Ухвала
від 10.02.2016 по справі 757/5707/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5707/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.02.2016 слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури міста Києва радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням прокуратури міста Києва проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42014100000001240 від 24.10.14 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході слідства встановлено, що група осіб, до складу якої увійшли ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та інші невстановлені особи, діючи спільно зі службовими особами підрозділів ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою надання підприємствам реального сектору економіки незаконних послуг з формування технічного податкового кредиту з податку на додану вартість, тобто ухилення від сплати податків, а також незаконної конвертації безготівкових грошових коштів у готівку шляхом укладення нікчемних угод, організувала діяльність низки фіктивних підприємств, що увійшли до складу «конвертаційного центру», серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код НОМЕР_19 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (код НОМЕР_20 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_22 " (код НОМЕР_21 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_23 " (код НОМЕР_22 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_24 " (код НОМЕР_23 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_25 " (код НОМЕР_24 ) та інші.

При цьому, формування технічного податкового кредиту фіктивними підприємствами, що входять до складу очолюваного ОСОБА_4 «конвертаційного центру», здійснювалось шляхом укладання від імені вказаних фіктивних підприємств з підприємствами-вигодонабувачами нікчемних правочинів, оформлених лише на папері та не забезпечених реальним рухом активів, з безпідставним відображенням вказаних операцій у податковому обліку підприємств, а також з перерахуванням за цими угодами на рахунки підконтрольних ОСОБА_4 фіктивних підприємств грошових коштів, які в подальшому або незаконно конвертувались у готівку, або повертались на рахунки вигодонабувача за вирахуванням вартості наданих ОСОБА_4 та його співучасниками незаконних послуг.

В результаті безпідставного формування фіктивними підприємствами, що увійшли до складу вказаного «конвертаційного центру», технічного податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки останніми не сплачено до державного бюджету України податок на додану вартість за грудень 2014-січень 2015 року у сумі 24,4 млн. грн., тобто у розмірі, що більше, ніж у п`ять тисяч перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є особливо великим розміром.

При цьому, службові особи підрозділів ІНФОРМАЦІЯ_1 умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для третіх осіб використовували службове становище всупереч інтересам служби для прикриття незаконної діяльності ряду фіктивних підприємств, які входять до складу очолюваного ОСОБА_4 "конвертаційного центру", що дало змогу цим підприємствам незаконно сформувати технічний податковий кредит з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки на суму, що більше, ніж у двісті п`ятдесят разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто спричинило тяжкі наслідки.

Наразі у органу досудового розслідування з метою дослідження обставин здійснення від імені підконтрольних ОСОБА_4 фіктивних суб`єктів господарської діяльності безтоварних операцій, перерахування за вказаними операціями грошових коштів, а також подальшого переведення їх у готівку, виникла потреба у здійсненні тимчасового доступу до банківських виписок, платіжних документів та документів, що стали підставою для відкриття й обслуговування банківських рахунків вказаних фіктивних підприємств.

Встановлено, що підконтрольні ОСОБА_4 фіктивні суб`єкти господарювання мають розрахункові рахунки в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_26 " (МФО НОМЕР_25 ), зазначені слідчим у клопотанні.

Враховуючи, що відповідні рахунки вказаних вище підприємств відкриті в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_26 " (МФО НОМЕР_25 ), документи, що цікавлять слідство, перебувають у володінні зазначеної банківської установи.

Заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що в провадженні слідчого управління прокуратури міста Києва перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42014100000001240 від 24.10.14 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка становить банківську та/або комерційну таємницю.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст. ст. ст. 160,161,162 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та наявність правових підстав для розкриття охоронюваної законом таємниці.

Разом з тим, необхідність вилучення оригіналів документів слідчим належним чином у клопотанні не обґрунтував, а відтак, клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури міста Києва радника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю, - задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42014100000001240 від 24.10.14, а також за їх дорученням працівникам оперативних підрозділів тимчасовий доступ (з можливістю вилучення належним чином завірених копій) до документів, що містять банківську таємницю, в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_26 " (МФО НОМЕР_25 ), а саме: документів, що стали підставою для відкриття та обслуговування рахунків наступних клієнтів: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_26 , № НОМЕР_27 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_30 , № НОМЕР_31 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_34 , № НОМЕР_35 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_37 ; ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ) має розрахункові рахунки № НОМЕР_39 , № НОМЕР_40 , № НОМЕР_41 , № НОМЕР_42 ; карток із зразками підписів уповноважених на здійснення операцій за вказаними вище рахунками осіб та відбитками печаток підприємств, а також відповідних довіреностей на здійснення операцій за рахунками, договорів про обслуговування в системі «клієнт-банк», документів стосовно приймання-передачі ключів доступу до цієї системи тощо; банківських виписок про рух грошових коштів по зазначеним вище рахункам по всім видам валют на електронних та паперових носіях за період з моменту відкриття рахунку по день виконання ухвали з відомостями про час операції; залишок грошових коштів на кінець банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів та банківські установи, у яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів та їх коди ЄДРПОУ; грошових чеків або інших документів, на підставі яких здійснювалось зняття готівки з рахунків; наявних матеріалів фото, відео фіксації осіб, які здійснювали фінансові операції по вищезазначеним рахункам (зняття коштів, отримання виписок, надання документів, тощо), як у банку, так і через банкомати.

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 в матеріали судового провадження за клопотанням.

Примірник 2 виданий старшому слідчому СУ прокуратури м. Києва ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.02.2016
Оприлюднено10.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/5707/16-к

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні