Рішення
від 24.03.2009 по справі 35/30-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2009 р. Справ а № 35/30-09

вх. № 1134/5-35

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1

1-го відповідача - не з`явився

2-го відповідача - не з`явився

розглянувши справу за поз овом Приватного підприємс тва "ОСОБА_2", м. Ізюм

до 1. Ізюмської міської Р ади, м. Ізюм

2. Виконавчого комітету Ізюм ьскої міської ради, м.Ізюм

про визнання дій неправомі рними та скасування акту

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємств о “ОСОБА_2” звернулося до суду з позовом до Ізюмської м іської ради Харківської обла сті та Виконавчого комітету Ізюмської міської ради Харкі вської області про визнання неправомірними дії Виконавч ого комітету Ізюмської міськ ої ради Харківської області по відмові в наданні дозволу на розробку проектної докум ентації під встановлення пав ільйону - кафе на земельній ділянці площею 144кв.м., що розта шована за адресою: Харківськ а область, м. Ізюм, площа Радян ська, 10 - “г” та скасування ріше ння Виконавчого комітету Ізю мської міської ради Харківсь кої області №0768 від 25.07.2008р. “Про р озгляд звернення Приватного підприємства “ОСОБА_2” .

Крім того, позивач просит ь зобов'язати Виконавчий ком ітет Ізюмської міської ради Харківської області вчинити дії направлені на видачу доз волу ПП “ОСОБА_2” на розро бку проектної документації п ід встановлення павільйону - кафе на земельній ділянці за адресою: Харківська область , площа Радянська, 10 - “г” та стя гнути сплачені державне мито в сумі 85грн.00коп. та 118 витрат на інформаційно - технічне за безпечення судового процесу .

23.03.2009 р. позивач в порядку стат ті 22 Господарського процесуа льного кодексу України зверн увся до суду з заявою про уточ нення позовних вимог, згідно якої просить суд визнати не ч инним рішення Виконавчого ко мітету Ізюмської міської рад и Харківської області №0768 від 25.07.2008р. “Про розгляд звернення Приватного підприємства “ ОСОБА_2”, а в іншій частині с клад позовних вимог залишени й без змін.

У відповідності до статті 22 Господарського процесуальн ого кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі змінити підставу а бо предмет позову, збільшити розмір позовних вимог , відмо витись від позову або зменши ти розмір позовних вимог.

За вищевикладених обстави н, заява позивача про уточнен ня позовних вимог прийнята д о розгляду.

Педставник позивача в судо вому засіданні звернувся до суду із клопотанням про розг ляд справи без застосування технічних засобів фіксації с удового процесу. Дане клопот ання не суперечить чинному з аконодавству, а тому приймає ться судом та підлягає задов оленню.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримує та просит ь суд задовольнити повністю з урахуванням заяви про уточ нення позовних вимог.

Представник Ізюмсько ї міської ради Харківської о бласті, в судове засідання не прибув, про місце, час та дату слухання справи повідомлени й належним чином.

Представник Виконавчого к омітету Ізюмської міської ра ди Харківської області, в суд ове засідання не прибув, про м ісце, час та дату слухання спр ави повідомлений належним чи ном.

Через канцлярію суду 23.03.2009р. н адійли листи від першого та д ругого відповідача про те, що вирішення даної справи покл адається на розсуд суду. Окрі м того, відповідачі просять с уд видати копію судового ріш ення та надіслати її на адрес у відповідачів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, судом в становлено, що 27.03.2002р. між Фізич ною особою - підприємцем О СОБА_2 та Виконавчим коміте том Ізюмської міської ради Х арківської області, було укл адено договір оренди земельн ої ділянки загальною площею 144,00кв.м., що розташована за адре сою: Харківська область, м. Ізю м, площа Радянська, 10 - “г”.

Згідно положень п.2 дог овору оренди земельної ділян ки від 27.03.2002 р., земельна ділянка була передана ФО-П ОСОБА_2 на 25 років з цільовим признач енням - ведення комерційної д іяльності, а саме: встановлен ня павільйону - кафе, як закл аду громадського харчування з продажем алкогольних та тю тюнових виробів.

12.09.2007 р. між ФО-П ОСОБА_2, Ізю мською міською радою Харківс ької області та ПП “ОСОБА_2 ” було укладено договір про в несення змін до договору оре нди земельної ділянки для зд ійснення підприємницької ді яльності.

У відповідності до п.1, п.2. договору про внесення змі н до договору оренди земельн ої ділянки для здійснення пі дприємницької діяльності ві д 12.09.2007р., предметом даного прав очину є приєднання ПП “ОСОБ А_2” до договору оренди земе льної ділянки від 27.03.2002 р. та пер ехід права спільної сумісної оренди земельної ділянки за гальною площею 144,00кв.м., що розт ашована за адресою: Харківсь ка область, м. Ізюм, площа Радя нська, 10 - “г”.

21.11.2007 р. між ФО-П ОСОБА_2, Ізю мською міською радою Харківс ької області та ПП “ОСОБА_2 ”, було укладено договір про в несення змін до договору оре нди земельної ділянки для зд ійснення підприємницької ді яльності від 27.03.002р., в зв'язку з ч им всі права щодо використан ня спірної земельної ділянки та відповідні обов'язки пере йшли до позивача, що слідує з н аступного:

Згідно 173 Господарського ко дексу України господарським визнається зобов'язання, що в иникає мiж суб'єктом господар ювання та iншим учасником (уча сниками) вiдносин у сферi госпо дарювання з пiдстав, передбач ених цим Кодексом, в силу яког о один суб'єкт (зобов'язана сто рона, у тому числi боржник) зоб ов'язаний вчинити певну дiю го сподарського чи управлiнсько -господарського характеру на користь iншого суб'єкта (викон ати роботу, передати майно, сп латити грошi, надати iнформацiю тощо), або утриматися вiд певн их дiй, а iнший суб'єкт (управнен а сторона, у тому числi кредито р) має право вимагати вiд зобов 'язаної сторони виконання її обов'язку.

За приписами ч.4. ст.179 Го сподарського кодексу Україн и, при укладеннi господарськи х договорiв сторони можуть ви значати змiст договору на осн овi договору приєднання, запр опонованого однiєю стороною для iнших можливих суб'єктiв, к оли цi суб'єкти у разi вступу в д оговiр не мають права наполяг ати на змiнi його змiсту.

Таким чином, з огляду н а вищенаведені норми діючого законодавства України, суд п риходить до висновку, що дого вір оренди земельної ділянки від 27.03.2002р. з урахуванням змін т а доповнень внесених, 12.09.2007 р. та 21.11.2007 р. не суперечить чинному з аконодавству та відповідає в олевиявленню сторін.

У розумінні ст. 509 Цивіл ьного кодексу України зобов' язанням визнається правовiдн ошення, в якому одна сторона (б оржник) зобов'язана вчинити н а користь другої сторони (кре дитора) певну дiю (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити грошi тощо) або утриматися вiд певної дiї, а кр едитор має право вимагати вiд боржника виконання його обо в'язку.

За змістом ч.3. ст.510 Циві льного кодексу України, якщо кожна iз сторiн у зобов'язаннi м ає одночасно i права, i обов'язк и, вона вважається боржником у тому, що вона зобов'язана вч инити на користь другої стор они, i одночасно кредитором у т ому, що вона має право вимагат и вiд неї.

Частиною 1 ст. 512 Цивільного к оексу України, визначено пiдс тави замiни кредитора у зобов 'язаннi, якою серед іншого визн ачено, що кредитор у зобов'яза ннi може бути замiнений iншою о собою внаслiдок передання ни м своїх прав iншiй особi за прав очином, з обсягом прав, визнач ених ст. 514 Цивільного кодексу Україи.

Зокрема даною нормою визначено, що до нового креди тора переходять права первiс ного кредитора у зобов'язанн i в обсязi i на умовах, що iснувал и на момент переходу цих прав , якщо iнше не встановлено дого вором або законом.

З огляду на вищенавед ені норми чинного законодавс тва України, суд вважає, що до позивача перейшли права та о бов'язки ФО-П ОСОБА_2, що вин икли у останнього на підстав і договору оренди земельної ділянки від 27 березня 2002р.

Вивчаючи питання правомір ності дій Виконавчого коміте ту Ізюмської міської ради Ха рківської області з приводу відмови позивачу в видачі до зволу на розробку проектної документації під встановлен ня павільйону - кафе на земе льній ділянці площею 144кв.м., що розташована за адресою: Харк івська область, м. Ізюм, площа Радянська, 10 - “г”, суд приходит ь до висновку про неправомір ності дій останнього, виходя чи з наступного:

В липні 2008р. позивач з м етою отримання дозволу на ро зробку проектної документац ії під встановлення павільйо ну - кафе на спірній земельн ій ділянці звернувся на адре су Виконавчого комітету Ізюм ської міської ради Харківськ ої області.

25 липня 2008р. рішенням №076 8 Виконавчого комітету Ізюмс ької міської ради Харківсько ї області в задоволенні вимо г позивача з приводу надання дозволу на розробку проектн ої документації під встановл ення павільйону - кафе на сп ірній земельній ділянці відм овлено.

Як вбачається з описової ча стини рішення Виконавчого ко мітету Ізюмської міської рад и Харківської області №0768 від 25.07.2008р., підставою для відмови с тало рішення Ізюмської міськ ої ради Харківської області від 10 червня 2005р. №1855 “Про зупине ння містобудівної діяльност і на території міського цент рального парку”.

Як вбачається з п.1 ріш ення Ізюмської міської ради Харківської області від 10 чер вня 2005р. №1855, з 10 червня 2005р. призуп инено надання дозволів на ро зроблення проектів відведен ня земельних ділянок для вст ановлення малих архітектурн их форм, павільйонів з полегш ених конструкцій, будівництв а об'єктів в межах території м іського парку до розробки і з атве6рдження детального план у забудови центральної части ни міста Ізюм та схеми планув ання території міського цент рального парку.

При цьому, п.3 рішення І зюмської міської ради Харків ської області від 10 червня 2005р. №1855, визначено, що дія даного р ішення не стосується порядку переоформлення правоустнов лючої документації на земель ні ділянки раніше сформовані при здійсненні цивільно - пра вових угод.

За вищевикладених обстави н, судом встановлено, що відмо ва Виконавчого комітету Ізюм ської міської ради Харківськ ої області в задоволенні вим ог позивача, з приводу наданн я відповідного дозволу на пі дставі рішення Ізюмської міс ької ради Харківської област і №1855 від 10 червня 2005р. є неправом ірною.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуаль ного кодексу України, держав не мито у розмірі, передбачен ому статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України “Про держ авне мито”, що становить 85,00грн . та згідно статті 44 Господарс ького процесуального кодекс у України, Порядку оплати вит рат з інформаційно-технічног о забезпечення судових проце сів, пов'язаних з розглядом ци вільних та господарських спр ав затвердженого Постановою Кабінету міністрів України №1258 від 21.12.2005 року, судові витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у у сумі 118грн.00коп. слід поклас ти на відповідачів з вини яки х спір доведено до суду.

Керуючись ст. ст. 98, 99, 100, 158 Земел ьного кодексу України, ст. ст. 395, 404 Цивільного кодексу Україн и, ст. 3 Декрету Кабінету мініс трів України “Про державне м ито”,ст.ст.22, 44, 49, п.4 ст.80, 82, 83, 84, 85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному об' ємі.

Визнати неправомірними ді ї Виконавчого комітету Ізюмс ької міської ради Харківсько ї області (64300, Харківська облас ть, м. Ізюм, пл. Центральна, буд.1 , п/р 35417001002028 в в Ізюмському УДК ГУД КУ, МФО 851011, код за ЄДРПОУ 04058806) по в ідмові Приватному підприємс тву “ОСОБА_2” (64300, АДРЕСА_1 , п/р НОМЕР_1, в філія “Від ділення Промінвестбанку м. І зюм Харківської області”, МФ О 351492, код за ЄДРПОУ 34079157) в наданні дозволу на розробку проектн ої документації під встановл ення павільйону - кафе на зе мельній ділянці площею 144кв.м. , що розташована за адресою: Ха рківська область, м. Ізюм, площ а Радянська, 10 - “г”.

Визнати не чинним рішення В иконавчого комітету Ізюмськ ої міської ради Харківської області (64300, Харківська област ь, м. Ізюм, пл. Центральна, буд.1, п /р 35417001002028 в в Ізюмському УДК ГУДК У, МФО 851011, код за ЄДРПОУ 04058806) №0768 ві д 25.07.2008р. “Про розгляд звернення Приватного підприємства “ ОСОБА_2” (64300, АДРЕСА_1, п/р НОМЕР_1, в філія “Відділення Промінвестбанку м. Ізюм Харк івської області”, МФО 351492, код з а ЄДРПОУ 34079157) .

Зобов'язати Виконавчий ком ітет Ізюмської міської ради Харківської області (64300, Харкі вська область, м. Ізюм, пл. Цент ральна, буд.1, п/р 35417001002028 в в Ізюмсь кому УДК ГУДКУ, МФО 851011, код за ЄД РПОУ 04058806) вчинити дії направле ні на видачу дозволу Приватн ому Підприємству “ОСОБА_2 ” (64300, АДРЕСА_1, п/р НОМЕР_1 , в філія “Відділення Промінв естбанку м. Ізюм Харківської області”, МФО 351492, код за ЄДРПОУ 34079157) на розробку проектної до кументації під встановлення павільйону - кафе на земель ній ділянці за адресою: Харкі вська область, площа Радянсь ка, 10 - “г”.

Стягнути з Виконавчого ком ітету Ізюмської міської ради Харківської області (64300, Харкі вська область, м. Ізюм, пл. Цент ральна, буд.1, п/р 35417001002028 в в Ізюмсь кому УДК ГУДКУ, МФО 851011, код за ЄД РПОУ 04058806) на користь Приватног о підприємства “ОСОБА_2” ( 64300, АДРЕСА_1, п/р НОМЕР_1, в філія “Відділення Промінвес тбанку м. Ізюм Харківської об ласті”, МФО 351492, код за ЄДРПОУ 340791 57) державне мито в сумі 85грн.00ко п. та 118грн.00коп. витрат на інфор маційно - технічне забезпеч ення судового процесу.

Після набрання рішення зак онної сили видати наказ.

Рішення підписано 24.03.2009р.

Суддя

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.03.2009
Оприлюднено21.05.2010
Номер документу5518246
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —35/30-09

Рішення від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швед Е.Ю.

Ухвала від 02.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Л.П.

Ухвала від 22.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні