Ухвала
від 05.01.2016 по справі 521/20179/15-к
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/20179/15-к

Номер провадження:1-кс/521/3396/15

У Х В А Л А

18 грудня 2015 року м. Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Малиновського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області погодженого прокурором Одеської міської прокуратури № 2 за матеріалами кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12015160470001266 від 04.03.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

З клопотання вбачається, що невстановлені особи TOB "Українська Торгівельна компанія "Одісей" (код ЄРДПОУ 39298005) усвідомлюючи, що не виконають взяті на себе зобов`язання, шляхом обману, під приводом отримання поворотної фінансової допомоги, 25.11.2014 року уклали договір з TOB "Х-ТД" (код ЄРДПОУ 39203437) про надання поворотної фінансової допомоги в розмірі 800 тис. грн., частину з яких в розмірі 600 тис. гривень не повернули, чим спричинили матеріальні збитки на вказану суму.

TOB "Українська Торгівельна компанія "Одісей", за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, розташоване за адресою: вул. Церковна 19 м. Одеса. За юридичною адресою підприємство не здійснює свою господарську діяльність.

Директором TOB "Українська Торгівельна компанія "Одісей" являється ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Під час допиту останній пояснив, що після заснування TOB «Одісей», ОСОБА_4 , передав документи підприємства ОСОБА_5 , та сам особисто підприємницькою діяльністю не займався, договорів не укладав, грошові кошти не отримував.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 , 10.08.2015 року, показав, що в період з серпня по грудень 2014 року він ніякого відношення до підприємства TOB «УТК Одісей» не мав, так як усі документи він передав ОСОБА_6 . На початку січня 2015 року він мав доступ до банківських рахунків «УТК Одісей», але на запитання, хто здійснював банківську операцію 23.01.2015 року по переказу грошових коштів в розмірі 401 700 гривень за договором поворотної фінансової допомоги від 10.01.2014 року на підприємство TOB «Оптімумтрейд» (ЄДРПОУ 39222858), він відповісти не зміг. Також він показав, що підприємство TOB «Оптімумтрейд» (ЄДРПОУ 39222858), та його посадові особи йому не знайомі.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що посадові особи TOB «Оптімумтрейд» (ЄДРПОУ 39222858), причетні до вчинення даного кримінального правопорушення.

Згідно рапорту ст. о/у ОУ ДПІ у Малиновському районі ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , ним під час виконання доручення на проведення слідчих (розшукових) дій, було встановлено, що юридична адреса TOB «Оптімумтрейд» (ЄДРПОУ 39222858), знаходиться: Одеська обл., місто Іллічівськ, вул. 1 травня, буд.3, але фактично підприємство здійснює свою господарську діяльність за адресою: м. Одеса, вул. Троїцька 28.

В ході досудового розслідування було встановлено, що власником зазначеного приміщення, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Для повного та всебічного досудового розслідування потрібно відшукати фінансово-господарську документацію, яка підтверджує господарські взаємовідносини між TOB «Одісей» та TOB «Оптімумтрейд» (ЄДРПОУ 39222858), факт розтрати грошових коштів, отриманих в результаті надання поворотної правової допомоги в розмірі 800 000 гривень частину з яких в розмірі 600000 гривень не повернуто TOB «Х-ТД». У зв`язку із чим виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень, розташованих за адресою: м. Одеса, вул. Троїцька 28, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання майна, яке було здобуте в результаті його вчинення.

На підставі викладеного, слідчий звернувся до суду з клопотанням про обшук приміщення з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, та виконання необхідних слідчих дій.

Прокурор у судовому засіданні просив задовольнити клопотання про проведення обшуку.

Вивчивши клопотання та матеріали додані до нього, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя вважає, що клопотання не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

При вивченні клопотання про проведення обшуку, слідчий суддя враховує положення ст. 30 Конституції України, яка кожному гарантує недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Обшук як слідча дія, є виключним способом збирання (отримання) доказів при провадженні досудового слідства, оскільки слідчий (прокурор) як суб`єкт доказування, за допомогою передбаченого Законом фактично необмеженого права на вхід до житла (чи іншого володіння особи), без дозволу осіб які в ньому проживають (перебувають, працюють), вторгаються таким чином в особисте життя людини, тобто в суб`єктивне право кожного громадянина, яке є його соціальним благом, яке гарантоване державою.

Будь-яка слідча дія повинна проводитись за наявності правових та фактичних підстав, тобто за наявності сукупності передбачених кримінальним процесуальним законом умов і фактичних даних, які диктують необхідність виконання конкретних дій в інтересах встановлення істини по провадженню.

При вивчені наданих матеріалів, слідчим суддею встановлено, що прокурором не надано переконливих доказів, крім рапорту о/у ДПІ у Малиновському районі ГУ ДФС в Одеській області, що в приміщенні за адресою м. Одеса, вул. Троїцька 28 розташовано офіс агентства ТОВ «Оптімумтрейд».

Окрім того, слідчий суддя вважає, що проведення даного обшуку, з точки зору доказування обставин злочину, не є невідкладною, обов`язковою і необхідною слідчою дією.

Так, діючим кримінально-процесуальним кодексом України слідчому та прокурору надано достатньо велику кількість процесуальних повноважень під час проведення досудового розслідування.

Однак прокурором під час розгляду клопотання не доведено, що у органу досудового розслідування були перешкоди в отримані доказів по справі шляхом проведення інших процесуальних заходів (окрім обшуку), які входять до повноважень слідчого.

Якщо проведення обшуку обумовлено виключними обставинами досудового розслідування, то прокурором під час розгляду клопотання вказані обставини взагалі не повідомлені слідчому судді.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе достатній підстав вважати, що відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, враховуючи вимоги ст. 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що підстав для задоволення клопотання слідчого на даному етапі досудового розслідування не має, оскільки прокурором не доведено, що в приміщенні за адресою м. Одеса, вул. Троїцька 28 розташовано офіс агентства ТОВ «Оптімумтрейд» та, що у вказаному приміщенні зберігаються фінансово-господарська документація, яка підтверджує господарські взаємовідносини між ТОВ «Одісей» та ТОВ «Оптімумтрейд», та не доведені достатні підстави для проведення обшуку.

Керуючись ст. 234 КПК України, Слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Малиновського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області погодженого прокурором Одеської міської прокуратури № 2 про проведення обшуку в приміщенні за адресою м. Одеса, вул. Троїцька 28 відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_10

Дата ухвалення рішення05.01.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55064280
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —521/20179/15-к

Ухвала від 05.01.2016

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Передерко Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні