Ухвала
від 17.06.2014 по справі 537/3200/14-к
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/579/2014

Справа № 537/3200/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.06.2014 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого першого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кременчуці Полтавської області клопотання слідчого першого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий першого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду клопотанням, погодженим з прокурором прокуратури м. Кременчука, де просить надати йому та всім слідчим, що входять до складу слідчої групи, дозвіл на проведення обшуку у будівлях, спорудах та прилеглій території за адресою: м. Кременчук, вул. 40-річчя Жовтня, буд. 8а, що належить на праві власності ТОВ «Фірма «Струм», з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів фінансово-господарської діяльності, як на електронних, так і на паперових носіях, а саме: угод (договорів), додаткових угод, додатків до угод (договорів), актів приймання товару, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків, листування, актів приймання передачі, чорнових записів та інших документів, що стосуються фінансово господарських взаємовідносин ТОВ «Фірма «Струм» (код за ЄДРПОУ 13940093) з суб`єктами господарювання та підприємствами, в яких було придбано товар, який у подальшому було реалізовано в адресу суб`єктів господарювання, в період часу з 01.01.2011 року по 01.04.20014 року, а також технічних засобів, у тому числі комп`ютерної техніки та електронних носіїв інформації, в яких містяться вищезазначені документи в електронному вигляді, грошових коштів та цінностей, отриманих злочинним шляхом.

На його обґрунтування клопотання слідчий вказав, що він проводить досудове слідство в кримінальному провадженні, порушеному за фактом ухилення від сплати податків в значних розмірах службовими особами ТОВ «Фірма «Струм» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України. Досудовим слідством встановлено, що в період з 01.01.2011 р. по 01.04.2014 р. та в даний час, ТОВ «Фірма «Струм» проводило та проводить свою фінансово-господарську діяльність, яка полягає у здійсненні оптової та роздрібної торгівлі продуктами харчування. На здійснення даної діяльності підприємство має достатню кількість працівників, офісні та складські приміщення. Згідно статутних та реєстраційних документів, юридичною та фактичною адресою підприємства є: Полтавська обл., м. Кременчук, вул. 40-річчя Жовтня, б. 8-А. Директором та засновником підприємства є громадянин ОСОБА_4 , головним бухгалтером є ОСОБА_5 . Службові особи ТОВ «Фірма «Струм», в ході проведення господарських взаємовідносин з суб`єктами господарювання-покупцями (в тому числі фізичними особами-підприємцями, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування), з метою умисного приховування фактичних обсягів реалізації продуктів харчування, документально в бухгалтерському та податковому обліках не відображали дані операції. Згідно свідчень фізичних осіб підприємців встановлено, що постачальником продукції торгових марок «Конті», «Житомирські Ласощі», «Бісквіт - Шоколад», «Домінік» в містах Кременчуці, Комсомольську, Світловодську, Кременчуцькому, Козельщанському, Глобинському, Кобеляцькому та Світловодському районах є ТОВ «Фірма «Струм». При цьому дані операції з поставки товару та відповідні розрахунки, документально належним чином не оформлюються, до податкової звітності ці контрагенти не вносяться. Загальна кількість суб`єктів господарювання, згідно оперативної інформації, становить близько ста таких суб`єктів. В період з 01.01.2011 р. по 01.04.2014 р. службові особи ТОВ «Фірма «Струм» шляхом заниження об`єкту оподаткування, переслідуючи умисел, направлений на ухилення від сплати податків, безпідставно не віднесли до складу доходів та податкового зобов`язання, суми податків по операціям з реалізації товарів з податку на прибуток в сумі 612 тис. грн. та податку на додану вартість в сумі 583 тис. грн. В ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що ТОВ «Фірма «Струм» за адресою фактичного знаходження зберігає частину документів фінансово-господарської діяльності, чорнових записів та необліковані грошові кошти.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому. Вказав, що документи, інші носії інформації, а також не обліковані грошові кошти мають значення для кримінального провадження, і відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами та можуть підтвердити обставини вчинення кримінального правопорушення. Також зазначив, що спроба вилучення вказаних документів та речей у спосіб, відмінний від обшуку, може призвести до їх знищення, переховування або невидачі, зокрема за наявною оперативною інформацією зазначені документи та предмети можуть бути вивезені на інші адреси та приховані або знищені.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка старший оперуповноважений оперативного управління Кременчуцької ОДПІ ОСОБА_6 показав, що в ході проведення оперативно-розшукових заходів, які належним чином підтверджені, встановлено, що службові особи ТОВ «Фірма «Струм» використовують для зберігання значної частини документів фінансово-господарської діяльності, «чорнової бухгалтерії», видаткових накладних, що виписуються підприємцями, які перебувають на єдиному податку, при купівлі товару у ТОВ «Фірма «Струм» за місцем розташування підприємства за адресою: м. Кременчук, вул. 40-річчя Жовтня, буд. 8а. Туди ж. за оперативною інформацією, торгові представники підприємства відвозять отримані та необліковані готівкові кошти, які передають головному бухгалтеру підприємства.

Вислухавши пояснення слідчого, показання свідка, дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку про можливість часткового задоволення клопотання, зважаючи на наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В силу ч.3 ст. 234 цього Кодексу у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1)було вчинено кримінальне правопорушення, 2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, 3)відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах , можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як встановлено слідчим суддею, слідчим СВ КР СУФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 32014170090000019, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.06.2014 року за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.212 КК України. Згідно витягу з кримінального провадження службові особи ТОВ «Фірма «Струм» та пов`язані з ними особи в період часу з 01.01.2011 року по 01.04.2014 року шляхом приховування об`єкта оподаткування щодо фінансово-господарських взаємовідносин, пов`язаних з реалізацією продуктів харчування іншим суб`єктам підприємницької діяльності, ухилилися від сплати податку на додану вартість в сумі 583 тис. гривень та податку на прибуток в сумі 612 тис. гривень, що призвело до ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

На час розгляду клопотання будь-якій особі повідомлення про підозру не вручено, досудове слідство не закінчено.

На обґрунтування подання слідчим надано витяг з ЄРДР за № 32014170090000019; протоколи допиту свідків, які вказали, що вони є приватними підприємцями та платниками єдиного податку і протягом 2012 2014 років ТОВ «Фірма «Струм» постачає їм товар, при цьому розрахунки проходять тільки в готівковій формі з торговими представниками, які надають їм на товар видаткову накладну без реквізитів ТОВ «Фірма «Струм», без печатки та підписів, жодних інших документів їм не надають; додаток ОК до податкової декларації з податку на прибуток ТОВ «Фірма «Струм» за 2012 рік, де зазначено перелік доходів у розрізі контрагентів платників єдиного податку, дані про господарські відносини з особами, що опитані як свідки в даному провадженні, до додатку не внесені; повідомлення начальника ГОВ Кременчуцької ОДПІ ОСОБА_7 , згідно з яким в ході проведення оперативно-розшукових заходів співробітниками ОУ Кременчуцької ОДПІ виявлено факт порушення податкового законодавства службовими особами ТОВ «Струм», викладена схема по ухиленню від сплати податків, суми не проведеної готівки та загальна сума фактичного ненадходження податків до бюджету; повідомлення начальника ОУ Кременчуцької ОДПІ ОСОБА_7 від 16.06.2014 року, де вказується, що проведеними оперативними заходами встановлено осіб, причетних до вчинення даного злочину, а також встановлено, що предмети, речі та документи, що мають доказове значення для кримінального провадження, знаходяться за місцем розташування ТОВ «Фірма «Струм» за адресою: м. Кременчук, вул. 40-річчя Жовтня, буд. 8а; рапорт оперуповноваженого ОСОБА_6 , яким підтверджується викладена в повідомленні інформація; інформація з Реєстру прав власності на нерухоме майно, згідно з якої будівля офісу з магазином та майстернею та одноповерхова прибудова до складських приміщень до адмінбудинку за адресою: м. Кременчук, вул. 40-річчя Жовтня, буд. 8а належить на праві власності ТОВ «Фірма «Струм».

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що ініціатором подання доведено, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах , можуть бути доказами під час судового розгляду та знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні, тому вважає за можливе частково задовольнити подання та надати слідчому ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку будівлі офісу та складських приміщень ТОВ «Фірма «Струм».

В наданні дозволу на проведення обшуку іншим слідчим слід відмовити, оскільки згідно витягу з ЄРДР досудове розслідування проводиться слідчим ОСОБА_3 .

Керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого першого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати слідчому першого відділу КР СУ ФР Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку будівлі офісу та складських приміщень по вул. 40-річчя Жовтня, буд. 8-А в м. Кременчуці, що належать на праві власності ТОВ «Фірма «Струм» з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів фінансово-господарської діяльності, як на електронних, так і на паперових носіях, а саме: угод (договорів), додаткових угод, додатків до угод (договорів), актів приймання товару, накладних, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків, листування, актів приймання передачі, чорнових записів та інших документів, що стосуються фінансово господарських взаємовідносин ТОВ «Фірма «Струм» (код за ЄДРПОУ 13940093) з суб`єктами господарювання в період часу з 01.01.2011 року по 01.04.20014 року, а також технічних засобів, у тому числі комп`ютерної техніки та електронних носіїв інформації, в яких містяться вищезазначені документи в електронному вигляді, грошових коштів та цінностей, отриманих злочинним шляхом, які мають доказове значення у кримінальному провадженні № 32014170090000019.

В іншій частині клопотання слід відмовити.

Ухвала діє до 17.07.2014 року.

Орган, що виконує судове рішення, повідомляє суд, який постановив судове рішення, про його виконання у встановлений законом строк.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.06.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу55746009
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —537/3200/14-к

Ухвала від 17.06.2014

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Фадєєва С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні