Рішення
від 12.04.2007 по справі 16/155-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/155-07

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.04.07           Справа № 16/155-07.

За позовом                     Відкритого акціонерного товариства «Роменський завод автоматичних телефонних станцій»

до відповідача           Державного комунального підприємства «Роменське міжміське бюро технічної інвентаризації»

Третя особа яка не заявляє самостійних  вимог  на предмет спору: Відкрите акціонерне товариство «спеціальне конструкторське бюро « Пошук», м.Ромни

про визнання права власності та зобов'язання вчинити певні дії

                               СУДДЯ      МОЇСЕЄНКО в.м.

Представники:

від позивача          Шевич О.М.

від відповідача           не з'явився

третя особа           Плотніков С.В.

Суть спору: позивач подав позовну заяву, в якій просить зобов'язати відповідача- Державне комунальне підприємство «Роменське міжміське бюро технічної інвентаризації»  здійснити розрахунок ідеальних часток, визнати  право власності на частину будівлі інженерно-лабораторного корпусу  розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул.    Пролетарської солідарності, 37 під літерою Е, а саме 1, 2, 3, 4 поверхи повністю, та на  5   (приміщення з 501 по 524 включно, а також приміщення 357, ХLV; ХLVI;ХLVII; ХLVIII; ХLІХ; L;LI: LШ;) поверх частково, визнати право власності на приміщення об'єкту цивільної оборони за Державою   в   особі   Регіонального   відділення   Фонду   Державного   майна

України по Сумській області. Зобов'язати    Роменське    міжміське    бюро    технічної    інвентаризації здійснити   реєстрацію   права   власності   на   частину   будівлі   інженерно-лабораторного    корпусу    розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул. Пролетарської солідарності, 37 під літерою Е, а саме   1, 2, 3, 4 поверхи повністю, та 5  ( приміщення з 501 по 524 включно, а також приміщення 357,ХLV; ХLVI; ХLVІІ; ХLVІІІ; ХLIХ; L; LI;LIII) поверх частково за ВАТ"Роменський завод автоматичних телефонних станцій", а також зобов'язати відповідача здійснити   реєстрацію   права   власності   на   частину   будівлі   інженерно-лабораторного    корпусу    розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул.Пролетарської  солідарності,  37  під літерою  Е,  а  саме  об'єкт  цивільноїоборони за Державою в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області.

Відповідач  в судове засідання не з'явився , подав відзив на позов, в якому проти позову не заперечує.

Будь-яких заперечень проти позову представник третьої особи суду не подав.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши повноважного представника позивача та третьої особи, оцінивши наявні в справі докази, суд встановив наступне:

Відкрите акціонерне товариство "Роменський завод автоматичних. телефонних станцій" звернулось до "Роменського міжміського бюро технічної інвентаризації з заявою про реєстрацію за підприємством права власності на частину будівлі інженерно-лабораторного корпусу розташованого за адресою м. Ромни. вул. Пролетарської солідарності, 37, а саме на 1, 2,3,4 поверхи будівлі повністю, та частково на 5 поверх.

Як свідчать матеріали справи відповідачем було відмовлено в здійсненні реєстрації права власності на нерухоме майно розташоване за адресою : м. Ромни, вул. Пролетарської солідарності,37 , відмова обґрунтована відсутністю у підприємства належно оформлених правовстановлюючих документів які б відповідали вимогам "Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на

нерухоме майно" (зареєстровано Міністерством юстиції 18.02.2002р за 5776445, на підставі якого проводиться реєстрація права власності на  нерухоме майно.          

Однак , як вбачається з позовної заяви   Відкрите акціонерне  товариство "Роменський завод автоматичних телефонних станцій" засновано відповідно до наказу Фонду Державного майна України від 30 листопада 1998 року № 56-АТ шляхом перетворення Державного підприємства Роменського заводу автоматичних телефонних станцій у Відкрите акціонерне товариство.

Частина будівлі інженерно-лабораторного корпусу розташованого за адресою м. Ромни, вул. Пролетарської солідарності, 37, а саме на 1, 2,3,4 поверхи будівлі повністю, та частково на 5 поверх увійшли до статутного фонду підприємства, що підтверджується переліком нерухомого майна переданого у власність відкритого акціонерного товариства.

У відповідності до п. 2.1 "Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно" реєстрації прав власності на нерухоме майно здійснюється відповідними Бюро технічної інвентаризації за місцезнаходженням нерухомого майна за заявою власника такого майна, до якої додаються документи підтверджуючи право власності, перелік яких зазначено в додатку №1 до даного Положення. У відповідності до п. 1 5 Додатку № 1 до Положення таким документом є рішення засновника про створення відкритого акціонерного товариства , створеного в процесі корпоратизації, та акт приймання передачі або перелік зазначеного майна, наданого засновником у власність.

У переліку нерухомого майна переданого у власність ВАТ "Роменський завод    автоматичних    телефонних    станцій"    частина    будівлі   інженерно-лабораторного корпусу розташованого за адресою м. Ромни, вул. Пролетарської  солідарності, 37 значиться під номером 5.

Частина будівлі інженерно-лабораторного корпусу,а саме шостий поверх та частина п'ятого поверху належить ВАТ "Спеціальне конструкторське бюро "Пошук".

Також на балансі підприємства рахується приміщення бомбосховища яке розташоване в підвалі будівлі інженерно-лабораторного корпусу. Дане майно не увійшло до Статутного фонду підприємства і залишилось у власності Держави, повноваження щодо розпорядження даним майном здійснює Регіональне відділення Фонду Державного майна України по Сумській області.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Згідно ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном  на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов‘язків власник зобов‘язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Відповідно до ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена  у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Враховуючи той факт, що позивач набув права власності на вищезазначені приміщення в 1998р. при проведенні перетворення державного підприємства  «Роменський завод АТС» у відкрите акціонерне товариство «Роменський завод автоматичних телефонних станцій», суд вважає, що вимоги позивача обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи  і підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.  

2.          Зобов'язати Державне комунальне підприємство «Роменське міжміське бюро технічної інвентаризації» ( Сумська область, м.Ромни, бульва Шевченка,65, код 03352863)  здійснити розрахунок ідеальних часток, з метою визначення частки, що належить ВАТ «Роменський завод автоматичних телефонних станцій» та Держави в особі  Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області.

3.          Визнати право власності на частину будівлі інженерно-лабораторного корпусу    розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул.    Пролетарської солідарності, 37 під літерою Е, а саме 1, 2, 3, 4 поверхи повністю, та на 5(приміщення з 501 по 524 включно, а також приміщення 357, ХLV; ХLVI;ХLVII; ХLVIII; ХLIХ; L; LI: LIII) поверх частково.

4.          Визнати право власності на приміщення об'єкту цивільної оборони за Державою   в   особі   Регіонального   відділення   Фонду   Державного майна України по Сумській області.

5.          Зобов'язати    Роменське    міжміське    бюро    технічної   інвентаризації здійснити   реєстрацію   права   власності   на   частину   будівлі  інженерно- лабораторного    корпусу    розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул. Пролетарської солідарності, 37 під літерою Е, а саме   1, 2, 3, 4 поверхи повністю, та 5  ( приміщення з 501 по 524 включно, а також приміщення 357,ХLV; ХLVI; ХLVІІ; ХLVІІІ; ХLIХ; L; LI; LIII;) поверх частково за ВАТ"Роменський завод автоматичних телефонних станцій"( Сумська область, м.Ромни, вул. Пролетарської солідарності,37, код 4003002.

6.          Зобов'язати     Роменське    міжміське    бюро    технічної   інвентаризації( Сумська обл.., м. Ромни, бульвар Шевченка,65, код 03352863)здійснити   реєстрацію   права   власності   на   частину   будівлі   інженерно-лабораторного    корпусу    розташованого    за    адресою    м.    Ромни,    вул.Пролетарської  солідарності,  37  під літерою  Е,  а  саме об'єкт  цивільноїоборони за Державою в особі Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Сумській області.

СУДДЯ                                                                            В. М. МОЇСЕЄНКО

В судовому засіданні, за згодою представника позивача та представника третьої особи , оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підписано 12.04.2007 року.

Дата ухвалення рішення12.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу563590
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та зобов'язання вчинити певні дії                               &nbsp

Судовий реєстр по справі —16/155-07

Рішення від 18.06.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 23.04.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Рішення від 12.04.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

Ухвала від 30.03.2007

Господарське

Господарський суд Сумської області

Моїсеєнко В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні