Вирок
від 11.03.2016 по справі 590/123/16-к
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/123/16-к

Провадження № 1-кп/590/22/16

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2016 р. Ямпільський районний суд Сумської області

у складі: головуючої судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ямпільського районного суду Сумської області кримінальне провадження № 12016200290000019 від 27.01.2016 року відносно

ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Лебедівка Чингирлауський район Уральська область, росіянина, громадянина України, з неповною середньою освітою, одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше згідно ст. 89 КК України не судимого,-

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Дружба, Ямпільський район, Сумська область, українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, -

-обох за ст.15 ч.2 ст.185 ч.2, ст. 185 ч. 2 КК України, суд

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_5

представника потерпілого - ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4

ВСТАНОВИВ:

26.11.2015 року близько 04-00 год. ранку ОСОБА_3 разом з ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, ОСОБА_3 спільно з ОСОБА_4 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали наступне майно, а саме:

- три металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 98, становить 350,00 грн. за 1 секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 1050,00 грн.,:після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Окрім цього, 23.12.2015 року близько 04-00 год. ранку ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, ОСОБА_3 спільно з ОСОБА_4 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали:

-одну металеву секцію паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість якої згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 98 становить 350,00 грн., чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на вказану суму 350,00 грн.,

після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Також, 26.12.2015 року близько 04-00 год. ранку ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали:

-дві металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 98, становить 350,00 грн. за секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 700,00 грн., після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Крім цього, 06.01.2016 року близько 04-00 год. ранку, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали:

-дві металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 153, становить 350,00 грн. за секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 700,00 грн., після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Також, 17.01.2016 року близько 04-00 год. ранку, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали:

- дві металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00мх 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 153, становить 350,00 грн. за секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 700,00 грн., після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Крім цього, 20.01.2016 року близько 04-00 год. ранку, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану, викрали:

- дві металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 153, становить 350,00 грн. за секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 700,00 грн., після чого з місця скоєння злочину з викраденим майном зникли та розпорядилися ним на власний розсуд.

Також 25.01.2016 року близько 04-00 год. ранку ОСОБА_3 та ОСОБА_4 прокинулись за спільним місцем проживання, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , де діючи за попередньою змовою групою осіб домовились про вчинення крадіжки металевих секцій з паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6. Після чого, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, близько 05-00 год. ранку прийшли до паркану Дружбинського НВК - загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, який розташований за адресою: Сумська область, Ямпільський район, м. Дружба, вул. Кожедуба, 6, де, будучи обізнаними в тому, що їх ні хто не бачить, шляхом відкручування проволоки, яка тримала металеві секції паркану викрали майно, а саме:

-три металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, вартість яких згідно висновку судової товарознавчої експертизи № 98, становить 350,00 грн. за секцію, чим заподіяли Дружбинському НВК - загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 матеріальну шкоду на загальну суму 1 050 грн.,

які завантажили на санчата, та почали рухатися у сторону свого будинку, однак були помічені сторожем вказаного навчального закладу. Тому, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 хоча і виконали усі дії, які вважали необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не був закінчений з причин, що не залежали від їх волі.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 за пред`явленим йому обвинуваченням за ст.15 ч.2 ст.185 ч.2, ст. 185 ч. 2 КК України винним себе визнав повністю, пояснив, що вчинив крадіжки за вищевказаних обставин. Викрадене майно частково, а саме три секції паркану ним повернуто, цивільний позов визнає в повному обсязі. В скоєному щиро розкаюється, просив суворо не карати. Вчинене пояснює тим, що дуже необхідні були грошові кошти на лікування своєї дружини та на придбання їжі.

Обвинувачений ОСОБА_4 вину у скоєному визнав повністю, надав покази аналогічні показам ОСОБА_3 . Вчинене пояснює тим, що хворіє мати, потрібні були кошти на ліки для неї. У скоєному розкаюється, цивільний позов визнає.

Визнавши на підставі частини 3 статті 349 КПК України недоцільним дослідження доказів стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються, з`ясувавши правильне розуміння обвинуваченими змісту цих обставин за відсутності сумнівів у добровільності їх позиції, роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини в апеляційному порядку, а також оскільки покази обвинувачених відповідають фактичним обставинам справи, суд обмежився допитом обвинувачених, дослідженням зібраних досудовим слідством матеріалів, що характеризують особи обвинувачених, а також матеріалів, що стосуються процесуальних витрат та речових доказів.

За таких обставин, суд вважає, що винність обвинуваченого ОСОБА_3 повністю доведена та його дії суд кваліфікує:

- за ст. 185 ч. 2 КК України - таємне викрадення чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно;

- за ст.15 ч.2 ст.185 ч.2 КК України - закінчений замах на таємне з корисливих спонукань викрадення чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, скоєна повторно.

Винність обвинуваченого ОСОБА_4 також повністю доведена та його дії суд кваліфікує:

- за ст. 185 ч. 2 КК України - таємне викрадення чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, вчинене повторно;

- за ст.15 ч.2 ст.185 ч.2 КК України - закінчений замах на таємне з корисливих спонукань викрадення чужого майна (крадіжка), за попередньою змовою групою осіб, скоєна повторно.

При визначенні обвинуваченому ОСОБА_3 покарання суд враховує ступінь тяжкості вчинених ним злочинів, а саме те, що обвинувачений вчинив злочини середньої тяжкості, від яких тяжких наслідків не настало. Суд враховує також дані про особу обвинуваченого, в тому числі те, що ОСОБА_3 в силу ст. 89 КК України є раніше не судимою особою, частково відшкодував шкоду, цивільний позов визнав, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, має позитивну характеристику за місцем мешкання, а також обставини, що пом`якшують покарання визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю та розслідуванню злочину. Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 судом не встановлено.

При визначенні обвинуваченому ОСОБА_4 покарання суд враховує ступінь тяжкості вчинених ним злочинів, а саме те, що обвинувачений вперше вчинив злочини середньої тяжкості, від яких тяжких наслідків не настало. Суд враховує також дані про особу обвинуваченого, його молодий вік, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, шкода частково відшкодована, а також обставини, що пом`якшують покарання визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю та розслідуванню злочину. Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 судом не встановлено.

Враховуючи викладене, суд вважає, що необхідним і достатнім покаранням для виправлення обвинувачених і попередження скоєння ними нових злочинів є покарання у виді позбавлення волі, при цьому застосувати правила ст. 70 КК України. Крім того, суд вважає за необхідне призначити їм покарання із застосуванням ст. 75 КК України.

В матеріалах кримінальної справи потерпілим - Дружбинським НВК загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1, відділу освіти, молоді та спорту Ямпільської районної державної адміністрації (представником якого є ОСОБА_6 ) заявлено цивільний позов до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про відшкодування завданих матеріальних збитків в сумі 4200,00 грн.

В судовому засіданні представник потерпілого ОСОБА_6 позов підтримав з наведених в цивільному позові підстав.

Обвинувачені ОСОБА_3 та ОСОБА_4 позовні вимоги визнали.

Згідно п. 13 постанови Пленуму Верховного суду України N 3 від 31.03.89 «Про практику застосування судами України законодавства про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, і стягнення безпідставно нажитого майна» покладаючи на підсудного обов`язок відшкодувати матеріальну шкоду, суд має виходити з установленого законом правила про те, що шкода, заподіяна злочином, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Солідарну відповідальність по відшкодуванню шкоди несуть особи, діяння яких були об`єднані спільним злочинним наміром, а заподіяна ними шкода стала наслідком їх спільних дій.

Перевіривши надані докази в обґрунтування позовних вимог, суд вважає їх обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню.

Запобіжний захід обвинуваченим не обирався і суд не вбачає підстав для його обрання до вступу вироку в законну силу.

Відповідно до ч.2 ст. 124 КПК України, з обвинувачених в дольовому порядку на користь держави необхідно стягнути витрати за проведення судових товарознавчих експертиз на загальну суму 1230,00 грн.

Питання речових доказів вирішити у відповідності до ст.100 КПК України.

Керуючись ч.3 ст.349, ст.ст. 368, 370, 374 КПК України суд,-

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати винним в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.15 ч.2 ст. 185 КК, ст.185 ч.2 КК України і призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 185 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки ;

- за ч.2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки .

Згідно ст. 70 ч. 1 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити ОСОБА_3 остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки .

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 2 /два/ роки та у відповідності зі ст. 76 КК України зобов`язавши його:

1. не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

2. повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання;

3. періодично з`являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

ОСОБА_4 визнати винним в скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.15 ч.2 ст. 185 КК, ст.185 ч.2 КК України і призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 185 КК України у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки ;

- за ч.2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України у виді позбавлення волі строком на 2 (два) роки .

Згідно ст. 70 ч. 1 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки .

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 2 /два/ роки та у відповідності зі ст. 76 КК України зобов`язавши його:

1. не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органу кримінально-виконавчої системи;

2. повідомляти органи кримінально-виконавчої системи про зміну місця проживання;

3. періодично з`являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

Стягнути з ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в солідарному порядку на користь Дружбинського НВК загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, відділу освіти, молоді та спорту Ямпільської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02147865, Сумська область смт. Ямпіль, бул. Ювілейний, 1) 4200,00 (чотири тисячі двісті) грн. 00 коп. матеріальної шкоди.

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на користь держави судові витрати за проведення товарознавчих експертиз по 615,00 грн. з кожного.

Речові докази по справі:

-три металеві секції паркану розмірами (Д х В) 2,00м х 1,00м, передані на відповідальне зберігання представнику потерпілого ОСОБА_6 вважати повернутими власнику.

-металеві санчата та пилка по металу, передані на відповідальне зберігання власнику ОСОБА_3 вважати повернутими власнику, як такі, що не представляють ніякої цінності.

Вирок може бути оскаржено до Апеляційного суду Сумської області через Ямпільський районний суд Сумської області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження у разі відсутності апеляційної скарги.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченим та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56390928
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —590/123/16-к

Ухвала від 27.03.2018

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Сатарова О. В.

Вирок від 11.03.2016

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Сатарова О. В.

Ухвала від 02.03.2016

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Сатарова О. В.

Ухвала від 26.02.2016

Кримінальне

Ямпільський районний суд Сумської області

Сатарова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні