Ухвала
від 25.01.2016 по справі 524/5598/15-к
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа№ 524/5598/15-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.2016 року слідчий суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , за участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене у кримінальному провадженні №12014170090000884 від 21.03.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №12014170090000884 від 21.03.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України, яке погоджене з прокурором Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 .

На обґрунтування клопотання зазначив, що в провадженні слідчого відділу Кременчуцького ВП ГУ НП України в Полтавській області перебувають матеріали кримінального №12014170090000884 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.03.2014, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2013 - 2015 років група осіб: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , діючи від імені юридичних осіб: ПП « ОСОБА_9 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ПП « ОСОБА_10 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ПП « ОСОБА_11 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 , ПП « ОСОБА_12 » ЄДРПОУ НОМЕР_4 , ПП « ОСОБА_13 » ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ПП « ОСОБА_14 » ЄДРПОУ НОМЕР_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ПП « ОСОБА_15 » ЄДРПОУ НОМЕР_11 , ПП « ОСОБА_16 », ЄДРПОУ НОМЕР_12 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ЄДРПОУ НОМЕР_13 , ПП « ОСОБА_17 », ЄДРПОУ НОМЕР_14 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ЄДРПОУ НОМЕР_15 , ПП « ОСОБА_18 », ЄДРПОУ НОМЕР_16 , ПП « ОСОБА_19 », ЄДРПОУ НОМЕР_17 , ПП « ОСОБА_20 », ЄДРПОУ НОМЕР_18 , ПП « ОСОБА_21 » ЄДРПОУ НОМЕР_19 , ПП « ОСОБА_22 » ЄДРПОУ НОМЕР_20 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_21 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ЄДРПОУ НОМЕР_22 орендувавши офіси за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , а також розмістивши об`яви в засобах масової інформації (газета «Приватна газета», в мережі Інтернет на сайті ІНФОРМАЦІЯ_9 ) про надання кредиту протягом 15 хвилин, шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами громадян міста Кременчука та Полтавської області у великому розмірі, шляхом отримання від них передплат на розрахункові рахунки вказаних юридичних осіб, як підтвердження платоспроможності останніх. Ошуканими за вказаною схемою стали громадяни м. Кременчука, а сума завданих їм збитків особливо великі розміри.

В ході досудового розслідування, проведено ряд негласних слідчих (розшукових) дій, в ході яких встановлено, що представники вказаних підприємств розташованих в місті Кременчуці, Києві, Дніпропетровську, Павлограді, Житомирі та інших містах на території України приймають дзвінки на телефони, реклама номерів яких розміщені в засобах масової інформації (газети, об`яви, Інтернет-сайт) та повідомляють клієнтам про можливість надання їм кредитів в сумі від 10000 грн. на різноманітні потреби. В ході бесіди отримують від громадян відомості про їхні персональні дані (ПІБ, адресу проживання, наявність кредитів в банківських установах) та повідомляють про необхідність погодження видачі кредитів в службі безпеки їхнього підприємства. Через деякий час, без будь-якого погодження, телефонують клієнту та повідомляють про можливість видачі кредиту, але для перевірки платоспроможності клієнта останньому необхідно сплатити фінансову гарантію в розмірі від 1000 грн. та вище. В разі погодження клієнта на вказані умови фігуранти запрошують його в офіс для складання документів.

В приміщенні офісу фігуранти запевняють клієнтів про видачу кредиту готівкою або шляхом перерахування коштів на банківську картку протягом години після укладення договору. Надавши рахунок на оплату із реквізитами фіктивного підприємства, направляють клієнта в банківську установу для оплати фінансової гарантії. Після оплати, клієнт надає квитанцію про сплату коштів і тільки після цього з ним укладається два договори: про надання інформаційних, консультаційних послуг та послуг з пошуку інформації, а також договір про сприяння у видачі безвідсоткової позики. Підписавши вказані договори, клієнт залишає приміщення та повинен отримати СМС-повідомлення, із кодом по якому нібито він зможе отримати кошти готівкою в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », готівкою в офісі, шляхом перерахування на банківську картку чи іншим способом. Через декілька днів клієнт отримує повідомлення, але без коду, а з інформацією про реєстрацію його договору. Телефонуючи на телефон гарячої лінії підприємства, клієнту повідомляється про те, що він не може отримати кредит, у зв`язку з тим, що в нього відсутній договір про страхування життя. Звертаючись на офіс фігурантів, клієнту повідомляють про необхідність укладення договору страхування та оплати коштів за це в сумі від 1500 грн. і більше, в залежності від суми кредиту. Після цього, усвідомлюючи, що це останній платіж перед отриманням кредиту, клієнти в аналогічному порядку сплачують кошти на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та підписують договори, а фігуранти знову обіцяють видати кредит.

Але жодного разу кредит вказаними установами клієнтам не видавався з різноманітних причин. На запитання клієнтів про можливість повернути кошти, фігуранти повідомляють, що постраждалі мають право розірвати договір, але кошти повернуті не будуть, що передбачено цим договором. На адресах реєстрації в м. Києві фіктивні підприємства відсутні.

Щодня працівники філій в містах України звітували кураторам, які знаходились в м. Харків про кількість укладених договорів та суми коштів сплачених постраждалими на розрахункові рахунки фіктивних підприємств, а куратори, в свою чергу, повідомляли план необхідних оформлень на наступний місяць. Проведені оперативно-розшукові та негласні слідчі (розшукові) дії легалізовані в установленому законом порядку.

В ході проведення обшуку в центральному офісі, який розташований за адресою: АДРЕСА_3 виявлено та вилучено знаряддя вчинення злочину, серед яких печатки: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ЄДРПОУ НОМЕР_23 1шт, печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_10 2шт, ПП « ОСОБА_23 » ЄДРПОУ НОМЕР_24 1шт, печатка ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ЄДРПОУ НОМЕР_25 1шт, печатка ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_9 1шт, факсиміле підписів керівників вказаних юридичних осіб 4 шт., аркуш паперу з рукописними записами підприємств, їх реквізитів в переліку яких перебували: ІНФОРМАЦІЯ_13 , ФІНСЕКТОР, ІНФОРМАЦІЯ_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , ІНФОРМАЦІЯ_17 .

За результатами проведених слідчих дій встановлено, що ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_18 (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) має відкриті розрахункові рахунки в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », код МФО НОМЕР_26 , що підтверджується квитанціями, чеками про оплату потерпілих осіб, вилученими та оглянутими речами і документами під час обшуків офісів підприємств, довідками з ІНФОРМАЦІЯ_20 .

В ході досудового розслідування встановлено, що в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », код МФО НОМЕР_26 (юридична адреса: АДРЕСА_4 ) відкриті наступні розрахункові рахунки:

ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_18 (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) розрахункові рахунки: НОМЕР_27 .

Тому, для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відслідкування подальшого руху коштів, які потерпілі сплачують на рахунки цих підприємств, тобто встановлення чи використовувалися вони на цілі виконання договорів, встановлення яким чином і де вони переводяться в готівку, або виводяться на інші офшорні підприємства, а також встановлення причетних до цього осіб, необхідно отримати тимчасовий доступ до банківських документів ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_18 (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) розрахункові рахунки: НОМЕР_27 , а саме: виписки руху коштів по рахунку в національній та іноземній валюті, що належать вказаним суб`єктам господарювання із зазначенням виду операцій, дат, сум платежів, призначення платежів, номерів угод із зазначенням повних реквізитів та кодів ЄДРПОУ (ідентифікаційних) підприємств-кореспондентів (фізичних осіб), МФО банківських установ, номерів розрахункових рахунків кореспондентів, розміру залишку грошових коштів на початок та кінець операційного дня (на паперовому носії та в електронній формі на магнітному або оптичному носії), документи у яких маються відомості про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта підприємства, здійснені ним угоди, отримані кредити з зазначенням сум, термінів дії та цільового призначення, покупки валюти на УМВБ з зазначенням номерів контрактів та повних реквізитів контрагента (нерезидента); інформацію про клієнта, що збирається під час проведення банківського нагляду (матеріали (повідомлення), які відображають інформування Державного комітету фінансового моніторингу України, про здійснення фінансових операцій, що підлягають обов`язковому фінансовому моніторингу, в тому числі і матеріали первинного фінансового моніторингу); квитанцій, що підтверджують видачу готівкових коштів з рахунку вказаних підприємств; документи у яких містяться повні дані про банківське обслуговування по системі "Клієнт-Банк" та можливість вилучення оригіналів наступних документів: договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунків та додатків до них, пластикових карток; платіжних доручень та грошові чеки; ідентифікаційних даних (прізвища, ім`я та по батькові, паспортні дані) осіб, які по чекам та довіреностям отримували готівкові кошти з рахунків, призначення платежів, обігу грошових коштів по дебету та кредиту, чекові книжки, за період з моменту відкриття рахунку по 18.01.16 р.; документів про організаційно-правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності (матеріали реєстраційної справи в тому числі паспортні дані осіб, довідок про надання ідентифікаційного коду, статутів, установчих договорів зі змінами та доповненнями, заяв на відкриття рахунку, картки зі зразками підписів посадових осіб та печаток підприємств, накази про призначення керівників та інших документів, які находяться в справі зазначеної юридичної особи), що перебувають (або можуть перебувати) у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », код МФО НОМЕР_26 (юридична адреса: АДРЕСА_4 ). Іншими способами отримати вищезазначені документи та речі не можливо.

Слідчий суддя вважає за можливе розглядати дане клопотання у відповідності до положень ч.2 ст. 163 КПК України без повідомлення осіб, у яких зберігається необхідна інформація, у зв`язку з тим, що слідчим доведена наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, що містять вказану інформацію.

За відсутності клопотань від учасників, на підставіст. 107 КПК України, фіксування процесуальної дії за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогамст.160 КПК України, матеріали клопотання містять достатні дані про здійснення слідчим досудового розслідування раніше зазначеного кримінального правопорушення, а також про те, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, можуть знаходитися у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » і вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою документів, що перебувають у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » на даний час не можливо.

Враховуючи, що метою тимчасового доступу до речей та документів є встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні вважаю за можливе надати розпорядження на вилучення зазначених в клопотанні документів.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст.132, ч.ч.5-7 ст.163 КПК України, підстави до часткового задоволення внесеного слідчим клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. 132,160,162-165,166,309,369-372,532 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей та документів, внесене у кримінальному провадженні №12014170090000884 від 21.03.2014 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України задовольнити частково.

ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », код МФО НОМЕР_26 (юридична адреса: АДРЕСА_4 )надати слідчому СВ Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_2 тимчасовий доступ до банківських документів ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_18 (ЄДРПОУ НОМЕР_23 ) розрахункові рахунки: НОМЕР_27 , а саме:

?виписки руху коштів по рахунку в національній та іноземній валюті, що належать вказаним суб`єктам господарювання із зазначенням виду операцій, дат, сум платежів, призначення платежів, номерів угод із зазначенням повних реквізитів та кодів ЄДРПОУ (ідентифікаційних) підприємств-кореспондентів (фізичних осіб), МФО банківських установ, номерів розрахункових рахунків кореспондентів, розміру залишку грошових коштів на початок та кінець операційного дня (на паперовому носії та в електронній формі на магнітному або оптичному носії),

?документи у яких маються відомості про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта підприємства, здійснені ним угоди, отримані кредити з зазначенням сум, термінів дії та цільового призначення, покупки валюти на УМВБ з зазначенням номерів контрактів та повних реквізитів контрагента (нерезидента); інформацію про клієнта, що збирається під час проведення банківського нагляду (матеріали (повідомлення), які відображають інформування Державного комітету фінансового моніторингу України, про здійснення фінансових операцій, що підлягають обов`язковому фінансовому моніторингу, в тому числі і матеріали первинного фінансового моніторингу); квитанцій, що підтверджують видачу готівкових коштів з рахунку вказаних підприємств

?документи у яких містяться повні дані про банківське обслуговування по системі "Клієнт-Банк", з метою ознайомлення, отримання належним чином завірених копій, з можливістю вилучення оригіналів наступних документів:

?договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунків та додатків до них, пластикових карток;

?платіжних доручень та грошові чеки; ідентифікаційних даних (прізвища, ім`я та по батькові, паспортні дані) осіб, які по чекам та довіреностям отримували готівкові кошти з рахунків, призначення платежів, обігу грошових коштів по дебету та кредиту, чекові книжки, за період з моменту відкриття рахунку по 18.01.16 р.;

?документів про організаційно-правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників, напрями діяльності (матеріали реєстраційної справи в тому числі паспортні дані осіб, довідок про надання ідентифікаційного коду, статутів, установчих договорів зі змінами та доповненнями, заяв на відкриття рахунку, картки зі зразками підписів посадових осіб та печаток підприємств, накази про призначення керівників та інших документів, які находяться в справі зазначеної юридичної особи).

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 23 лютого 2016 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.01.2016
Оприлюднено10.03.2023

Судовий реєстр по справі —524/5598/15-к

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 25.01.2016

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні