Вирок
від 01.02.2016 по справі 720/1558/15-к
НОВОСЕЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.02.2016

ЄУН № 720/1558/15-к

Провадження № 1-кп/720/4/16

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2016 року Новоселицький районний суд Чернівецької області

у складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченої ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Новоселиця Чернівецької області матеріали кримінального провадження № 12015260120000094 від 22 січня 2015 року по обвинуваченню:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, з вищою освітою, працюючої на посаді заступника головного лікаря КУ «ЦПМСД Новоселицького району» та на 0,25 ставки лікарем невропатологом в КУ «Новоселицька ЦРЛ», заміжньої, маючої на утриманні неповнолітню дитину, раніше не судимої, -

в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачена ОСОБА_7 працюючи на посаді лікаря невропатолога поліклінічного відділення КУ «Новоселицька ЦРЛ», відповідно до наказу № 92 параграф № 11 від 01 жовтня 1997 року по 31 грудня 2012 року, звільнена відповідно до наказу № 37 параграф 11 від 31 грудня 2012 року, а також з 02 січня 2014 року на 0,25 ставки відповідно до наказу № 1 параграф 1, лікарем невропатологом поліклінічного відділення як зовнішній сумісник та з 02 січня 2013 року заступником головного лікаря з медичного обслуговування населення КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новоселицького району», в силу цього, будучи службовою особою, наділеною адміністративно-господарськими функціями, маючи право на виписування хворим безкоштовних рецептів на отримання ліків, вартість яких підлягає державному відшкодуванню за рахунок загальних асигнувань на охорону здоров`я, передбаченого постановою КМУ № 1303 від 17 серпня 1998 року «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», діючи умисно, в інтересах ОСОБА_8 , яка не мала права на отримання безкоштовних ліків по психічному захворюванню у зв`язку з відсутністю її на обліку у лікаря-психіатра, перебуваючи на своєму робочому місці, без внесення обов`язкових записів про призначення лікарських засобів в медичну картку хворої ОСОБА_9 , яка є інвалідом 3-ї групи та знаходиться на обліку у лікаря-психіатра КУ «Новоселицька ЦРЛ» з діагнозом: «симптоматична епілепсія з рідкими судомними нападами внаслідок органічного ураження центральної нервової системи, в результаті видалення пухлини лівої скроневої долі у ранньому дитинстві» та яка мала б отримати безкоштовні ліки лише у лікаря-психіатра, в порушення вимог п.п. 1.1-1.3 Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України № 360 від 19.07.2005 року, в період часу з 13 січня 2012 року по 05 лютого 2014 року заповнила 14 рецептів про відпуск безкоштовних ліків, які були виписані на ім`я хворої ОСОБА_9 , після чого скріпила їх своєю печаткою та підписом та передала ОСОБА_8 , яка в подальшому отримувала по ним ліки в КУ «Центральна районна аптека №26», в результаті чого загальному фонду Новоселицького районного бюджету Чернівецької області було завдано матеріальних збитків на суму 9654,14 грн.

Також, обвинувачена ОСОБА_7 , працюючи на посаді лікаря невропатолога, будучи наділеною адміністративно-господарськими функціями, маючи право на виписування хворим безкоштовні рецепти на отримання ліків, вартість яких підлягає державному відшкодуванню за рахунок загальних асигнувань на охорону здоров`я, діючи умисно, в інтересах ОСОБА_8 , яка не мала права на отримання безкоштовних ліків по психічному захворюванню оскільки не перебувала на обліку у лікаря-психіатра, перебуваючи на своєму робочому місці, без внесення обов`язкових записів про призначення лікарських засобів в медичну картку хворого ОСОБА_10 , який є інвалідом 2-ї групи та знаходиться на обліку у лікаря-психіатра КУ «Новоселицька ЦРЛ» з діагнозом: «Виражений органічний розлад особистості змішаного ґенезу (інтоксикаційна, судинна) з інтелектуально-амнестичним зниженням, сутінкові розлади», епілепсією, який мав би отримати безкоштовні ліки лише у лікаря-психіатра, в порушення вимог п.п. 1.1-1.3 Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, в період часу з 13 січня 2012 року по 05 лютого 2014 року, заповнила 18 рецептів про відпуск безкоштовних ліків, які були виписані на ім`я хворого ОСОБА_10 , після чого скріпила їх своєю печаткою та підписом і передала ОСОБА_8 , яка в подальшому отримувала по ним ліки в КУ «Центральна районна аптека №26», чим спричинила загальному фонду Новоселицького районного бюджету Чернівецької області матеріальних збитків на суму 12541,12 грн.

В результаті неправомірних дій обвинуваченої ОСОБА_7 загальному фонду Новоселицького районного бюджету Чернівецької області було завдано матеріальних збитків на загальну суму 22195,26 грн.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_7 свою вину визнала і пояснила, що працюючи на посаді лікаря невропатолога КУ «Новоселицька ЦРЛ» вона неодноразово проводила огляд хворих ОСОБА_10 та ОСОБА_9 та виписувала останнім рецепти на безкоштовне отримання ліків. ОСОБА_7 також пояснила, що відповідно до її функціональних обов`язків, вона як лікар невропатолог не мала права виписувати вказаним хворим рецепти на безкоштовне отримання ліків, оскільки такі рецепти може виписувати лише лікар психіатр, на обліку у якого перебували зазначені хворі.

Разом з тим, обвинувачена вказала, що вона впевнена в правильності призначеного лікування, виписуючи рецепти на безкоштовне отримання ліків вона діяла виключно в інтересах хворих, так як вони їх дійсно потребували. Заявлений цивільний позов прокурора обвинувачена не визнала, оскільки вважає, що з урахуванням наявного діагнозу хворих, вони в будь якому випадку мали б право на отримання ліків безкоштовно.

Крім того, обвинувачена в судовому засіданні заявила клопотання про звільнення її від відповідальності та просила застосувати відносно неї п. «в» ст. 1 ЗУ «Про амністію у 2014 році», про що надала відповідну заяву.

Крім визнання своєї вини обвинуваченою ОСОБА_7 у скоєнні нею кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 ч. 2 КК України, її вина також доведена і підтверджується зібраними по справі доказами, які у відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України обвинувачена визнала та з якими погодилась в повному об`ємі.

Суд вважає, що вина обвинуваченої ОСОБА_7 , в скоєнні інкримінованого їй кримінального правопорушення, знайшла своє підтвердження в судовому засіданні і доведена повністю.

Дії обвинуваченої органами досудового слідства кваліфіковано вірно, оскільки своїми умисними діями, ОСОБА_7 , вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 КК України, тобто: розтрата чужого майна, яке перебувало у її віданні, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем.

Призначаючи обвинуваченій покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винної, обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Зокрема, суд враховує, що скоєний обвинуваченою злочини за ст. 191 ч. 2 КК України належать до категорії злочинів середньої тяжкості.

Обставини, що обтяжують відповідальність обвинуваченої, згідно вимог ст. 67 КК України судом не встановлено.

Обставинами що пом`якшують відповідальність обвинуваченої, згідно вимог ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Враховуючи, що обвинувачена повністю визнала свою вину та щиро розкаялась у вчиненому, є особою раніше не судимою, за місцем проживання характеризуються виключно з позитивної сторони, вчинений нею злочини згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості, в неї на утриманні перебуває неповнолітня дитина, надала згоду на застосування відносно неї ЗУ Про амністію, а тому згідно ст. 1 п. «в» Закону України «Про амністію у 2014 році» від 08 квітня 2014 року вона підлягає звільненню від відбування призначеного покарання.

Цивільний позов прокурора, заявлений в інтересах держави в особі Новоселицької районної ради, щодо стягнення з обвинуваченої розміру завданої кримінальним правопорушенням матеріальної шкоди, враховуючи, що фактично шкода була заподіяна саме Новоселицькій районній раді як головному розпоряднику та власнику коштів районного бюджету, у зв`язку з доведеністю вини обвинуваченої підлягає задоволенню в повному обсязі.

Питання про речові докази вирішується судом відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі наведеного, відповідно до вимог ст. 1 п. «в» Закону України «Про амністію у 2014 році» від 08 квітня 2014 року, керуючись ст.ст. 285, 286, 370, 374 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Визнати ОСОБА_7 винною у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 191 ч. 2 КК України та призначити їй покарання у виді обмеженням волі строком на два роки, з позбавленням права обіймати посади пов`язані з надання медичних послуг строком на один рік.

Звільнити ОСОБА_7 від відбування призначеного основного та додаткового покарання згідно ст. 1 п. «в» Закону України «Про амністію у 2014 році».

Цивільний позов прокурора Новоселицького району Чернівецької області в інтересах держави в особі Новоселицької районної ради Чернівецької області задовольнити в повному обсязі та стягнути з ОСОБА_7 суму шкоди завданої кримінальним правопорушенням в розмірі 22195 (двадцять дві тисячі сто дев`яносто п`ять) гривень 26 копійок, які підлягають перерахуванню на р/р НОМЕР_1 в УДКУ в Чернівецькій області МФО 856135, код ЄДРПОУ 38407889.

Речові докази по справі, а саме: 2 медичні картки на ім`я ОСОБА_9 та дві медичні картки на ім`я ОСОБА_10 , які відповідно до квитанції № 130 (а.с. 103) передані на відповідальне зберігання в камеру зберігання речових доказів Новоселицького РВ УМВС України в Чернівецькій області, після вступу вироку в законну силу повернути в КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новоселицького району».

Речові докази, а саме: оригінали 32-х медичних безкоштовних рецептів, які відповідно до квитанції № 131 (а.с. 181) передані на відповідальне зберігання в камеру зберігання речових доказів Новоселицького РВ УМВС України в Чернівецькій області, після вступу вироку в законну силу - знищити.

Вирок може бути оскаржений в апеляційний суд Чернівецької області через Новоселицький районний суд Чернівецької області на протязі 30 днів з моменту його проголошення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення01.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55365803
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —720/1558/15-к

Вирок від 01.02.2016

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

Ухвала від 20.08.2015

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

Ухвала від 07.08.2015

Кримінальне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Оленчук І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні