Ухвала
від 08.02.2016 по справі 750/1197/16-к
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Cправа № 750/1197/16-к

Провадження № 1-кс/750/490/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 лютого 2016 року м. Чернігів

Слідчий суддя Деснянського районного суду міста Чернігова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю представників УСБУ України в Чернігівській області ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чернігові скаргу Голови Союзу ветеранів Служби безпеки України в Харківській області ОСОБА_5 на бездіяльність уповноваженої особи УСБУ в Чернігівській області щодо невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

в с т а н о в и в :

До слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова надійшла поштою скарга Голови Союзу ветеранів Служби безпеки України в Харківській області ОСОБА_5 на бездіяльність уповноваженої особи УСБУ в Чернігівській області щодо невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій він посилається на те, що на адресу УСБУ в Чернігівській області ним було направлено заяву про вчинення кримінального правопорушення № 21/01/16-20 від 21.01.2016р., де, зокрема, зазначалося, за твердженням скаржника, що на території м. Харкова та Харківської області веде злочинну діяльність організована група посадових осіб, яка систематично реалізує схеми з вимагання грошових коштів у платників податків м. Харкова та Харківської області. Як зазначається у скарзі, в ході звернень скаржника в органи прокуратури та СБУ йому стало відомо, що Харківська група вище вказаних осіб взаємодіє з підприємствами: ПП «Востокбудмонтаж», код ЄДРПОУ 38132926, Чернігівська ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області, ТОВ «Мульті груп», код ЄДРПОУ 32601493, ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівській області, ТОВ «Модінгбуд», код ЄДРПОУ 35506560, ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівській області, скаржник вважає, що дії посадових осіб ГУ ДФС в Чернігівській області можуть бути кваліфіковано за ст.258-5, 364, ч.3 ст.365, ст. 369-2 КК України, а також стверджує, що посадовими особами УСБУ Чернігівської області не були внесені відомості про вчинені кримінальні правопорушення, викладені в його заяві від 21.01.2016р. в Єдиний реєстр досудових розслідувань, йому не була надана можливість надати докази на підтвердження вчинення кримінальних правопорушень, не були опитані посадові особи, які мають відношення до вказаних подій директори та працівники підприємств, відносно яких працівники ДФС України вчиняли злочинні дії, посадові особи ГУ ДФС в Чернігівській області, інші особи, які вказані ним в заяві та яким можуть бути відомі обставини вчинення вказаних кримінальних правопорушень, у зв`язку із чим скаржник просить зобов`язати уповноважену особу УСБУ Чернігівської області внести відомості про вчинення кримінальних правопорушень в порядку, передбаченому ст. 214 КПК України за заявою № 21/01/16-20 від 21.01.2016р. та зобов`язати уповноважену особу УСБУ Чернігівської області розпочати досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами ГУ ДФС в Чернігівській області злочинів, передбачених ч.2 ст. 211, ст. 258-5, ст. 364, ч.3 ст. 365, ст. 369-2 КК України та розглянути дану скаргу без його участі.

Скаржник в судове засідання не з`явився. Про час і місце розгляду скарги повідомлявся у встановленому законом порядку. Зважаючи на викладену в його скарзі вимогу розглянути скаргу без його участі, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу без участі скаржника.

Представник УСБУ України в Чернігівській області ОСОБА_4 в судовому засіданні проти задоволення скарги заперечував, повідомив, що управлінням не порушувалося чинне законодавство, до УСБУ в Чернігівській області дійсно надійшла заява скаржника № 21/01/16-20 від 21.01.2016р., яка зареєстрована 01.02.2016р. з вимогою провести перевірку щодо причетності посадових осіб ГУ ДФС в Чернігівській області до викладених подій та внести до ЄРДР відомості за заявою та розпочати досудове розслідування за фактом вчинення злочинів даними особами, дана заява не містила додатків та доказів вчинення кримінальних правопорушень, зважаючи на те, що особа просила провести перевірку, заява була розписана до розгляду в порядку звернення громадян, зареєстрована та на даний час за нею проводиться перевірка, відповідь за результатами якої буде надана заявнику у встановлений законодавством строк.

Представник УСБУ в Чернігівській області ОСОБА_3 в судовому засіданні повідомив, що вказана заява скаржника до слідчого відділу не надходила і до ЄРДР внесена не була.

Як вбачається із доводів скарги та що підтверджено представниками УСБУ в Чернігівській області в судовому засіданні, скаржником дійсно подавалася до УСБУ Чернігівської області вище вказана заява про вчинення кримінальних правопорушень, як у ній зазначено, в порядку ст. 214 КПК України і містить вимоги щодо проведення перевірки причетності посадових осіб ГУ ДФС в Чернігівській області до вказаних в заяві подій, та - внести відомості за заявою про вчинені кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Одночасно, відповідно до п.1.10 Розділу І Положення «Про Єдиний реєстр досудових розслідувань», затвердженого наказом Генеральної прокуратури України № 69 від 17 серпня 2012 року (далі у тексті Положення), реєстраторами реєстру є прокурори; слідчі органів прокуратури, внутрішніх справ, безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та органів державного бюро розслідувань (з моменту створення).

Таким чином, особами, уповноваженими на внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинені кримінальні правопорушення є прокурори та слідчі.

Відповідно до п. 2.6. Розділу ІІ Положення, у разі зазначення у заяві, повідомленні про декілька вчинених кримінальних правопорушень або які були виявлені безпосередньо прокурором, слідчим чи працівником іншого підрозділу, незалежно від часу їх учинення, наявності осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, відомості про них заносяться до Реєстру за кожним правопорушенням окремо.

Відповідно до п.2.6 Розділу І Положення, облік кримінальних правопорушень, осіб, які їх вчинили проводиться за територіальним принципом його вчинення (юрисдикцією місця вчинення кримінального правопорушення) або за визначенням прокурора відповідного рівня згідно з вимогами ст. 218 КПК України. Одночасно досудове розслідування здійснюється з врахуванням вимог ст.216 КПК України щодо підслідності.

Всупереч вимогам статті 214 КПК України, вказані у заяві скаржника від 21.01.2016р. відомості не були внесені до ЄРДР.

Водночас скаржником не надано до суду копії заяви від 21.01.2016р., яку він направив до УСБУ України в Чернігівській області.

Отже, враховуючи наведене вище, вимоги, викладені у скарзі, положення ст. 214 КПК України, приймаючи до уваги, що вказана вище заява про вчинення кримінальних правопорушень перебуває у УСБУ в Чернігівській області, функції досудового розслідування в якому виконуються слідчим відділом, скарга підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 306, 307 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу СВ УСБУ в Чернігівській області на внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявами про вчинення кримінальних правопорушень внести відомості за заявою ОСОБА_6 № 21/01/16-20 від 21.01.2016р.

В задоволенні решти скарги відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55561073
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —750/1197/16-к

Ухвала від 08.02.2016

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рощина Т. С.

Ухвала від 05.02.2016

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Рощина Т. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні