Ухвала
від 21.12.2015 по справі 761/37354/15-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/37354/15-к

Провадження № 1-кс/761/18534/2015

У Х В А Л А

Іменем України

21 грудня 2015 року м.Київ

Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

з участю представника володільця тимчасово вилученого майна ОСОБА_2

володільця тимчасово вилученого майна ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва скаргу ОСОБА_3 про зобов`язання повернути тимчасово вилучене під час обшуку майно,

В С Т А Н О В И В:

до Шевченківського районного суду м. Києва 10.12.2015 року надійшла скарга ОСОБА_3 про зобов`язання повернути тимчасово вилучене під час обшуку майно.

У скарзі ставиться питання про зобов`язання старшого слідчого з ОВС четвертого відділу слідчого Управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України підполковника податкової міліції ОСОБА_5 повернути тимчасово вилучене майно належне ФОП ОСОБА_3 та ФОП ОСОБА_6 майно (сільгосппродукція) «Горіх волоський» у переробленому вигляді (очищений, ядра) в кількості 23,5 тон та горіх цілий в кількості 7,9 тон, згідно протоколів обшуку від 19 та 20 листопада 2015 року у приміщенні за адресою АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні володілець тимчасово вилученого майна ОСОБА_3 та її представник ОСОБА_2 підтримали скаргу та просили її задовольнити.

Суб`єкт оскарження в судове засідання не з`явився про причини неявки суд не повідомив, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином.

Враховуючи, що у відповідності до ч.3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою у розгляді скарги, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути скаргу по суті на підставі наявних матеріалів.

Крім того, заявник у своїй скарзі ставить питання про поновлення строку на оскарження бездіяльності слідчого під час досудового розслідування як такого, що пропущений з поважних причин.

Слідчий суддя, вислухавши доводи представника заявника, вивчивши скаргу, матеріали до неї долучені та надані в судовому засіданні, вважає за необхідне поновити строк оскарження даної бездіяльності та приходить до висновку про необхідність часткового задоволення скарги, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.7 ст. 236 КПК України, вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч.1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до ч.5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Як вбачається з ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 16 листопада 2015 року, дозвіл на обшук надавався в межах кримінального провадження №32014160000000274 за фактами фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків невстановленими особами, які здійснювали експорт товару «горіхи волоські» в період з 01.11.2014 по 01.11.2015 з використанням реквізитів ТОВ «Спрінтек», ТОВ «Леко-трейд», ТОВ «Фортекс-Імпекс», ТОВ «64 плюс», ТОВ «Кернс компані», ТОВ «ПКДС Інвест», ТОВ «Люмікс», ТОВ «Кім-інвест груп», ТОВ «Вестейт», ТОВ «Тріумф-ВКФ», ТОВ «Компанія Сельта», ТОВ «Агрофірма «Сонячний берег», ПП «Девелоптайм», СПД ОСОБА_7 , ТОВ «Золотий альянс Ко», ТОВ «Радіанс трейд», ТОВ «Спірітс трейд», ТОВ «Сіті ферма», ТОВ «Транс альянс плюс», ТОВ «Нові альтернативи», ПП «Шлях-Контракт», ТОВ „Ерко Україна, ТОВ „Євро-Рал, ТОВ „Вінекспорт, ТОВ „Експолайт, ТОВ „Міріам-Експо, ТОВ „64 Експорт, ТОВ „Віта-Нут, ТОВ „ТРЦ Бійців АТО, ТОВ „Атланта Інвест, ТОВ „Фудекспортрейдінг, ТОВ „Хризонтема, ТОВ „Доміно - 16 за ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України. У ході виконання письмового доручення слідчого, оперативним управлінням ДФС у Вінницькій області встановлено, що ОСОБА_8 причетний до незаконної господарської діяльності пов`язаної з ухиленням від сплати податку з доходів фізичних осіб (ПДФО) під час виплати доходів населенню за придбаний товар «горіхи волоські» та в подальшому його реалізацію за межі митної території України.

Також, згідно інформації оперативного підрозділу встановлено, що даним громадянином створено особисто та через підставних осіб за адресою: АДРЕСА_2 , ряд СГД, якими протягом 2010 2015 років експортовано за межі митної території України «горіхів волоських» на суму 266,5 млн. грн., при цьому втрати бюджету від несплати ПДФО складають 39,9млн. грн.

Крім того, до Вінницької ТПП, з метою отримання сертифікату про походження товару, який являється обов`язковим документом для перетину митного кордону іноземної держави, службовими особами вищевказаних СГД-експортерів надаються підроблені документи (видаткові накладні) про придбання товару «ядро горіха волоського» у сторонніх юридичних осіб, що зареєстровані в інших регіонах України за ціною, яка як мінімум у тричі менша за ринкову. В ході відпрацювання даних юридичних осіб встановлено, що вони або містять ознаки «фіктивності» (зареєстровані за грошову винагороду), або незареєстрованих в ЄДРПОУ взагалі (вигадані СГД), або непричетні до ведення господарської діяльності, пов`язаної із реалізацією горіхів волоських.

Згідно інформації оперативного підрозділу, отриманої у ході виконання доручення слідчого у кримінальному провадженні, встановлено місце накопичення (складські приміщення) де здійснюється очищення, фасування, завантаження у транспортні засоби горіхів волоських особами, які причетні до заснування та ведення господарської діяльності ТОВ «ТРЦ Бійців АТО», а саме нежитлова будівля, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Оперативним підрозділом встановлено, що знаряддя вчинення злочину, печатки, кліше, пусті бланки документів компаній нерезидентів, не облікована продукція горіхи волоські, готівкові кошти, прихована валютна виручки, магнітні пластикові картки та комп`ютерна техніка, за допомогою якої здійснювався вхід до мережі Інтернет з метою пошуку фактичних покупців, керування іноземними банківськими рахунками, документи, які свідчать про вчинення ухилення від сплати податків та можуть бути використані в якості речових доказів у кримінальному провадженні, знаходяться в нежитловій будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Так, ОСОБА_3 та її представник надали слідчому судді докази, того, що ОСОБА_3 орендується цех по переробці сільгоспсировини та складу за адресою: АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_9 на праві власності. А також докази, що протягом жовтня та листопада 2015 року вона як ФОП ОСОБА_3 закупляла горіх волоський, тобто, що частина вилученого на вказаному складі горіху вольського належить їй на праві власності.

Як вбачається зі змісту ухвали слідчого судді від 16.11.2015 року, якою надавався дозвіл на обшук, ОСОБА_3 не має відношення до кримінального провадження, що розслідується.

Крім того зі змісту ухвали слідчого судді вбачається, що надавався дозвіл на проведення обшуку за адресою:

АДРЕСА_3 , право власності зареєстровано за ОСОБА_10 , ОСОБА_11 і ОСОБА_12 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знаряддя кримінального правопорушення або майна, «горіхів волоських», а також з метою відшукання і вилучення документів, які відображають фактичні данні фінансово-господарської діяльності ТОВ „Ерко Україна (код за ЄДРПОУ 36365293), ТОВ „Євро-Рал (код за ЄДРПОУ 36886265), ТОВ „Вінекспорт (код за ЄДРПОУ 36150299), ТОВ „Експолайт (код за ЄДРПОУ 39589368), ТОВ „Міріам-Експо (код за ЄДРПОУ 37618344), ТОВ „64 Експорт (код за ЄДРПОУ 39224258), ТОВ „64 Плюс (код за ЄДРПОУ 39224326), ТОВ „Віта-Нут (код за ЄДРПОУ 39848065), ТОВ „ТРЦ Бійців АТО (код за ЄДРПОУ 40078596), ТОВ „Лєко Трейд (код за ЄДРПОУ 32258055), ТОВ „Атланта Інвест (код за ЄДРПОУ 39674306), ТОВ „Фудекспортрейдінг (код за ЄДРПОУ 39674683), ТОВ „Хризонтема (код за ЄДРПОУ 40025020) і ТОВ „Доміно - 16 (код за ЄДРПОУ 40024949), зовнішньоекономічної діяльності, контракти, інвойси, сертифікати якості, відомості про походження товару, специфікації, акти переробки, закупівельні акти, бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи та електронні носії інформації, на яких зберігаються вказані документи в електронному вигляді, інші супровідні документи на вантаж, документів щодо формування та сплати податкових зобов`язань з ПДВ, податку на прибуток підприємства, податку з доходів громадян та інших податків і зборів, передбачених чинним податковим законодавством, у тому числі документів бухгалтерського обліку, первинних документів бухгалтерського та податкового обліку (договорів з додатками та специфікаціями, податкових накладних, видаткових накладних, актів прийому передачі (виконання робіт), контрактів, договорів комісії, ВМД зі всіма додатками, договорів доручення, довіреностей на отримання товару (журналів видачі довіреностей), вантажно-супровідних документів, рахунків, листів, платіжних документів, які підтверджують списання з рахунків коштів чи отримання коштів на рахунки, касових документів при сплаті у готівковій формі (касових книг, видаткових та прибуткових касових ордерів, квитанцій, авансових звітів), документів підтверджуючих походження, якість та технічний контроль придбаної продукції, внутрішніх документів по переміщенню і приймання (передачі) ТМЦ, документів по переміщенню (надходженню, видачі) ТМЦ по складам підприємства (складські книги, складські картки і т.п.), реєстр руху автотранспорту (в`їзд виїзду на територію підприємства, орендованого складу, журнал в`їзду, виїзду транспортних засобів, з обов`язковим зазначенням тоннажу, держ. номери автотранспорту), контрактів, протоколів погодження ціни, реєстри виданих (отриманих) податкових накладних, комп`ютерної техніки, а також інших носіїв інформації де в електронному вигляду можуть знаходитись документи вказаного підприємства або інформація, в якій зафіксовані та відображаються дані про виплату заробітної плати, та реальні обсяги придбаної та реалізованої продукції, сертифікати про походження ТМЦ та сертифікати якості, банківські виписки, які підтверджують проведені розрахунки, наряди на відвантаження (переоформлення) ТМЦ, документів щодо сплати грошових коштів за зберігання ТМЦ на терміналах, документів, які оформлювалися при розміщенні товару у режимі експорту (імпорту), супровідних документів, які складалися після виходу товару з режиму експорту (імпорту), комп`ютерні програми та програмне забезпечення.

Тобто фактично вилучений за адресою АДРЕСА_1 горіх волоський, який належить ОСОБА_3 являється тимчасово вилученим майном, оскільки не відноситься до предметів, на яке прямо надавався дозвіл в ухвалі слідчого судді та фактично був вилучений за іншою адресою.

Крім того, враховуючи те, що з моменту обшуку та станом на день розгляду скарги, слідчий з клопотанням про накладення арешту на зазначені предмети не звертався, питання щодо повернення зазначеного майна та документів не вирішено, вважаю за необхідне припинити їх тимчасове вилучення та зобов`язати повернути горіх волоський належний ФОП ОСОБА_3 , що був вилучений згідно протоколів обшуку від 19 та 20 листопада 2015 року у приміщенні за адресою АДРЕСА_1 .

В іншій частині скаргу слід повернути, оскільки ставиться питання про повернення тимчасово вилученого майна ФОП ОСОБА_6 , яка безпосередньо до суду з відповідною скаргою не зверталась, що не перешкоджає повторному зверненню до слідчого судді з зазначеного питання.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 9, 22, 26, 167-169, 236, 303-307 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Скаргу ОСОБА_3 про зобов`язання повернути тимчасово вилучене під час обшуку майно задовольнити частково.

Зобов`язати старшого слідчого з ОВС четвертого відділу слідчого Управління кримінальних розслідувань Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України підполковника податкової міліції ОСОБА_5 повернути ФОП ОСОБА_3 , як володільцю вилучене під час обшуку 19 та 20 листопада 2015 року в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить ОСОБА_9 , майно, а саме горіх волоський.

В іншій частині скаргу, що стосується повернення майна ФОП ОСОБА_6 , повернути.

Ухвала в частині повернення скарги підлягає апеляційному оскарженню протягом п`яти днів.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення21.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу55880036
СудочинствоКримінальне
Сутьзобов`язання повернути тимчасово вилучене під час обшуку майно

Судовий реєстр по справі —761/37354/15-к

Ухвала від 21.12.2015

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Голуб О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні