Рішення
від 05.04.2007 по справі 21/76пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/76пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

05.04.07 р.                                                                               Справа № 21/76пн                               

Позивач: Державна податкова інспекція у Будьонівському районі м. Донецька

До відповідача: Товариства  з обмеженою відповідальністю „Центр похоронних послуг „Некрополь” м. Донецьк

про припинення юридичної особи

Суддя Матюхін В.І.

Представники:

позивача: Стадник В.В. -  гол. інспектор за дов. від 13.03.07р.

відповідача: не з'явився

Державною податковою інспекцією у Будьонівському районі м. Донецька подано позов про припинення юридичної особи Товариства  з обмеженою відповідальністю „Центр похоронних послуг „Некрополь” у зв'язку з неподанням протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на:

-          ст.9 Закону України “Про систему оподаткування”;

-          ст.10 Закону України “Про державну податкову службу в Україні”;

-          ст.38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи (ухвала про порушення справи направлена йому рекомендованим листом), явку свого представника у судове засідання не забезпечив, витребувані документи, зокрема докази подання звітності протягом останнього року,  господарському суду не надав, у зв'язку з чим справа на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України розглянута за наявними у ній матеріалами.

Розгляд справи закінчено 05.04.2007р.

Для підготовки та оголошення повного тексту рішення у засіданні оголошувалася перерва до 15год.00хв. 05.04.2007р.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача у відкритому судовому засіданні, господарський суд встановив:

Рішенням виконкому Донецької міської ради від 19.01.2006р. було зареєстроване Товариство  з обмеженою відповідальністю „Центр похоронних послуг „Некрополь”, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за № 1 266 102 0000 015848.  

Згідно з пп.1, 2 ч.1 ст.9 Закону України “Про систему оподаткування”  (із змінами i доповненнями) платники податків і   зборів   (обов'язкових   платежів), до яких відноситься і відповідач, зобов'язані вести   бухгалтерський   облік, складати  звітність  про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання  у терміни, встановлені законами; подавати  до  державних  податкових   органів   та   інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Протягом періоду більше ніж рік (з 19.01.06р. і до нині) відповідач не надає до органів державної податкової служби  документи  бухгалтерської звітності згідно з законодавством.

Зважаючи на те, що:

1.          Законом України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” (надалі – Закон “Про держреєстрацію…”) передбачено, що юридична  особа припиняється за судовим рішенням або  за  рішенням органу   державної   влади,  прийнятим  у  випадках,  передбачених законом (п.1 ст.33).

Підставами   для   постановлення   судового   рішення  щодо припинення  юридичної  особи,  що  не  пов'язано  з   банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом  року  органам державної податкової служби податкових декларацій,  документів фінансової звітності відповідно до закону (п.2 ст.38 Закону “Про держреєстрацію…”) .

Згідно п.1 ст.38 Закону “Про держреєстрацію…” суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи,  що не пов'язане з банкрутством  юридичної  особи,  у  день набрання   таким  рішенням  законної  сили  направляє  його  копію державному реєстратору за місцезнаходженням  юридичної  особи  для внесення  до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

2.           Частиною 2 ст.19 Конституції України встановлено, що “органи державної влади ..., їх посадові особи зобов'язані діяти  лише  на  підставі,  в  межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України”.

Частиною 2 ст.1  Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у випадках,  передбачених законодавчими  актами  України,  до господарського  суду мають право також звертатися державні та інші органи, громадяни, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Пунктом 17 ст.11 Закону “Про державну податкову службу в Україні” органам державної податкової служби надано право звертатися  у  передбачених  законом  випадках до суду з заявою  (позовною  заявою)  про  скасування  державної  реєстрації суб'єкта  підприємницької  діяльності.

Зазначеною правовою нормою органам державної податкової служби не надано право звертатися із позовами про припинення юридичної особи.

В той же час відповідно до   частини  2  статті  124  Конституції  України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що  виникають  у державі.  Згідно зі статтею 2 Закону України "Про судоустрій" суд  здійснює  правосуддя  відповідно  до принципу   верховенства   права,  забезпечує  захист  гарантованих Конституцією  України  та  законами  прав  і  законних   інтересів юридичних   осіб.   Частиною   3   статті   3  зазначеного  Закону встановлено,  що судова система забезпечує доступність  правосуддя для  кожної особи в порядку,  встановленому Конституцією України і законами.  Відповідно до частини 1 статті 6  цього  самого  Закону всім   суб'єктам  правовідносин  гарантується  захист  їх  прав  і законних інтересів незалежним і неупередженим судом. Відповідно до частини  3  зазначеної статті ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Рішенням Конституційного  Суду  України від 9 липня 2002 року визначено, що   частина   2   статті   124   Конституції   України передбачає  право юридичної особи на захист судом своїх прав,  встановлює юридичні гарантії їх  реалізації,  надаючи можливість   будь-кому   захищати   свої   права   будь-якими   не забороненими  законом  засобами.  Кожна  особа  має  право  вільно вибирати  не заборонений законом засіб захисту прав,  у тому числі судовий  захист.  Суб'єкти  правовідносин,  утому  числі  юридичні особи, у разі  виникнення  спору можуть звертатися до суду за його вирішенням.  Юридичні особи мають право на звернення до  суду  для захисту  своїх прав безпосередньо на підставі Конституції України.

Держава  повинна  забезпечувати   захист   прав   усіх   суб'єктів правовідносин,  у  тому числі в судовому порядку.  Право юридичної особи на звернення до  суду  за  вирішенням  спору  не  може  бути обмежено законом та іншими нормативно-правовими актами.

Господарський суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі ст.49 Господарського процесуального кодексу України, ст.3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито” з відповідача у доход Державного бюджету України підлягає стягненню 85,00 грн. державного мита.

На підставі ст.ст.19, 124 Конституції України, ст.ст.2, 33, 38 та пп.1, 3 Прикінцевих положень Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, керуючись ст.ст.1, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                     В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство  з обмеженою відповідальністю „Центр похоронних послуг „Некрополь”.

Стягнути з Товариства  з обмеженою відповідальністю „Центр похоронних послуг „Некрополь” (м. Донецьк,  вул. Лівобережна, б.94а, п/р 26001000557501, 643, 840, 978, 26006000557001 у філії Донецької дирекції АТ „Індекс Банк”, МФО невідоме, код ЄДРПОУ 34008767) у доход Державного бюджету України (одержувач: УДК у Київському районі м. Донецька, банк одержувача: ГУДК в Донецькій області; п/р 31111095700006, МФО 834016, ЄДРПОУ 34687001, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банка 095) 85грн.00коп. державного мита.

Рішення набирає  законної  сили   після закінчення  десятиденного  строку з дня його прийняття,  а у разі подання  апеляційної скарги або внесення апеляційного подання - після розгляду справи апеляційною інстанцією,  якщо його не скасовано.

В день набрання рішенням законної  сили  направити його  копію державному  реєстратору  за  місцезнаходженням відповідача - юридичної особи для  внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

          

Суддя                                                                         Матюхін В.І.                               

Надруковано примірників:

1 - позивачу;

1 – відповідачу;

1 – реєстратору;

1 - у справу.

Виконала:

Тел.381-91-18

Дата ухвалення рішення05.04.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу550978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/76пн

Рішення від 05.04.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

Ухвала від 02.03.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні