Рішення
від 25.05.2009 по справі 12/753
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКА СЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" травня 2009 р. Сп рава № 12/753

Господарський суд Чер каської області в складі гол овуючого судді Грачова В.М., пр и секретарі Кадусі Н.В., за уча стю представників сторін: по зивача - Короля А.М. за до віреністю, відповідача - О беремка І.І. за довіреністю , Бабака І.І. за посадою (дир ектор), у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду в м. Черкаси, розглянувши спра ву за позовом Черкаської міс ької ради (далі - позивач) до то вариства з обмеженою відпові дальністю „Каміон” (далі - в ідповідач) про стягнення 11517 гр н. 37 коп. і за зустрічним позово м товариства з обмеженою від повідальністю „ Каміон ” (дал і - позивач, відповідач за пе рвісним позовом) до Черкаськ ої міської ради ( далі - відпо відач, позивач за первісним п озовом) про визнання недійсн ою угоди,

ВСТАН ОВИВ:

Заявлено позов про ст ягнення з відповідача, на під ставі угоди про справляння п лати за користування частино ю при будинкової території в ід 15.10.2007 року, 11375 грн. 06 коп. заборго ваності, 142 грн. 31 коп. пені, що ра зом складає 11517 грн. 37 коп., та від шкодування понесених судови х витрат.

Відповідач письмовий відз ив на позов не подав. Проте, за перечуючи проти позову, пода в зустрічний позов для його с пільного розгляду з первісни м, в якому просив суд визнати н едійсною угоду про справлянн я плати за користування част иною при будинкової територі ї від 15.10.2007 року, укладену між ст оронами, на якій ґрунтуються вимоги позивача, з мотивів її невідповідності вимогам зак онодавства.

В письмовому відзиві на зус трічний позов (вх. № 8540 від 06.05.2009 ро ку) відповідач - позивач за пер вісним позовом, зустрічний п озов не визнав повністю і про сив суд в його задоволенні ві дмовити у зв' язку з його нео бгрунтованістю.

У судовому засіданні предс тавник первісного позивача п озов з підстав, викладених в п озовній заяві, підтримав і пр осив суд його задовольнити, п роти задоволення зустрічног о позову заперечував з підст ав, викладених у відзиві. Пред ставники відповідача за перв існим позовом первісний позо в не визнали, просили суд в йог о задоволенні відмовити, нап олягали на задоволенні зустр ічного позову.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши наявні в справі письмові док ази та оцінивши їх у сукупнос ті, суд в задоволенні первісн ого позову відмовляє, зустрі чний позов задовольняє повні стю з наступних підстав.

Згідно договору оренди неж итлового приміщення, що є міс ькою комунальною власністю, від 02.08.2007 року № 1096 відповідач пр ийняв в оренду нежитлове при міщення (підвал) площею 77,00 кв. м ., розташоване в м. Черкаси по в ул. Крупської, 20.

Відповідно до довідки упра вління власністю міста викон авчого комітету Черкаської м іської ради від 23.08.2007 року № 1894, на яку посилається позивач, від повідач орендує нежитлове пі двальне приміщення площею 77,00 кв. м., розташоване в м. Черкаси по вул. Крупської, 20, з 01.08.2002 року п о 31.07.20010 року.

15.10.2007 року позивач та відпові дач уклали угоду про справля ння плати за користування ча стиною прибудинкової терито рії, яка знаходиться за адрес ою: м. Черкаси, вул. Крупської, 20 і яку використовує відповід ач орендуючи нежитлове примі щення. За умовами п.п. 3.1., 3.2., 3.4., 3.6., 6.1. угоди, відповідач зобов' яза вся протягом 3-х місяців відшк одувати кошти (плату за корис тування частиною при будинко вої території) в розмірі 11198, 48 гр н. рівними частинами за періо д фактичного користування з 02.08.2002 року по 31.08.2007 року, а з 01.09.2007 року - справляти щомісячну плату у розмірі 180,62 грн., за простроче ння плати нараховується пеня , невід' ємними частинами уг оди є розрахунок плати за кор истування частиною прибудин кової території та розрахуно к частки та площі для нарахув ання плати. Угода укладена на підставі рішення Черкаської міської ради від 19.07.2007 року № 2-903 « Про внесення змін до рішення міської ради від 08.02.2007 року № 2-516 « Про міський бюджет на 2007 рік»т а рішення виконавчого коміте ту Черкаської міської ради в ід 21.06.2005 року № 793 «Про справляння плати за користування части ною при будинкової території », зареєстрована в управлінн і земельних ресурсів та земл еустрою виконавчого комітет у Черкаської міської ради за №399 в книзі обліку Угод про пла ту за користування частиною прибудинкової території.

За розрахунком позивача за боргованість відповідача зг ідно Угоди, з урахуванням час ткової сплати в сумі 2987 грн. 94 ко п., складає (11198,48+3164,52-2987,94) 11375 грн. 06 коп., на яку нараховано пеню в сумі 142 грн. 31 коп.

В зазначених розрахунках в изначення меж земельної діля нки на місцевості не відобра жено, вживається термін орен дна плата за землю.

На підставі договору купів лі-продажу від 26.09.2008 року, відпо відач набув права власності на вищезазначене нежитлове п риміщення (підвал), розташова не в м. Черкаси по вул. Крупськ ої, 20 шляхом його викупу в проц есі приватизації.

Згідно ст.ст. 125, 126, 206 ЗК України , права власності і постійног о користування земельною діл янкою посвідчуються державн ими актами, право оренди земл і оформляється договором і в иникають після одержання цих документів та їх державної р еєстрації, приступати до вик ористання земельної ділянки до встановлення її меж у нату рі (на місцевості), одержання д окумента, що посвідчує право на неї, та державної реєстрац ії забороняється; використан ня землі в Україні є платним, о б' єктом плати за землю є зем ельна ділянка, плата за землю справляється відповідно до закону.

За змістом ст.ст. 1 (абз. 2 і 4), 2 (ч.ч . 1, 2, 4), 5, 13, 15 (ч. 1), 18 (ч. 1), 19 Закону України «Про плату за землю», податок = це обов'язковий платіж, що сп равляється з юридичних і фіз ичних осіб за користування з емельними ділянками, оренда - засноване на договорі строк ове платне володіння, корист ування земельною ділянкою; в икористання землі в Україні є платним, плата за землю спра вляється у вигляді земельног о податку або орендної плати ; власники земельних ділянок та землекористувачі (в разі н аявності права постійного ко ристування) сплачують земель ний податок, за земельні діля нки, надані в оренду, справляє ться орендна плата; об'єктом п лати за землю є земельна діля нка, яка перебуває у власност і або користуванні, у тому чис лі на умовах оренди, суб'єктом плати за землю (платником) є в ласник земельної ділянки і з емлекористувач, у тому числі орендар; підставою для нарах ування земельного податку є дані державного земельного к адастру, а орендної плати за з емельну ділянку, яка перебув ає у державній або комунальн ій власності, - договір оренди такої земельної ділянки; вла сники землі та землекористув ачі сплачують земельний пода ток, а також орендну плату за з емельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земел ьною ділянкою; платники, яких своєчасно не було залучено д о сплати земельного податку, сплачують податок не більш я к за два попередні роки; розмі р, умови і строки внесення оре ндної плати за землю встанов люються за угодою сторін у до говорі оренди між орендодавц ем (власником) і орендарем.

Правовідносини щодо найму (оренди) земельної ділянки вр егульовуються відповідно до ст. 792 ЦК України, Закону Україн и «Про оренду землі».

Спірна угода вищенаведени м приписам законодавства не відповідає.

Відповідно до ст.ст. 203 ч. 1, 215 ч. 1, 216 ч. 1, 236 ч. 1 ЦК України, правочин, з міст якого суперечить цьому Кодексу, іншим актам цивільн ого законодавства є недійсни м, не створює юридичних наслі дків, правочин, визнаний судо м недійсним, є недійсним з мом енту його вчинення.

У разі отримання права кори стування земельною ділянкою одночасно з отриманням прав а найму частини капітальної будівлі, як про те зазначає по зивач, відповідно до ст.ст. 796, 797 ЦК України, плата за користув ання земельною ділянкою є ск ладовою плати за найм будівл і, яку здійснює наймач.

Крім того, постановою Київс ького апеляційного адмініст ративного суду від 18.02.2009 року у справі № 04/408а рішення виконавч ого комітету Черкаської місь кої ради від 21.06.2005 року № 793 «Про с правляння плати за користува ння частиною при будинкової території», на підставі яког о укладалась спірна угода, ви знане незаконним та нечинним .

Відповідно до ч. 4 ст. 35 ГПК Укр аїни, рішення суду з цивільно ї (адміністративної) справи, щ о набрало законної сили, є обо в' язковим для господарсько го суду щодо фактів, які встан овлені судом і мають значенн я для вирішення спору.

Враховуючи викладене, відп овідно до обставин справи та вимог законодавства, суд уго ду про справляння плати за ко ристування частиною прибуди нкової території від 15.10.2007 року , укладену між сторонами, визн ає недійсною з моменту її укл адення з підстав її невідпов ідності вимогам законодавст ва і такою, що не створює юриди чних наслідків, тому вимоги п ервісного позову вважає необ ґрунтованими і в їх задоволе нні первісному позивачу відм овляє, його заперечення прот и зустрічного позову - визн ає безпідставними і відхиляє , вимоги зустрічного позову - обґрунтованими і їх задоволь няє.

Відповідно до п.2 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», при пода чі позовної заяви майнового характеру державне мито спла чується в розмірі 1 % ціни позо ву, але не менше 6 неоподаткову ваних мінімумів доходів гром адян і не більше 1500 неоподатко вуваних мінімумів доходів гр омадян. Позивач за первісним позовом недоплатив державн е мито в сумі 2 грн. 26 коп., яке під лягає достягненню.

На підставі статті 49 ГПК Укр аїни з відповідача за зустрі чним позовом на користь пози вача за зустрічним позовом п ідлягають стягненню понесен і ним судові витрати - сплачен е державне мито в розмірі 85 гр н. та 118 грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу, а всього - 203 г рн., за зустрічним позовом суд ові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст. 49 ст.ст. 82-84 ГПК Ук раїни, господарський суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні первісног о позову відмовити повністю.

Зустрічний позов задоволь нити повністю.

Угоду про справляння плати за користування частиною пр ибудинкової території від 15.10 .2007 року, укладену між Черкаськ ою міською радою і товариств ом з обмеженою відповідальні стю „Каміон”, визнати недійс ною з моменту її укладення.

Стягнути з Черкаської місь кої ради, 18002, м. Черкаси, вул. Бай ди Вишневецького, 36, ідентифік аційний код 25212542:

- на користь товариства з об меженою відповідальністю „К аміон”, ідентифікаційний код 31701143, 18002, м. Черкаси, вул. Гоголя, 375, к . 49 - 203 грн. судових витрат.

- в доход державного бюджету на рахунок №31117095700002, банк - ГУДК У в Черкаській області, МФО - 854018, код бюджетної класифікаці ї - 22090200, символ звітності банк у - 095, отримувач - УДК м. Черка си, код 22809222 через ДПІ у м.Черкас и - 2 грн. 26 коп. недосплаченог о державного мита.

Рішення може бути оскаржен е до Київського міжобласного апеляційного господарськог о суду через господарський с уд Черкаської області протяг ом десяти днів з дня підписан я.

Рішення підписане 26.05.2009 ро ку.

Суддя В.М. Грачов

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.05.2009
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу5521720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/753

Рішення від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

Постанова від 03.09.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Ухвала від 23.07.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Лобань О.І.

Ухвала від 13.11.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні