Ухвала
від 10.02.2016 по справі 757/5678/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5678/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2016 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі сторони кримінального провадження старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві кримінальне провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про арешт майна, в якому слідчий просить накласти арешт на грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 (гривня), що належить ТОВ «Торгівельно-будівельний альянс» (код ЄДРПОУ 39097055), відкритому у Філії «Харкiвське ГРУ» ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533).

У обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015000000000424 від 14.07.2015 за фактами створення та придбання невстановленими особами суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також вчинення фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно-небезпечного діяння, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що членами організованого злочинного угрупування в протягом 2014-2015 року з метою переведення безготівкових коштів у готівку, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, приховування та маскування незаконного походження грошових коштів, на території міста Харкова створено та придбано ряд суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності: ТОВ «Рітейл Харків» (код ЄДРПОУ 39545624), ТОВ «Торгівельно-будівельний альянс» (код ЄДРПОУ 39097055), ТОВ «Ресолв» (код ЄДРПОУ 39636014) та ТОВ «Омега солюшн» (код ЄДРПОУ 39511532), за допомогою яких в подальшому штучно формувався податковий кредит у ланцюгу товаропостачання та підроблялися відповідні документи.

Зокрема на розрахункові рахунки зазначених суб`єктів господарювання службові особи підприємств, які є замовниками протиправних фінансових послуг та які зацікавлені в незаконній мінімізації податкових платежів, перерахували безготівкові кошти в сумі понад 30 млн. грн., які в подальшому були переведені в готівку, виведені з легального обігу та привласнені, чим було заподіяно велику матеріальну шкоду державі.

В подальшому з грошовими коштами у сумі близько 30 млн. грн., тобто в особливо великих розмірах, перерахованими компаніями реального сектору економіки на рахунки вищевказаних фіктивних підприємств, тобто одержаними внаслідок скоєного суспільно-небезпечного діяння, були вчинені фінансові операції по переведенню їх у готівку шляхом перерахування їх на рахунки невстановлених фізичних осіб, відкриті в Філії «Харківське головне регіональне управління» ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533), з яких вони знімаються готівкою та за відрахуванням відповідного відсотку, видаються посадовим особам або представникам підприємств-замовникам протиправних фінансових послуг.

При цьому, з метою уникнення інтересу до діяльності протиправної фінансової схеми з боку представників контролюючих та правоохоронних органів, членами ОЗУ в податковій звітності відображається придбання підконтрольними підприємствами товарно-матеріальних цінностей у реальнодіючих підприємств, які за специфікою власної діяльності отримують невраховані готівкові кошти та потребують документального відображення «фіктивних» продаж власних товарів за безготівку, які насправді реалізуються за готівку.

На даний час організоване злочинне угрупування продовжує свою злочинну діяльність, використовуючи при цьому реквізити та рахунки підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Мєта-торг плюс» (код ЄДРПОУ 39342622), ТОВ «Рітейл Харків» (код ЄДРПОУ 39545624), ТОВ «Ресолв» (код ЄДРПОУ 39636014) та ТОВ «Омега солюшн» (код ЄДРПОУ 39511532), ТОВ «Торгівельно-будівельний альянс» (код ЄДРПОУ 39097055), на розрахункові рахунки яких останні налагодили надходження безготівкових грошових коштів від реально діючих суб`єктів господарювання.

Так, досудовим розслідуванням установлено, що вищевказані члени злочинного угрупування для здійснення вказаних вище операцій по легалізації (відмиванню) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовують розрахунковий рахунок, відкритий у Філії «Харкiвське ГРУ» ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533), а саме: № НОМЕР_1 (гривня), що належить ТОВ «Торгівельно-будівельний альянс» (код ЄДРПОУ 39097055).

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав і просив задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого розглядається без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

При вирішенні зазначеного клопотання слідчий суддя виходив із наступного:

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності у підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб, а також які перебувають у власності юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, з метою забезпечення можливої конфіскації майна, спеціальної конфіскації або цивільного позову.

Враховуючи те, що є підстави вважати, що грошові кошти на вказаних рахунках, відкритих у Філії «Харківське головне регіональне управління» ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533), були набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя приходить до висновку про наявність правових підстав для накладення арешту відповідно до положень ч. 2 ст. 170 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 (гривня), що належить ТОВ «Торгівельно-будівельний альянс» (код ЄДРПОУ 39097055), відкритому у Філії «Харкiвське ГРУ» ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 351533).

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу55879544
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/5678/16-к

Ухвала від 10.02.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні