Постанова
від 08.09.2010 по справі 8566/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

08 вересня 2010 р. № 2-а- 8566/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого -судді Білової О.В.,

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.С.,

за участю представників: позивача -ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі міста Харкова до Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Червонозаводському районі міста Харкова звернулася до суду з адміністративним позовом до Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість про стягнення з Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість за порушення законодавства заборгованості по податку на прибуток у розмірі 2369,00 грн., обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що в ході проведення перевірок з питання своєчасного надання податкової звітності було встановлено порушення, що зафіксовані в актах перевірок з питань неподання податкової звітності. Борг відповідача складається з несплачених сум, нарахованих на підставі податкових повідомлень-рішень з податку на прибуток. Заборгованість підприємства у розмірі 2380,00 грн. виникла на підставі податкового повідомлення-рішення №0004101510/0 від 14.05.2009 р., яким до відповідача було застосовано штрафну санкцію за порушення терміну подачі податкової звітності. 30.07.2009 року платіжною вимогою-дорученням №2PL844893 відповідачем було сплачено 11.00 грн., таким чином сума боргу становить 2369,00 грн., однак до теперішнього часу заборгованість по податку на прибуток не сплачена.

Представник позивача - Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі міста Харкова ОСОБА_1 - в судове засідання з'явився, позов просив задовольнити з підстав, зазначених у позовній заяві.

Відповідач - Громадська організація Сила, демократія, правда, справедливість - про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, свого представника в судове засідання не направив, заперечень та клопотань суду не надав, причини неявки не повідомив.

За таких умов, суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у ній доказів без участі представника відповідача.

Суд вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Громадська організація Сила, демократія, правда, справедливість зареєстрована як юридична особа 22.05.2006р., ідентифікаційний код 34331152, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи, копією довідки з Головного управління статистики у Харківській області (а.с.4, 9)

Відповідно до довідки про взяття на облік платника податків від 23.05.2006 р. № 369, Громадська організація Сила, демократія, правда, справедливість взята на облік як платник податків ДПІ у Червонозаводському районі міста Харкова. (а.с. 5)

ДПІ у Червонозаводському районі міста Харкова 14.05.2009 року було проведено невиїзну документальну перевірку своєчасності подання податкової звітності Громадською організацією Сила, демократія, правда, справедливість за період з 2006 року по 1-й квартал 2009 року, за результатами якої був складений акт від 14.05.2009 року № 2477-15-109/34331152 (а.с.7).

Перевіркою встановлено неподання декларацій з податку на прибуток за 2006, 2007, 2008 роки, чим порушено п.п. 4.1.4 п.4 ст.4 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами , п.16.4 ст.16 Закону України Про оподаткування прибутку підприємств .

За результатами перевірки, на підставі акту від 14.05.2009 року № 2477-15-109/34331152, винесено податкове повідомлення-рішення від 15.05.2009р. № 0004101510/0 на загальну суму 2380,00грн.(а.с.8), сума донарахованого податкового зобов'язання була частково погашена, на день розгляду справи складає 2369,00 грн.

Вказане податкове повідомлення-рішення було отримано представником Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість ОСОБА_2 14.05.2009 року (а.с. 8), оскаржено не було.

Таким чином, сума податкового зобов'язання, яка визначена в податковому повідомленні-рішенні від 15.05.2009р. № 0004101510/0, є узгодженою, в установленому законом порядку.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожний зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. п. 1,11 ч. 1 ст. 11 Закону України Про державну податкову службу в Україні органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право: здійснювати документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), додержання валютного законодавства юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно із законами України покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), крім Національного банку України та його установ (далі - платники податків); застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України.

Підпунктом 11 ст. 10 Закону України Про державну податкову службу в Україні визначено право державних податкових інспекцій подавати в суди до боржників позови про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Відповідно до абз. 1 преамбули Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами від 21 грудня 2000 року № 2181-ІІІ цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який встановлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Відповідно до абз. 1 п.п. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Відповідно до п. 5.2.1. п. 5.2 ст. 5 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту.

Відповідно до абз. 3 п. 5.3.1. п. 5.3 ст. 5 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами у разі визначення податкового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4, платник податків зобов'язаний погасити нараховану суму податкового зобов'язання протягом десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення, крім випадків коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру апеляційного узгодження.

Відповідно до п. 6.1 ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами у разі коли сума податкового зобов'язання розраховується контролюючим органом відповідно до статті 4 цього Закону, такий контролюючий орган надсилає платнику податків податкове повідомлення, в якому зазначаються підстава для такого нарахування, посилання на норму податкового закону, відповідно до якої був зроблений розрахунок або перерахунок податкових зобов'язань, сума податку чи збору (обов'язкового платежу), належного до сплати, та штрафних санкцій за їх наявності, граничні строки їх погашення, а також попередження про наслідки їх несплати в установлений строк та граничні строки, передбачені законом для оскарження нарахованого податкового зобов'язання (штрафних санкцій за їх наявності).

Відповідно до абз. 1 п.п. 6.2.1 п. 6.2. ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

Відповідно до п. п. 6.2.2. п. 6.2 ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами податкові вимоги мають містити крім відомостей, передбачених підпунктом 6.2.3 цієї статті, посилання на підстави їх виставлення; суму податкового боргу, належного до сплати, пені та штрафних санкцій; перелік запропонованих заходів із забезпечення сплати суми податкового боргу.

Позивачем було застосовано заходи з погашення податкового боргу Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість : до відповідача направлені перша та друга податкові вимоги від 26.05.2009 року № 1/455 та від 26.06.2009 року № 2/599 на суму 2380,00 грн. (а.с. 11), які відповідач отримав 28.05.2009 року та 02.07.2009 року, що підтверджується копіями поштових повідомлень. (а.с 11, зворотній бік)

Відповідно до абз. 1,3,4 п.п. 6.2.4. п. 6.2 ст. 6 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами податкова вимога вважається надісланою (врученою) юридичній особі, якщо її передано посадовій особі такої юридичної особи під розписки або надіслано листом з повідомленням про вручення. У такому самому порядку надсилаються податкові повідомлення.

Відповідно до абз. 1,2 п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами у разі коли інші, передбачені цим Законом, заходи з погашення податкового боргу не дали позитивного результату, податковий орган здійснює за платника податків та на користь держави заходи щодо залучення додаткових джерел погашення суми податкового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а за їх недостатності - шляхом продажу інших активів такого платника податків. Стягнення коштів та продаж інших активів платника податків провадяться не раніше тридцятого календарного дня з моменту надіслання йому другої податкової вимоги.

На підставі вищезазначеного, суд прийшов до висновку, що сума штрафних санкцій, нарахованих Державною податковою інспекцією у Червонозаводському районі міста Харкова за неподання податкових декларацій з податку на додану вартість відповідачу -Громадській організації Сила, демократія, правда, справедливість , в розмірі 2369,00 гривень, нарахована в межах повноважень контролюючого органу, з підстав, передбачених законом, є узгодженою в порядку, визначеному Законом України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами , відповідачем не оскаржена, та у зв'язку з несплатою в добровільному порядку підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст. 67 Конституції України, ст. ст. 1, 10, 11 Закону України Про державну податкову службу в Україні від 04 грудня 1990 року № 509-ХІІ, ст. 14 Закону України Про систему оподаткування від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ, преамбули та ст. ст. 5, 6, 8, 10, 17 Закону України Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами від 21 грудня 2000 року № 2181-ІІІ, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Червонозаводському районі міста Харкова до Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Громадської організації Сила, демократія, правда, справедливість (вул. Железнякова, 95, м. Харків, 61109, ідентифікаційний код 34331152) заборгованість з по податку на прибуток у розмірі 2369.00 (дві тисячі триста шістдесят дев'ять гривень) на розподільчий рахунок №34129999700011 УДК Червонозаводського районі 24134627 банк ГУ ДКУ в Харківській області, МФО 851011.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного проваджені або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 13 вересня 2010 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення08.09.2010
Оприлюднено20.01.2016
Номер документу55024560
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8566/10/2070

Постанова від 08.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Ухвала від 09.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні