Ухвала
від 09.03.2016 по справі 274/1752/16-к
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 274/1752/16-к

провадження № 1-кс/0274/239/16

У Х В А Л А

Іменем України

09.03.2016 року м. Бердичів

Слідчий суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого Бердичівського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бердичівської місцевої прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню за № 42016061340000016 від 10.02.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України про надання дозволу на проведення позапланової перевірки з питань додержання вимог законодавства про оплату праці, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні СВ Бердичівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42016061340000016 від 10.02.2016 року за фактом невиплати стипендії та компенсації харчування, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України.

Ст.слідчий Бердичівського відділу поліції ГУ НП в Житомирській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу спеціалістам Управління Держпраці у Житомирській області на проведення позапланової перевірки з питань додержання вимог законодавства про виплату стипендії та компенсації за харчування Професійно-технічним училищем № 12 м. Бердичева терміном 15 (десять) робочих днів, починаючи з 15.03.2016 року.

На вирішення спеціалістам просить поставити такі запитання:

1.Дотримання службовими особами Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева вимог Законодавства України при нарахуванні та виплаті стипендії та компенсації за харчування учням зазначеного училища ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ;

2.Встановити суму заборгованості з виплати стипендії та компенсації за харчування перед учнями Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева ОСОБА_5 та ОСОБА_6 станом на момент перевірки та період виникнення заборгованості, зазначивши вказані дані по кожному учню окремо;

3.Дослідити рух коштів по рахунках та касі Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева (надходження та використання коштів помісячно) за період виникнення заборгованості перед учнями училища та по теперішній час;

4.встановити, ким допущені порушення виявлені в ході проведення перевірки.

Клопотання мотивує тим, що в ході розслідування кримінального провадження встановлено, що службовими особами Професійного технічного училища № 12 м. Бердичева безпідставно невиплачена стипендія та компенсація за харчування учню училища ОСОБА_5 , яким має статус дитини-сироти за період серпень - грудень 2015 року та січень 2016 року, чим спричинили шкоду ОСОБА_5 у сумі близько 19 500 гривень.

Окрім цього під час розслідування встановлено, що ПТУ № 12 м. Бердичева не здійснювало виплату стипендії та компенсації за харчування учню училища ОСОБА_6 ..

Зазначені обставини викликають занепокоєння та вимагають невідкладного вжиття заходів по усуненню порушень вимог чинного законодавства про оплату праці та реального поновлення конституційних прав громадян.

Для проведення перевірки та отримання інформації щодо можливих порушень чинного законодавства України з питань оплати праці Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева (ЄДРПОУ 05536395) потрібні спеціальні пізнання.

Слідчий в судовому засіданні просив задовольнити подане до суду клопотання з підстав, зазначених у ньому.

Заслухавши думку слідчого та вивчивши матеріали, долучені до клопотання, суд вважає можливим задовольнити дане клопотання з наступних підстав.

Призначення ревізій відповідає положенням ст. 40 КПК України, яка визначає повноваження слідчого, та принципу диспозитивності в кримінальному провадженні.

Згідно положень чинного законодавства України, слідчий або прокурор у кримінальному провадженні, не можуть самостійно ініціювати питання про призначення відповідної перевірки.

Відповідно до ч. 6 ст. 11 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.

Частиною 8 ст. 11 даного Закону визначено, що орган або особа, що ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

У відповідності дост. 31 Закону України «Про державний бюджет України на 2014 рік», перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснюються протягом серпня-грудня 2014 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки»

Крім того, на виконанняст. 31 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік»Кабінетом Міністрів України було затвердженопостанову від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» (надалі Постанова), відповідно до п. 2 якої надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до додатку дозазначеної Постанови до однієї із державних інспекцій, якій надається дозвіл Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців, є Державна служба України з питань праці (Держпраці).

У відповідності до ч. 2 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженогоПостановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 96, Держпраці у своїй діяльності керуєтьсяКонституцієюта Законами України, указами Президента України та постановами Верховної ради України, прийнятими відповідно доКонституціїта законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Згідно ч. 11 ст. 11 Закону України " Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" тривалість позапланової виїзної ревізії не повинна перевищувати 15 робочих днів.

Враховуючи викладене, оскільки зазначені матеріали перевірки Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева (ЄДРПОУ 05536395) неможливо отримати іншим способом та матеріали перевірки Державної служби України з питань праці у сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні , слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити вказане клопотання, та надати ст. слідчому СВ Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області майору поліції ОСОБА_3 дозвіл спеціалістам Управління Держпраці у Житомирській області на проведення позапланової перевірки з питань додержання вимог законодавства про виплату стипендії та компенсації за харчування Професійно-технічним училищем № 12 м. Бердичева (ЄДРПОУ 05536395), що знаходиться за адресою: Житомирська область, м. Бердичів, вул. Житомирська, 74 А, терміном 15 (десять) робочих днів, починаючи з 15.03.2016 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 132, 159, 160, 163-165, 166, 309, 369-372, 532 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області майора поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл спеціалістам Управління Держпраці у Житомирській області, розташованого вул. Шевченка, 18-а, у м. Житомирі Житомирської області, на проведення позапланової перевірки з питань додержання вимог законодавства про виплату стипендії та компенсації за харчування Професійно-технічним училищем № 12 м. Бердичева (ЄДРПОУ 05536395), що знаходиться за адресою: Житомирська область, м. Бердичів, вул. Житомирська, 74 А, терміном 15 (десять) робочих днів, починаючи з 15.03.2016 року.

2. На вирішення спеціалістам поставити такі запитання:

1.Дотримання службовими особами Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева вимог Законодавства України при нарахуванні та виплаті стипендії та компенсації за харчування учням зазначеного училища ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ;

2.Встановити суму заборгованості з виплати стипендії та компенсації за харчування перед учнями Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева ОСОБА_5 та ОСОБА_6 станом на момент перевірки та період виникнення заборгованості, зазначивши вказані дані по кожному учню окремо;

3.Дослідити рух коштів по рахунках та касі Професійно-технічного училища № 12 м. Бердичева (надходження та використання коштів помісячно) за період виникнення заборгованості перед учнями училища та по теперішній час;

4.встановити, ким допущені порушення виявлені в ході проведення перевірки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддбя: ОСОБА_1

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення09.03.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56312863
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —274/1752/16-к

Ухвала від 09.03.2016

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Замега О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні