Постанова
від 01.04.2014 по справі 819/519/14-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/519/14-a

01 квітня 2014 року м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючого судді Білоус І.О.

при секретарі судового засідання Габрилецькій С. Є.

за участю

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі до публічного акціонерного товариства Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі (далі - УПФУ в Тернопільському районі, позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до публічного акціонерного товариства Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів (далі - ПАТ Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів ) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах у розмірі 4560,30 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про те, що ПАТ Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів як платник страхових внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування зобов'язаний проводити відшкодовування Пенсійному фонду сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пунктів б - з ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення та пункту 2 Розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . Відповідно до виставлених розрахунків відповідачу за період з 25.02.2014 року по 11.03.2014 року повинно сплатити 4560,30 грн.

Відповідач в не проводив відшкодування Пенсійному фонду України витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за грудень 2013 року та січень 2014 року становить 4560,30 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача.

Представник УПФУ в Тернопільському районі у судовому засіданні надав пояснення згідно позову, просив позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, хоча в розумінні статей 33, 35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) належним чином повідомлявся про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується матеріалами справи.

Згідно із ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши представника позивача, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що ПАТ Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів зареєстроване як юридична особа, присвоєно код 05398154.

Відповідач взятий на облік в УПФУ в Тернопільському районі платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пункту 2 розділу ХV Прикінцеві положення Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

УПФУ в Тернопільському районі проведено та направлено ПАТ Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , за грудень 2013 року та січень 2014 року, по пенсіонерам які працювали у відповідача на суму 4560,30 грн.

При таких обставинах суд приходить до висновку про наявність за відповідачем заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій на суму 4560,30 грн.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До набрання чинності Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування діяв Закон України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування , абзацом 4 пункту 1 статті 2 якого передбачалось, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.

Процедура відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначена Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструкція).

За нормами п.п. 6.1 п. 6 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

Згідно п.п. 6.8 п. 6 вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомлені місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а саме відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Відповідно до пункту 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Борг з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах визначено на підставі розрахунку, що направлявся відповідачу, відповідно до п.п.6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою управління Пенсійного фонду України №21-1. Рішення та дії, що стали підставою для розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - відповідачем у судовому порядку не оскаржено.

У спірному випадку відповідач не виконав зобов'язання зі сплати заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за грудень 2013 року та січень 2014 року у розмірі 4560,30 грн.

Статтею 11 КАС України встановлено принцип змагальності сторін, відповідно до якого розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач не спростував доводи адміністративного позову, не надав доказів про сплату заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах, а тому, враховуючи встановлені обставини справи та положення чинного законодавства, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст. 2, 86, 128, 160-163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з публічного акціонерного товариства Тернопільський комбінат шляхо-будівельних матеріалів (вул. Микулинецька, 76, смт. Березовиця, Тернопільський район, код ЄДРПОУ 05398154, р/р 26007000257079 в ПАТ Укрсоцбанк , МФО 300023), на користь Управління Пенсійного фонду України в Тернопільському районі (майдан Перемоги, 1, м. Тернопіль, 46009, код ЄДРПОУ 21153972, р/р 2560030200442 у філії ОПРВ Тернопільського обласного управління ВАТ Ощадбанк , МФО 338545) 4560,30 грн. (чотири тисячі п'ятсот шістдесят гривень 30 коп.) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених по списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Білоус І.О.

копія вірна

Суддя Білоус І.О.

Дата ухвалення рішення01.04.2014
Оприлюднено20.01.2016
Номер документу55024420
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/519/14-а

Постанова від 01.04.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Білоус І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні