Ухвала
від 27.01.2016 по справі 522/401/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/401/16-к

Провадження по справі за № 1-«кс»/ 522/912/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю прокурора ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 , про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 , звернувся до суду з клопотанням, який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, про надання тимчасового доступу до документів, тобто можливості оглянути та вилучити речі та документи, які зберігаються в КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: АДРЕСА_1 , а саме до оригіналів наступних документів за період 2011-2015 рр.:

- документів взаємовідносин КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), спільним українсько-німецьким підприємством в формі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), а саме: договори укладені з переможцями тендеру, до них додатки та специфікації, протоколи розкриття та оцінки тендерних пропозицій, пакет тендерних пропозицій наданих учасниками тендеру, повідомлення про результати торгів, листування з учасниками тендеру, сертифікати якості на поставлену продукцію, документи підтверджуючи розрахунки з постачальниками, кваліфікаційну документацію, список членів тендерного комітету, господарські договори, податкові та видаткові накладні, акти прийому-передачі та інші.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на наступне.

Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12015160000000755 від 02.10.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Як вбачається із матеріалів досудового розслідування, 02.10.2015 до слідчого управління надійшов рапорт начальника УПЗСЕ про те, що посадові особи КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », використовуючи своє службове становище під час проведення тендерних процедур, знаходячись у тісних стосунках з керівниками підприємств, які приймали участь у тендерних торгах, при купівлі товарів за бюджетні кошти за матеріальну винагороду надають переваги останнім під час проведення конкурсних торгів.

Так, відповідно до акту Державної фінансової інспекції України в Одеській області ревізії фінансово-господарської діяльності Комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 01.09.2011 по 01.09.2013 №042-76/67 від 27.12.2013 на підставі укладеного між КУ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в особі головного лікаря ОСОБА_5 та спільним українсько-німецьким підприємством в формі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в особі директора ОСОБА_6 договору про закупівлю за державні кошти № 272/12 від 27.11.2012 проведено закупівлю устаткування медичного, хірургічного та ортопедичного на загальну суму 429 200 гривень, а саме апарату для аутогемотрансфузії С.А.Т.S. Plus вартістю 429 200 гривень, однак на час ревізії вказаний апарат не введено в експлуатацію та він не використовується в лікувальному процесі у зв`язку із тим, що його не введено в експлуатацію інженером фірми-виробника сервісного центру (відповідно до пояснень завідуючого відділенням анестезіології ОСОБА_7 )

Крім того, відповідно до вказаного вище акту ІНФОРМАЦІЯ_9 за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на підставі укладеного між КУ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » в особі головного лікаря ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в особи директора ОСОБА_8 договору про закупівлю № 141/7 від 10.07.2012 закуплено апарат рентгенографічний цифровий «Аспект» за сумою 629 000 грн., який передано до Комунальної бюджетної установи « ІНФОРМАЦІЯ_10 », однак на час проведення перевірки не введено в експлуатацію. Також, відповідно до даного акту КУ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » опубліковано оголошення про процедуру закупівлі препаратів лікарських в інформаційному бюлетені « ІНФОРМАЦІЯ_11 » від 19.09.2011 № 112 (558), переможцем торгів визнано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та укладено угоду від 18.10.2011 загальною вартістю 297 957,69 грн., однак відповідно до акту ревізії конкурсна пропозиція ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відповідає вимогам документації конкурсних торгів, але при цьому в порушення вимог законодавства торги Замовником не відмінено.

Відповідно до даного акту аналогічна ситуація із наданням документації конкурсних торгів, що не відповідає вимогам законодавства, подана ПП « ОСОБА_3 », при цьому у результаті конкурсних торгів переможцем визнано ПП « ОСОБА_3 » та укладено угоду від 22.11.2011 загальною вартістю 493 271 грн., хоча при цьому Замовник КУ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » повинен був відмінити торги.

З метою перевірки інформації, наданої ІНФОРМАЦІЯ_12 , а також фактів, викладених в акті ревізії ІНФОРМАЦІЯ_9 ревізії фінансово-господарської діяльності Комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_13 адресу КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надано запит у порядку ст. 93 КПК України щодо надання копій документів взаємовідносин КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), спільним українсько-німецьким підприємством в формі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), а саме: договори укладені з переможцями тендеру, до них додатки та специфікації, протоколи розкриття та оцінки тендерних пропозицій, пакет тендерних пропозицій наданих учасниками тендеру, повідомлення про результати торгів, листування з учасниками тендеру, сертифікати якості на поставлену продукцію, документи підтверджуючи розрахунки з постачальниками, кваліфікаційну документацію, список членів тендерного комітету, господарські договори, податкові та видаткові накладні, акти прийому-передачі, та інші. Однак, на вказаний запит від КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надійшов лист щодо необхідності звернення до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів з метою ознайомлення з вищевказаною документацією, одержання її копії.

Враховуючи, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, зокрема для отримання відомостей, які необхідні для надання правової оцінці діям службових осіб КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виникла необхідність у вилученні вищевказаних документів.

Вказані документи перебувають у володінні КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мають суттєве значення для встановлення обставин справи (повноти дій службових осіб, визначення розміру збитків та ін.).

Вказані документи перебувають у володінні КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, існує реальна загроза вжиття заходів до попередження викриття службових осіб комунальної установи, шляхом зміни або знищення вищевказаних документів. Інформація, яка міститься в вищевказаних них, не містить охоронювану законом таємницю.

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до вищевказаних речей та документів, та можливості їх вилучення.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити з наведених підстав.

Заслухавши прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що речі та документи, які перебувають у зазначеному в клопотанні приміщенні мають значення для кримінального провадження, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до копій зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 , задовольнити частково.

Надати тимчасовий доступ до документів, а саме можливості оглянути та вилучити копії речей та документів, які зберігаються в КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: АДРЕСА_1 , а саме до копій наступних документів за період 2011-2015 рр.:

- документів взаємовідносин КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), спільним українсько-німецьким підприємством в формі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), а саме: договори укладені з переможцями тендеру, до них додатки та специфікації, протоколи розкриття та оцінки тендерних пропозицій, пакет тендерних пропозицій наданих учасниками тендеру, повідомлення про результати торгів, листування з учасниками тендеру, сертифікати якості на поставлену продукцію, документи підтверджуючи розрахунки з постачальниками, кваліфікаційну документацію, список членів тендерного комітету, господарські договори, податкові та видаткові накладні, акти прийому-передачі та інші.

Відповідальні особи зобов`язані надати доступ та можливість вилучення прокурору відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 , ст. о/у ІНФОРМАЦІЯ_12 ОСОБА_9 , ст. о/у ІНФОРМАЦІЯ_12 ОСОБА_10 у або оперативним співробітникам за дорученням слідчого зазначених копій речей та документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

27.01.2016

Дата ухвалення рішення27.01.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55303763
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу

Судовий реєстр по справі —522/401/16-к

Ухвала від 15.02.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Балан В. Д.

Ухвала від 27.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.01.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні