Рішення
від 24.02.2016 по справі 155/74/16-ц
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пр№ 2/155/228/16

Справа № 155/74/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2016 року Горохівський районний суд

Волинської області

в складі : головуючого - судді Шмідта С.А.

при секретарі Грищук Г.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань Горохівського районного суду в м.Горохів Волинської області справу за позовом ОСОБА_1 до управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області про звільнення майна з-під арешту та зобов'язання укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки, третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_2, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - ОСОБА_1 звернулася з вищевказаним позовом до управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області, мотивуючи його тим, що з 2014 року вона орендує в Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області земельну ділянку площею 182 кв.м., яка розташована за адресою: вул.Торгова, 9а, м.Горохів Волинської області. На вищевказаній земельній ділянці знаходиться належна позивачу будівля торгівлі. У 2015 році ОСОБА_1 звернулася до Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області із заявою про приватизацію земельної ділянки шляхом її викупу. 13 лютого 2015 року Горохівською міською радою було прийнято рішення № 40-24/2015 про передачу позивачу у власність земельної ділянки площею 182 кв.м., кадастровий номер 0720810100:01:003:0366, для будівництва та обслуговування будівлі торгівлі. 06 травня 2015 року відповідно до експертної грошової оцінки ОСОБА_1 сплатила грошові кошти за передану їй земельну ділянку, однак міська рада договір купівлі-продажу з позивачем не уклала. 11 січня 2016 року позивач отримала від Горохівської міської ради письмове пояснення про те, що договір купівлі-продажу земельної ділянки укласти неможливо, оскільки управлінням державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області 06 квітня 2015 року було винесено постанову про арешт майна Горохівської міської ради та оголошення заборони на його відчуження. Позивач вважає, що відповідач, виносячи вищевказану постанову про арешт майна, позбавив її права викупу земельної ділянки, за яку нею вже сплачені грошові кошти та на якій знаходиться її нерухоме майно. У зв'язку з вищевикладеним позивач просить звільнити з-під арешту, накладеного постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження серії ВП № 46950539, вищевказану земельну ділянку площею 182 кв.м., скасувати заборону на її відчуження, а також зобов'язати Горохівську міську раду Горохівського району Волинської області укласти з нею договір купівлі-продажу цієї земельної ділянки.

Третя особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_2 не з'явився в судове засідання і від нього не надійшло повідомлення про причини його неявки. Про час, день і місце проведення даного судового засідання ОСОБА_2 був повідомлений належним чином.

У судове засідання представник відповідача - Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області не з'явився, однак скерував до суду письмове клопотання про розгляд справи без його участі, заявлені позовні вимоги визнає повністю.

У судове засідання представник відповідача - управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області ОСОБА_3 не з'явився, однак скерував до суду письмове клопотання про розгляд справи без його участі. Крім того, у поданому запереченні представник відповідача позову не визнав та просив відмовити у його задоволенні. Посилається на те, що на виконанні у відділі примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області перебуває наказ Господарського суду Волинської області № 5004/369/12-1 про стягнення з Горохівської міської ради на користь ОСОБА_2 81283,93 грн. та наказ Господарського суду Волинської області № 06/19-1 від 05 вересня 2008 року про стягнення з Горохівської міської ради на користь ОСОБА_2 309000,00 грн. А тому на підставі ст.ст.11, 57 Закону України "Про виконавче провадження" ним, як державним виконавцем, 06 квітня 2015 року було винесено постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження. На даний час рішення суду боржником не виконано, а виконавче провадження знаходиться на стадії примусового виконання. Крім того, представник відповідача зазначив, що арешт був накладений виключно на майно боржника, а не на належну позивачу будівлю торгівлі.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, однак скерувала до суду письмове клопотання про розгляд справи без її участі, заявлені позовні вимоги підтримує повністю.

Дослідивши письмові докази в справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до статті 152 ЗК України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів.

Так, як вбачається із витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 27339189, наданого 26 вересня 2014 року приватним нотаріусом Горохівського районного нотаріального округу ОСОБА_4 (а.с.41), ОСОБА_1 належить магазин промислових товарів, який знаходиться в м.Горохів Горохівського району Волинської області по вул.Торговій, 9а.

Рішенням Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області № 40-24/2015 від 13 лютого 2015 року "Про затвердження звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі та продаж земельної ділянки ОСОБА_1Т." (а.с.7-8) було затверджено звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 182 кв.м., кадастровий номер 0720810100:01:003:0366, яка призначена для будівництва та обслуговування будівлі торгівлі та розташована за адресою: вул.Торгова, 9а, м.Горохів Волинської області, затверджено ціну продажу цієї земельної ділянки в розмірі 8656,00 грн., вирішено передати у власність вищевказану земельну ділянку ОСОБА_1 шляхом її продажу, а також доручено представнику міської ради укласти договір купівлі-продажу.

Відповідно до ч.ч.6, 7 ст.128 ЗК України рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню. Документ про оплату або про сплату першого платежу (у разі продажу земельної ділянки з розстроченням платежу) є підставою для видачі державного акта на право власності на земельну ділянку та її державної реєстрації.

Із квитанції № 0.0.3811782432.1, виданої 06 травня 2015 року ПАТ КБ "Приватбанк" (а.с.5), вбачається, що 06 травня 2015 року ОСОБА_1 сплатила на рахунок Горохівської міської ради грошові кошти за земельну ділянку в розмірі 8656,00 грн.

Як вбачається із копії постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження ВП № 46950539 від 06 квітня 2015 року (а.с.40), головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинської області ОСОБА_3 при виконанні наказу Господарського суду Волинської області № 06/19-1 від 05 вересня 2008 року про стягнення з Горохівської міської ради Волинської області на користь ОСОБА_2 309000,00 грн. було накладено на все майно боржника арешт в межах суми боргу та заборонено здійснювати його відчуження.

Із відповіді Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області № К-2 від 11 січня 2016 року (а.с.6) вбачається, що міська рада не має можливості укласти з ОСОБА_1 договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 182 кв.м., кадастровий номер 0720810100:01:003:0366, яка призначена для будівництва та обслуговування будівлі торгівлі та розташована за адресою: вул.Торгова, 9а, м.Горохів Волинської області, оскільки управлінням державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області 06 квітня 2015 року було винесено постанову про арешт майна міської ради та оголошено заборону на його відчуження.

Відповідно до ч.1 ст.60 Закону України "Про виконавче провадження" особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Відповідно до ст.41 Конституції України, ст.321 ЦК України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ст.1 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Пунктом 21 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Федоренко проти України" від 30 червня 2006 року визначено, що відповідно до прецедентного права органів, що діють на підставі Конвенції, право власності може бути "існуючим майном" або коштами, включаючи позови, для задоволення яких позивач може обґрунтовувати їх принаймні "виправданими очікуваннями" щодо отримання можливості ефективного використання права власності.

Виходячи зі змісту пунктів 32-35 рішення Європейського суду з прав людини "Стретч проти Сполученого Королівства" від 24 червня 2003 року майном у значенні статті 1 Протоколу 1 до Конвенції вважається законне та обґрунтоване очікування набути майно або майнове право за договором, укладеним з органом публічної влади.

Таким чином, враховуючи те, що рішення Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області № 40-24/2015 від 13 лютого 2015 року було прийняте до винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, це рішення є чинним, а також те, що позивачем повністю сплачені грошові кошти за земельну ділянку, на якій знаходиться належна їй на праві приватної власності будівля торгівлі, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заявлених вимог та звільнення з-під арешту земельної ділянки, скасування заборони на її відчуження, а також зобов'язання Горохівської міської ради Горохівського району Волинської області укласти з позивачем договір купівлі-продажу цієї земельної ділянки, оскільки міська рада не заперечує проти цього.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.10, 11, 60, 88, 212-215 ЦПК України, ст.321 ЦК України, ст.ст.128, 152 ЗК України, ст.60 Закону України "Про виконавче провадження", суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Звільнити з-під арешту, накладеного постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження серії ВП № 46950539, винесеною 06 квітня 2015 року головним державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області ОСОБА_3, земельну ділянку площею 182 кв.м., кадастровий номер 0720810100:01:003:0366, яка призначена для будівництва та обслуговування будівлі торгівлі та розташована за адресою: вул.Торгова, 9а, м.Горохів Волинської області, та скасувати заборону на її відчуження.

Зобов'язати Горохівську міську раду Горохівського району Волинської області укласти з ОСОБА_1 договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 182 кв.м., кадастровий номер 0720810100:01:003:0366, яка призначена для будівництва та обслуговування будівлі торгівлі та розташована за адресою: вул.Торгова, 9а, м.Горохів Волинської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Горохівський районний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий /підпис/

Згідно з оригіналом.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області ОСОБА_5

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення24.02.2016
Оприлюднено29.02.2016
Номер документу56064433
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —155/74/16-ц

Рішення від 24.02.2016

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Шмідт С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні