Ухвала
від 20.01.2016 по справі 495/64/16-к
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/64/16-к

Ухвала

20 січня 2016 року м. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі судового засідання: ОСОБА_2

начальника відділу патрульної поліції - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області скаргу ОСОБА_4 директора ПП "Людвік" на бездіяльність органів досудового слідства Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП в Одеській області,

В С Т А Н О В И В :

05.01.2016 року ОСОБА_4 директор ПП "Людвік" звернувся до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області зі скаргою, в якій посилається на незгоду з бездіяльністю Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП України в Одеської області щодо невнесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядку ст.303 КПК України.

У судове засідання скаржник не з`явився.

У судовому засіданні начальник відділу патрульної поліції не заперечував проти задоволення скарги.

Вислухавши представника відділу поліції, дослідивши матеріали скарги, суд вважає, що скарга ОСОБА_4 на бездіяльність уповноважених осіб Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП України в Одеської області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядкуст.303 КПК України, підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положеньст.214 КПК України, слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості зокрема, про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела (ч.5ст.214 КПК України).

Пунктом 2 ч.2ст.56 КПК України, передбачено право потерпілого під час досудового розслідування, яке відповідно до п.5 ч.1ст.3 КПК Українипочинається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, отримувати від уповноваженого органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

З матеріалів скарги вбачається, що 20 січня 2015 року, Представник ПП «Людвік» звернувся до Прокуратури Одеської області із заявою про кримінальне правопорушення, скоєного за статгею 192 КК України, заподіяння значної майнової шкоди приватному підприємству «Людвіг» керівництвом МП «Динаміка» ОКПО 20959905 та внесення відомостей до Єдиного Реєстру Досудового Розслідування.

29.01.2015 року на адресу ПП «Людвік» надійшов лист від прокуратури Одеської області про те, що матеріали передані для подальшої перевірки та встановлення факту спричинення майнової шкоди приватному підприємству, шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства.

Зазначена заява була направлена до Білгород -Дністровського Міського Відділу ГУМВС України в Одеській області для розгляду.

Заява про кримінальне правопорушення була розглянута, як звернення громадян, всупереч чинному законодавству України, що призвело до певних наслідків, а саме не внесення відомостей до ЄРДР, відповідно ст. 214 КПК України.

Бездіяльність Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП України в Одеської області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою ОСОБА_4 і не вчинення жодних дій з досудового розслідування суперечитьст.214 КПК Україниі порушує його інтереси, оскільки в заяві повідомлено про обставини кримінального правопорушення, передбачених ст. ст. 192 КК України.

Оскільки ОСОБА_4 отримав відповідь Білгород-Дністровського відділу поліції ГУН в Одеській області про закінчення перевірки за його заявою простою поштою лише 24.12.2015 року, то суд приходить до висновку, що скарга подана до суду із дотриманням строків на її подання.

Частиною 2ст.9 КПК Українипередбачено, що керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ст.ст. 303-304 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення...

У п.2 Інформаційного листа № 1640/0/4-12 від 09.11.2012 року «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування», Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ звернув увагу судів на те, що відповідно до вимог ч.1ст.214 КПКбездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

За таких обставин, внесенню в Єдиний реєстр досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

Отже, саме слідчий та прокурор, як спеціальні суб`єкти кримінального провадження, надають оцінку заявам та повідомленням, встановлюють, чи містить заява відомості про скоєння кримінального правопорушення, і лише після цього приймають рішення про необхідність проведення досудового слідства.

Слідчий суддя при розгляді скарги ОСОБА_4 самостійно встановлює, чи є у його повідомленні відомості про кримінальне правопорушення та надає їм належну правову оцінку.

Враховуючи вищевикладені обставини та норми чинного законодавства, суд вважає, що скарга ОСОБА_4 на бездіяльність уповноважених осіб Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП України в Одеської області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в порядкуст.303 КПК України, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями214,303-305,307 Кримінального процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

Скаргу ОСОБА_4 директора ПП "Людвік" на бездіяльність органів досудового слідства Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП в Одеській області - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Білгород-Дністровського відділу поліції ГУНП України в Одеської області:

невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості, зазначені в ч.5ст.214 КПК України, викладені в повідомленні ПП "Людвіка" в особі директора ОСОБА_4 від 20.01.2015 року, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 192 КК України;

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.01.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу55639144
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/64/16-к

Ухвала від 20.01.2016

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 12.01.2016

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні