Ухвала
від 15.12.2014 по справі 201/16118/14-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/16118/14-к

провадження № 1-кс/201/7376/2014

УХВАЛА

15 грудня 2014 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_2 , про дозвіл на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

15 грудня 2014 року прокурор звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор посилався на те, що слідчим відділом слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.04.2014 року за № 42013040000000310 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що заступник начальника відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області ОСОБА_3 у 2013 2014 роках вимагав та отримав від приватного підприємця ОСОБА_4 неправомірну вигоду на загальну суму 13500 гривень за не припинення господарської діяльності 5 торгівельних кіосків, які реалізують незаконно виготовлені алкогольні напої, розташованих на території м. Дніпропетровська.

Крім того, було встановлено, що на території Дніпропетровської області діє ряд торгівельних точок (оптових і роздрібних) які незаконно зберігають та реалізовують підакцизну групу товарів (без маркування або з використанням підроблених марок акцизного збору).

Вказана діяльність не тільки сприяє відтоку капіталу в тіньовий обіг, що призводить до несплати акцизного податку, тобто недоотримання Державним бюджетом України коштів у особливо великих розмірах, а також до порушення встановленого Податковим кодексом України порядку виробництва й обігу підакцизних товарів, безконтрольного їх розповсюдження, унеможливлює передбачену ст. 204 ПКУ охорону життя та здоров`я споживачів підакцизних товарів, суспільних відносин, які виникають з приводу виготовлення та використання у господарській діяльності спеціальних знаків та елементів, що підтверджують сплату акцизного податку, справжність документів і товарів.

З метою реалізації алкогольних виробів за готівкові кошти та подальшого приховування цієї діяльності, придання їй вигляду законної на підприємствах з виготовлення та реалізації алкогольних виробів налагоджена наступна схема роботи: частина товару (алкогольні вироби) реалізується СПД, які не мають ліцензій на торгівлю алкогольними виробами за ціною нижчою ніж мінімально встановлена у державі (постанова КМУ №957 від 30.10.2014 «Про встановлення розміру мінімальних оптово відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних виробів» становить 39,9 грн. за 0,5 л горілки) за ціну 25 26 грн. робиться через групу менеджерів підприємства, які приймають замовлення, розвозять товар та збирають готівкові кошти. При цьому документально проводиться операція з продажу товару кінцевому споживачу через власну торгівельну точку (на офісне приміщення, на яку (магазин) через СПД, що має відповідну ліцензію. У подальшому, з метою незаконного формування «штучного» податкового кредиту та перерахування безготівкових коштів з метою «конвертації» у готівкову форму, відбувається фіктивна закупівля у підприємств з ознаками фіктивності послуг (аналітичні, консультаційні, юридичні тощо),товарів, робіт.

Так, встановлено факт незаконної реалізації алкогольних напоїв та здійснення операцій з незаконного переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Телевізійна, 4.

Підприємствами, що входять до складу конвертаційного центру з обслуговування підприємств, які реалізовують алкогольні вироби є: ТОВ «Агрозембудсервіс» (код ЄДРПОУ 39301646), ТОВ «СКД Центр» (код ЄДРПОУ 38529470), ТОВ «Рекорд Плюс ЛТД» (код ЄДРПОУ 39313337), ТОВ «Вінор Комплект» (код ЄДРПОУ 37275164), ТОВ «Ванер Плюс» (код ЄДРПОУ 39232955), ТОВ «Авальбудсервіс» (код ЄДРПОУ 38299956), ПП «Золота Нива» (код ЄДРПОУ 30096671), ТОВ «КС А» (код ЄДРПОУ 38529816), ТОВ «Центрокрос» (код ЄДРПОУ 39019815), які внесли до податкового та бухгалтерського обліку (звітності) вищевказаних підприємств завідомо неправдиві відомості, щодо походження продукції та послуг, реальної вартості продукції та послуг, реалізованих в подальшому, що дало змогу ухилитися від сплати податків.

У результаті ведення вказаної незаконної діяльності, завдається шкода суспільним відносинам, пов`язаним з використанням спеціальних знаків і елементів, що підтверджують сплату акцизного податку, охоронюваним законом інтересам держави у вигляді недонадходження акцизного податку, податку на додану вартість, інших загальнодержавних податків та зборів, створюється загроза життю та здоров`ю споживачів підакцизних товарів.

За місцем фактичного знаходження об`єкту незаконної реалізації алкогольних напоїв та здійснення операцій з «штучного» формування податкового кредиту, незаконного переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму, ухиленні від сплати акцизного податку за адресою: АДРЕСА_1 можуть знаходитися незаконно виготовлені алкогольні напої, інші підакцизні товари, предмети, цінні папери, бухгалтерські та інші документи, що підтверджують злочину діяльність та мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні. Крім того, за вказаною адресою можуть знаходиться також документи і предмети інших підприємств, які є учасниками злочинної схеми ухилення від сплати загальнодержавних податків та зборів.

На підставі викладеного, прокурор для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, просив суд надати дозвіл на проведення обшуку в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання і вилучення незаконно виготовлених алкогольних напоїв, інших підакцизних товарів, обладнання, що забезпечує масове незаконне виготовлення підакцизних товарів, установчої документації та печаток суб`єктів господарювання, які могли бути використані у протиправній схемі ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; фінансово-бухгалтерської документації (у т.ч. первинної) та матеріалів податкової звітності (у т.ч. ті, що містяться на цифрових носіях) суб`єктів господарювання, які могли бути використані у протиправній схемі ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; робочої та поточної документації, особистих записів, які можуть містити відомості стосовно створення та діяльності протиправної схеми ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; будь-яких матеріалів, що можуть містити відомості про посадових осіб (у т.ч. представників органів державного управління і контролю, правоохоронних органів), найманих працівників, співробітників та інш. осіб, реквізити та особисті дані яких, могли бути використані для створення та функціонування протиправної схеми ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; матеріальних носіїв та документів, що можуть містити зразки почерку та підпису осіб, причетних до вчинення протиправного ухилення від сплати податків; документації та інших матеріальних носіїв інформації, що відображають відомості стосовно руху та розпорядження коштами з приводу здійснення фінансових операцій, спрямованих на ухилення від сплати податкфі; комп`ютерної техніки та будь-яких цифрових носіїв інформації, що можуть містити відомості або сліди організації і вчинення умисного ухилення від сплати акцизного податку; грошових коштів, використаних та отриманих внаслідок проведення незаконних фінансово-господарських операцій спрямованих на ухилення від сплати акцизного податку, виведення готівки з легального обігу; коштів, цінностей та майна на яке може бути накладений арешт з метою його конфіскації, а також інших предметів, документів та носіїв інформації, що можуть мати доказове значення у вказаному кримінальному провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання по кримінальному провадженню № 42013040000000310, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального правопорушення, проведення зазначених слідчих дій є необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 223, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Дозволити старшому прокурору відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_2 , проведення обшуку в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання і вилучення незаконно виготовлених алкогольних напоїв, інших підакцизних товарів, обладнання, що забезпечує масове незаконне виготовлення підакцизних товарів, установчої документації та печаток суб`єктів господарювання, які могли бути використані у протиправній схемі ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; фінансово-бухгалтерської документації (у т.ч. первинної) та матеріалів податкової звітності (у т.ч. ті, що містяться на цифрових носіях) суб`єктів господарювання, які могли бути використані у протиправній схемі ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; робочої та поточної документації, особистих записів, які можуть містити відомості стосовно створення та діяльності протиправної схеми ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; будь-яких матеріалів, що можуть містити відомості про посадових осіб (у т.ч. представників органів державного управління і контролю, правоохоронних органів), найманих працівників, співробітників та інш. осіб, реквізити та особисті дані яких, могли бути використані для створення та функціонування протиправної схеми ухилення від сплати акцизного податку, формування «штучного» податкового кредиту, неправомірного переведення грошових коштів із безготівкової у готівкову форму; матеріальних носіїв та документів, що можуть містити зразки почерку та підпису осіб, причетних до вчинення протиправного ухилення від сплати податків; документації та інших матеріальних носіїв інформації, що відображають відомості стосовно руху та розпорядження коштами з приводу здійснення фінансових операцій, спрямованих на ухилення від сплати податкфі; комп`ютерної техніки та будь-яких цифрових носіїв інформації, що можуть містити відомості або сліди організації і вчинення умисного ухилення від сплати акцизного податку; грошових коштів, використаних та отриманих внаслідок проведення незаконних фінансово-господарських операцій спрямованих на ухилення від сплати акцизного податку, виведення готівки з легального обігу; коштів, цінностей та майна на яке може бути накладений арешт з метою його конфіскації, а також інших предметів, документів та носіїв інформації, що можуть мати доказове значення у вказаному кримінальному провадженні.

Доручити проведення обшуку працівникам управління процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні № 42013040000000310.

Строк дії цієї ухвали 25 діб з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення15.12.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу55467248
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —201/16118/14-к

Ухвала від 15.12.2014

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Черновськой Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні