від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань до відділення Фонду, що призвело до виникнення недоїмки по сплаті страхових внесків у суму 1036,82 грн.

Пунктом 7 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 8 липня 2010 року за № 2464-VI (діє з 1 січня 2011 року) встановлено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено заборгованість ДП Мукачівська кераміка у сумі 1036,82 грн. зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, правомірність звернення Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мукачево Закарпатської області до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати у справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. м. Мукачево до Дочірнього підприємства Мукачівська кераміка спільного підприємства Мукачівський завод керамічної плитки про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства Мукачівська кераміка спільного підприємства Мукачівський завод керамічної плитки (Закарпатська область, Мукачівський район, с. Павшино, вул. Енгельса (б/н) код 31586988) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Мукачево (Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Лермонтова, 20 Б код 25450448) заборгованість у сумі 1036,82 грн. (одна тисяча тридцять шість гривень вісімдесят дві копійки) зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

Суддя С.І. Рейті

Дата ухвалення рішення14.01.2016
Оприлюднено19.01.2016
Номер документу55006605
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1780/15

Постанова від 14.01.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

Ухвала від 01.09.2015

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Рейті С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні