Ухвала
від 03.03.2016 по справі 127/2204/16-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/2204/16-к

Провадження №1-кс/127/866/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2016 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого Вінницького відділу поліції Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), за відсутністю клопотання учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджене з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що у провадженні відділення СВ ВВП ГУ Національної поліції у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12015020010007752 від 16.11.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, 07.10.2014 року ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 , основний вид діяльності будівництво житлових і не житлових будівель) на предмет виявлення фактів розкрадання бюджетних коштів за результатами проведеної процедури відкритих торгів (номер оголошення НОМЕР_3 , яке опубліковано у ВДЗ №51 від 28.07.2014 року), заключило договір підряду №1 та додаткову угоду до договору підряду від 14.10.2014 року із ІНФОРМАЦІЯ_2 на виконання капітального ремонту дорожнього покриття по частині проспекту Перемоги та частині вулиці Дзержинського в смт. Сутиски, Тиврівського району, Вінницької області на загальну суму 1 157 997 грн. В цей час ПП « ОСОБА_5 » на протязі жовтня 2014 року залучило субпідрядну організацію для виконання даного виду робіт - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , Київська область, засновник та директор ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний код НОМЕР_5 , зареєстрований за адресою: в.е.з. АДРЕСА_3 ), на суму - 389 808 грн. з ПДВ.

За результатами проведених заходів стало відомо, що директора ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " гр. ОСОБА_6 визнано винним у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 70, ч. 1 ст. 152, ч.1,3 ст. 185, ч. 3 ст. 186 КК України та засуджено до позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років. 18.11.2011 р. вирок Нижньогірського районного суду вступив в законну силу.

15.11.2011 року гр. ОСОБА_6 прибув до ІНФОРМАЦІЯ_5 для відбування покарання.

21.08.2013 року гр. ОСОБА_6 вибув до ІНФОРМАЦІЯ_6 (довідка № 391-21072015/05533 від 29.07.2015 року з ІНФОРМАЦІЯ_7 ).

30.01.2015 року звільнений з установи за постановою Голопристанського районного суду Херсонської області від 26.01.2015 року на підставі ст. 81 КК України умовно-достроково на 1 рік 11 місяців 25 днів. Після звільнення вибув за адресою реєстрації.

Наведені факти свідчать про непричетність директора та засновника ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " гр. ОСОБА_6 до реєстрації та здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства, а також проведення господарських взаємовідносин із ПП « ОСОБА_5 ».

Беручи до уваги описане вище, діяльність ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " полягає у наданні реально діючому сектору економіки послуги з мінімізації податкових зобов`язань, безпідставного формування податкового кредиту за рахунок взаємодії з суб`єктами господарювання з ознаками «фіктивності», незаконному переведенню безготівкових коштів в готівку отриманих від реально діючих підприємств безготівкових коштів та повернення готівкових коштів керівникам таких підприємств за умов вирахування відсотків.

Виходячи з вищевикладеного, службовими особами ПП « ОСОБА_5 » здійснено розтрату державних коштів на протязі жовтня 2014 року в сумі 389 808 грн., шляхом укладення нікчемних угод та проведення безтоварних операцій із «фіктивним» суб`єктом господарської діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ".

В подальшому за результатами проведених заходів отримано відомості із Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в період часу з 01.01.2013 року по сьогоднішній день з`ясувалось? що гр. ОСОБА_6 перебував на посаді директора, засновника та головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , м. Київ) в той же час, коли відбував покарання у ІНФОРМАЦІЯ_6 . Наведена інформація також підтверджується реєстраційними (установчими) даними ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а також відомостями із податкової звітності підприємства, яка була подана до органів ДФС по місцю реєстрації від імені гр. ОСОБА_6 .

Беручи до уваги вищевикладене, та враховуючи той факт, що матеріалами досудового розслідування підтверджено факт непричетності посадових осіб до незаконного створення та діяльності ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а їх діяльність здійснюється і по сьогоднішній день, тому невстановленими досудовим розслідуванням особами здійснюється незаконна фінансово-господарська діяльність вказаних СГД, шляхом підробки податкової звітності, здійснення незаконної фінансово-господарської діяльності від імені їх посадових осіб, надання вигоди підприємствам реального сектору економіки по заниженню до сплати податкових зобов`язань з податку на прибуток та податку на додану вартість до державного бюджету України.

В ході розслідування кримінального провадження встановлено, що незаконними послугами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », які мають явні ознаки «фіктивності» скористалось ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), а саме останнє на протязі 2014 року сформувало валові витрати та податковий кредит за рахунок імітації придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) в зазначених суб`єктів господарської діяльності.

Враховуючи викладене, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, а також недопущення знищення документів, які можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, у ході розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), що підтверджують проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а саме: договорів, угод (купівлі-продажу, поставки, надання послуг, субпідрядні договори, тощо), актів виконаних робіт, актів приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, виписок банку, касових книг, видаткових та прибуткових касових ордерів, книг обліку доходів та витрат та інших документів, книг реєстрації доручень, доручень, довіреностей, які мають відношення до зазначених фінансово-господарських взаємовідносин, а тому слідчий звернувся зданим клопотанням до суду.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання за обставин викладених у ньому.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України суд розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тому на думку суду, дане клопотання слід задовольнити частково.

Клопотання в частині вилучення оригіналів вказаних у клопотанні слідчого документів задоволенню не підлягає, оскільки стороною кримінального провадження не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 160, 163 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому Вінницького відділу поліції Національної поліції у Вінницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), що підтверджують проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , Київська область, м. Обухів) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , Київська область, м. Обухів), а саме до: договорів, угод (купівлі-продажу, поставки, надання послуг, субпідрядні договори, тощо), актів виконаних робіт, актів приймання передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, виписок банку, касових книг, видаткових та прибуткових касових ордерів, книг обліку доходів та витрат та інших документів, книг реєстрації доручень, доручень, довіреностей, які мають відношення до зазначених фінансово-господарських взаємовідносин, в період часу з 01.01.2014 року по 3/03/2016 з можливістю отримати їх копії.

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення03.03.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56331619
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування технічних засобів

Судовий реєстр по справі —127/2204/16-к

Ухвала від 03.03.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні