Ухвала
від 17.02.2016 по справі 757/7021/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7021/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого СГ ГСУ НП України ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна.

В обгрунтування клопотання слідчий вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016000000000025 від 27.01.2016, за фактом створення та придбання на території м. Києва ряду підприємств з ознаками фіктивності та легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом з використанням підроблених документів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 358 ККУкраїни.

Також слідчий вказує, що на території м. Києва групою невстановлених осіб створено та придбано ряд фіктивних суб`єктів господарювання, що зареєстровані на номінальних керівників та засновників, які реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають, які задіяні в протиправних фінансових механізмах, направлених на незаконне переведення безготівкових грошових коштів у готівку, зменшення податкового навантаження на вітчизняні суб`єкти господарської діяльності та розкрадання державних/бюджетних коштів.

Так, встановлена група підприємств з ознаками фіктивності, що зареєстровані на номінальних керівників та засновників, які реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають.

В подальшому, на рахунки вказаних підприємств, відкриті у банківських установах, особами, задіяними в злочинній схемі, було налагоджено надходження безготівкових грошових коштів від вітчизняних СГД різних форм власності, які, в свою чергу, перераховуються на рахунки низки інших підконтрольних суб`єктів господарювання, з окремими ознаками фіктивності, також відкриті у зазначених банківських установах.

Крім того, слідчий вказує, що грошові кошти від суб`єктів господарювання реального сектору економіки надходять на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками «транзитності» та «фіктивності», в т.ч. на розрахункові рахунки ТОВ «ФАБІЛІТЕ» (код ЄДРПОУ 39127388) № НОМЕР_1 ; ТОВ«ЛЮКСБУД ГРУП» (код ЄДРПОУ 39431798) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , відкриті у Філії «Розрахунковий центр ПАТ КБ «Приватбанк» м. Київ (МФО 320649).

Таким чином, слідчий вказує, що в даній злочинній схемі по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг перелічені вище підприємства посідають місце «обготівкуючих» підприємств, а саме являються проміжною ланкою між підприємствами «вигодонабувачами» підприємствами реального сектору економіки, які перераховують грошові кошти на рахунки суб`єктів господарювання з ознаками «транзитності» та «фіктивності», з розрахункових рахунків яких здійснюється їх обготівкування.

Слідчий вказує, що предметом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 209 КК України є в тому числі, кошти, одержані внаслідок вчинення суспільно-небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а оскільки санкціями ст. 209 КК України закріплено спеціальну конфіскацію, а саме конфіскацію коштів, одержаних злочинним шляхом, як захід кримінально-правового характеру, наявні підстави для арешту коштів на рахунках вказаних товариств.

Заслухавши думку слідчого, який підтримав клопотання, просив його задовольнити, надходжу до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України існують достатні підстави вважати, що грошові кошти на рахунках перелічених вище осіб є предметом та доказом злочину, а завданням арешту майна є запобігання можливості його відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження та конфіскації. Арештованим може бути майно в т.ч. юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру.

Відповідно до ст. 96-3 КК України, підставами до застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру є, зокрема, вчинення її уповноваженою особою від імені та в інтересах юридичної особи будь-якого із злочинів, передбачених у статтях 209, 306, ч.ч. 1, 2 ст. 368-3, 368-4, та ст.ст. 369, 369-2 КК України.

Згідно ч. 7 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

З метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються Державі діями щодо здійснення фіктивного підприємництва, проведення псевдо розрахункових фінансово-господарських операцій, не сплати податків підприємствами реального сектору економіки, наявні підстави для арешту коштів, розміщених на рахунках перелічених вище підприємств, відкритих у Філії «Розрахунковий центр ПАТ КБ «Приватбанк» м. Київ (МФО 320649).

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що зволікання з накладенням арешту може призвести до невідворотних наслідків, які в подальшому стануть перешкодою для об`єктивного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, майно відповідає підставі для арешту, визначеній ст. 170 КПК України.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття даного заходу забезпечення кримінального провадження, які б переважали інтереси держави, судовим розглядом не встановлено.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СГ ГСУ НП України ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на на кошти, які знаходяться на рахунках (українська гривня, ЄВРО, долар США, російський рубль):

-ТОВ «ФАБІЛІТЕ» (код ЄДРПОУ 39127388) № НОМЕР_1 ;

-ТОВ«ЛЮКСБУД ГРУП» (код ЄДРПОУ 39431798) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 ,

відкритих у Філії «Розрахунковий центр ПАТ КБ «Приватбанк» м. Київ (МФО 320649) юридична адреса: м. Київ проспект Перемоги, 65 та м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 30, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) до бюджету або державні цільові фонди по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання подається слідчому судді.

Ухвала про арешт майна може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.02.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56318943
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/7021/16-к

Ухвала від 17.02.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Фаркош Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні