Рішення
від 12.01.2016 по справі 913/1137/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022, м. Харків, проспект Леніна, б.5, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12 січня 2016 року Справа № 913/1137/15

Провадження №5пд/913/1137/15

За позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Проектно-будівельне підприємство Азовінтекс , м. Маріуполь Донецької області

до 1-го відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання , м. Сєвєродонецьк Луганської області

2-го відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Завод з ремонту горно-шахтного обладнання Спутник , смт Ювілейне м. Луганськ

про визнання договору переведення боргу недійсним

Суддя господарського суду Луганської області Вінніков С.В.

Секретар судового засідання Семеніхіна В.В.

У засіданні брали участь:

від позивача - ОСОБА_2, представник за довіреністю від 22.04.2014 за реєстр. № 478;

від першого відповідача - представник не прибув;

від другого відповідача - представник не прибув.

в с т а н о в и в:

Суть спору: позивачем заявлено вимогу про визнання недійсним договору № 45 від 03.07.2015 про переведення боргу, укладеного між відповідачами у справі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оспорюваний договір не відповідає вимогам чинного законодавства України, що є підставою для визнання їх недійсними в силу положень ст. 203 , 215 Цивільного кодексу України .

Представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідачі витребувані судом документи не представили, правом на участь своїх представників у судовому засіданні не скористалися, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Явка учасників процесу в судове засідання не визнавалася обов'язковою.

При цьому, відповідачі не заявили клопотання про відкладення розгляду справи з наведенням відповідного обґрунтування необхідності такого відкладення та доданням доказів поважності неприбуття у дане судове засідання.

Отримання першим відповідачем ухвал суду підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.53).

При цьому, інформаційним листом Вищого господарського суду України від 05.06.2014 № 01-06/745/2014 "Про деякі питання практики застосування у судовій практиці Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" роз'яснено, що учасник судового процесу, який знаходиться на тимчасово окупованій території України, вважатиметься належним чином повідомленим про час і місце засідання господарського суду за умов, зазначених у підпунктах 1-4 пункту 6 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.09.2014 № 01-06/1290/14 "Про Закон України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" (у редакції Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 01.12.2014 № 01-06/2052/14). Так, учасник судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, вважатиметься належним чином повідомленим про час і місце засідання господарського суду за таких умов:

1) Якщо відповідну ухвалу господарським судом надіслано поштою за місцезнаходженням учасника судового процесу, зазначеним в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. При цьому слід мати на увазі, що згідно із статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, вони вважаються достовірними, доки до них не внесено відповідних змін.

2) У разі коли учасник судового процесу не значиться у згаданому реєстрі, - якщо названу ухвалу господарським судом надіслано поштою за адресою, яку зазначено в заяві (скарзі), або за місцем проживання фізичної особи, або за місцезнаходженням відокремленого підрозділу юридичної особи (коли заяву пов'язано з його діяльністю).

3) Якщо у господарського суду наявні достовірні (тобто документально підтверджені підприємством зв'язку) відомості про неможливість здійснення поштових відправлень до певних населених пунктів чи місцевостей, то суд не вчиняє дій, зазначених у підпунктах 1 і 2 цього пункту. У такому разі, а також у випадках, коли поштові відправлення учасникам судового процесу все ж було надіслано, але їх повернуто підприємством зв'язку через неможливість вручення, суд здійснює відповідне повідомлення шляхом надсилання телеграми, телефонограми, з використанням факсимільного зв'язку чи електронною поштою або з використанням інших засобів зв'язку, які забезпечують фіксацію повідомлення. У такому разі на примірнику переданого тексту, що залишається у матеріалах справи, зазначаються дата і година його передачі і прізвища та ініціали осіб, які передали і прийняли текст. У матеріалах справи мають міститися документи, що підтверджують отримання учасником судового процесу повідомлення (завірений судом витяг з журналу реєстрації телефонограм, журналу реєстрації електронних поштових відправлень тощо).

4) За неможливості здійснити повідомлення учасника судового процесу і в такий спосіб - інформація про час і місце судового засідання розміщується на сторінці відповідного суду (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/). У такому разі на роздрукованій сторінці з мережі Інтернет, на якій розміщено інформацію про час та місце засідання господарського суду, зазначаються дата розміщення інформації, прізвище та ініціали судді, у провадженні якого знаходиться відповідна справа, а також вчиняється його підпис.

Так, відповідно до витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцем реєстрації другого відповідача у справі є: 91493, м. Луганськ, смт Ювілейне, Алчевське шосе, будинок 10.

Листом від 16.03.2015 №511-30-100 УДППЗ «Укрпошта» повідомляє, що відповідно до Указу Президента України від 14.11.2014 № 875/2014 «Про рішення ради національної безпеки і оборони України від 04.11.2014 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 1085-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» (зі змінами), органи поштового зв'язку не здійснюють пересилання поштових відправлень до вказаного населеного пункту тимчасово не здійснюється.

Так, оскільки відповідач у справі знаходиться на території проведення АТО, то інформація про час і місце судового засідання також була розміщена на сторінці господарського суду Луганської області (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy/), про що свідчить роздрукована сторінка з мережі Інтернет.

Таким чином, судом вжито відповідні заходи щодо повідомлення учасника судового процесу, який знаходиться на тимчасово окупованій території, тому у суду вищої інстанції відсутні підстави для скасування прийнятого судового рішення з посиланням на пункт 2 частини третьої статті 104 або пункт 2 частини другої статті 11110 ГПК (аналогічна позиція викладена в Інформаційному листі Вищого господарського суду України від 12.09.2014 № 01-06/1290/14 ).

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи, дослідивши наявні у справі докази, господарський суд встановив наступне.

Між позивачем у справі та першим відповідачем у справі було укладено договір № 522/2008-252 від 25.06.2008, за умовами якого постачальник (відповідач) зобов'язується розробити документацію в системі КМД, виготовити та поставити обладнання газопроводів по об'єктам інфраструктури системи газопостачання газгольдеров ВАТ "АМК", згідно інжинірингу генерального проектувальника у відповідності до специфікацій, які додаються та є невід'ємними частинами даного договору, у строки та на умовах, обумовлених даним договором, а покупець (позивач) зобов'язується прийняти продукцію та оплатити її.

Господарським судом Луганської області розглядаєся справа № 28/182/2011 за позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Проектно-будівельне підприємство "Азовінтекс" до ОСОБА_1 з додатковою відповідальністю "Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання" про стягнення 3 755 392 грн. 92 коп. за вказаним договором.

Рішення господарського суду Луганської області від 05.12.2011 позов задоволено повністю та присуджено до стягнення з ОСОБА_1 з додатковою відповідальністю "Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання" на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Проектно-будівельне підприємство "Азовінтекс" заборгованість у сумі 3 755 392 грн. 92 коп. та судовий збір у сумі 1411 грн. 50 коп.

Між відповідачами у справі 03.07.2014 був укладений договір про переведення боргу № 45, згідно з яким в порядку та на умовах договору, Первісний боржник (відповідач 1 у справі) переводить свій борг (обов'язки) за договором поставки № 522/2008-252 від 25.06.2008 та зобов'язуються сплатити новому боржнику за прийняття боргу плату, а новий боржник (відповідач 2 у справі) замінює первісного боржника у зобов'язанні.

Статтею 16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України передбачені способи захисту цивільних прав та інтересів, до яких в т.ч. відноситься і визнання правочину недійсним.

Загальні положення про правочин визначені в §1 глави 16 Цивільного кодексу України.

Стаття 203 Цивільного кодексу України визначає загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину.

Відповідно до вимог даної статті умовами чинності правочинів є дотримання низки вимог щодо їх змісту, дієздатності сторін, характеру волевиявлення, форми, ставлення до настання наслідків, спеціальних вимог тощо.

Стаття 215 Цивільного кодексу України визначає, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами 1-3, 5, 6 ст.203 цього Кодексу.

Згідно приписів ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх доводів і заперечень.

Згідно ст.202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків.

Відповідно до приписів ст.ст.203, 215 Цивільного кодексу України позивач в даному випадку повинен довести підстави недійсності вищезазначеного договору.

Вирішуючи спір про визнання договору недійсним, необхідним є встановлення наявності тих обставин, з якими закон пов'язує визнання угод недійсними і настання відповідних наслідків, а саме: відповідність змісту угод вимогам закону, додержання встановленої форми угоди; правоздатність сторін за угодою; у чому конкретно полягає неправомірність дій сторони тощо.

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України підставою виникнення цивільних прав і обов'язків (зобов'язань) є, зокрема, договір.

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Статтею 627 Цивільного кодексу України передбачено, що відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Підставою недійсності договору є недодержання в момент вчинення стороною (сторонами) істотних умов встановлених законом. Істотними вважаються насамперед ті умови, що визнані такими за законом та потрібні для договору відповідного виду, а отже коло таких умов можна визначити проаналізувавши норми діючих на момент укладення договору, чи вчинення іншого правочину, нормативних актів, у зв'язку з чим при вирішенні спору підлягають застосуванню норми ЦК України та ГК України .

В силу положень ст. 520 Цивільного кодексу України боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора , якщо інше не передбачено законом.

У пункті 4.3 договору зазначено, що новий боржник зобов'язується передати поштою або вручити особисто кредитору один екземпляр цього договору не пізніше 5 днів з моменту підписання цього договору.

При цьому, відповідно до п. 4.4 договору переведення боргу новий боржник не вважається зобов'язаним перед кредитором якщо основний договір між первісним боржником і кредитором виявиться неукладеним (таким, що не відбувся) або буде визнаний недійсним на підставах та у порядку, встановлених чинним законодавством України.

Згідно з ч. 3 ст. 215 Цивільного кодексу України якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Враховуючи, що позивачем заперечується дійсність спірного договору про переведення боргу від 03.07.2014, судом визнається, що підстави на які посилається позивач в обґрунтування заявлених позовних вимог свідчать про його недійсність, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 44 Господарського процесуального кодексу України здійснені позивачем судові витрати у складі: 1218 грн. 00 коп. судового збору покладаються на відповідачів порівну.

Згідно із ст.85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Проектно-будівельне підприємство Азовінтекс до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання та ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Завод з ремонту горно-шахтного обладнання Спутник про визнання договору переведення боргу недійсним задовольнити повністю.

2 . Визнати недійсним договір № 45 від 03.07.2015 про переведення боргу, укладений між ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання та ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Завод з ремонту горно-шахтного обладнання Спутник .

3. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання , м. Сєвєродонецьк, вул. Пивоварова, 5, ідентифікаційний код 04643841, на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Проектно-будівельне підприємство Азовінтекс , м. Маріуполь, проспект Леніна, 68а, ідентифікаційний код 24155428, судовий збір в сумі 609 грн. 00 коп.; наказ видати.

4. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Завод з ремонту горно-шахтного обладнання Спутник , смт Ювілейне м. Луганськ, Алчевське шосе, б. 10, ідентифікаційний код 34870384, на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Проектно-будівельне підприємство Азовінтекс , м. Маріуполь, проспект Леніна, 68а, ідентифікаційний код 24155428 , судовий збір в сумі 609 грн. 00 коп.; наказ видати.

В судовому засіданні 12.01.2016 було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення. Повне рішення складено та підписано 16.01.2016

Суддя ОСОБА_3

Надр. 4 прим.

1-до справи

2-позивачу за адресою м. Маріуполь, пр. Леніна. 68А

3- відповідачу 1 рекомендованим листом з повідомленням за адресою м. Сєвєродонецьк Луганської області, вул. Пивоварова, 5-Д6/1

4 - відповідачу 2 за адресою смт Ювілейне м. Луганськ, Алчевське шосе, б. 10 (не направляється у зв'язку з тим, відповідно до листа УДППЗ «Укрпошта» від 16.03.2015 №511-30-100 пересилання пошти до вказаного населеного пункту тимчасово не здійснюється)

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення12.01.2016
Оприлюднено20.01.2016
Номер документу55012520
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/1137/15

Рішення від 12.01.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

Ухвала від 17.12.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

Ухвала від 02.12.2015

Господарське

Господарський суд Луганської області

Вінніков С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні