Ухвала
від 03.03.2016 по справі 757/9771/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/9771/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2016 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого групи ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про обшук,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про обшук, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000001314 від 01.07.2015 за фактом вчинення службовими особами ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що впродовж 2014 року службові особи ДП «НАЕК «Енергоатом» зловживаючи службовим становищем з метою незаконного збагачення за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг», NP TradeGmbH, ТОВ «Лідерінвестгруп», ТОВ «СкайЕдвертайзінг» та іншими, в порушення вимог законодавства про захист економічної конкуренції забезпечили визнання ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» та NP TradeGmbH переможцями за наслідками проведення процедур закупівель товарів за державні кошти на суму понад 48 млн. грн., конкурсні пропозиції яких не були економічно вигідними для державного підприємства.

За результатами проведених у 2014 році ДП «НАЕК «Енергоатом», а саме його відокремленим підрозділом «Атомкомплект», тендерних процедур, ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» та NP TradeGmbH отримано державні замовлення у сумі понад 48 млн. грн., за якими державним підприємством фактично перераховано понад 29 млн. грн.

Зазначені замовлення отримано за сприяння службових осіб ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом», які створювали умови, за яких виробники не мали змоги приймати участь у конкурсних торгах, що призвело до закупівлі обладнання за значно завищеною вартістю, зокрема:

- між ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом» та TOB «ІК «Атомінжиніринг» 17.07.2014 укладено договір №53129011400197 щодо поставки запасних частин до насосів для потреб ВП «Рівненська АЕС» на загальну суму 3 591 600 грн. Вказане обладнання виготовлено ПП «Енергогехніка» та реалізовано товариству за ціною 2 161 440 грн. Зважаючи на вказане сума завищення вартості склала 1 430 160 грн.;

- між ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом» та TOB «ІК «Атомінжиніринг» 11.09.2014 укладено договір № 53129011400259 щодо поставки вогнезатримуючих клапанів для потреб ВП «Южно-Українська АЕС» на загальну суму 4 097 662 грн. Вказане обладнання виготовлено ПАО «Завод «Екватор» та реалізовано товариству за ціною 2 661 419 грн. Зважаючи на вказане сума завищення вартості склала 1 436 243 грн.;

- між ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом» та TOB «ІК «Атомінжиніринг» 03.10.2014 укладено договір № 53129011400288 щодо поставки автономних кондиціонерів для потреб ВП «Южно-Українська АЕС» на загальну суму 13 449 996 грн. Вказане обладнання виготовлено ПАТ «Мелітопольський завод холодильного машинобудування «Рефма» та реалізовано товариству за ціною 11 999 989 грн. Зважаючи на вказане сума завищення вартості склала 1 450 000 грн.;

- між ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом» та NP TradeGmbH 07.11.2014 укладено договір № 53129011400320 щодо поставки елегазових вимикачів (3 одиниці) для потреб ВП «Рівненська АЕС» на загальну суму 1 446 368 євро. Виробником вказаного обладнання є AlstomGrid SAS (Франція), яке здійснювало постачання аналогічної продукції за ціною 343 тис. євро за одиницю. Сума завищення вартості склала 417 тис. євро, що становить 8 млн. грн. (за курсом НБУ на 07.11.2014).

Таким чином, ДП «НАЕК «Енергоатом» в особі ВП «Атомкомплект» було придбано товари вартість яких перевищила в кілька разів їх фактичну (домінуючу ринкову) ціну, внаслідок чого державному підприємству завдано матеріальних збитків на суму понад 12 млн. грн.

До злочинної схеми з виводу грошових коштів отриманих злочинним шляхом від проведення наведених операцій з завищенням вартості товару були залучені підконтрольні фіктивні підприємства ТОВ «Кобальт трейд», ТОВ «Люкс Борте», ТОВ «Веста Лідер», ТОВ «Арт Строй Інжиніринг», ТОВ «Простір Тренд», ТОВ «Фінн 9», ТОВ «Бізнес сантіс», ТОВ «Арткрісті», ТОВ «Аркабалено сіті», ТОВ «Лексус сервіс Київ» та інші суб`єкти підприємницької діяльності, які будь-яких товарів за вказаними договорами з ДП «НАЕК «Енергоатом» не поставляли, інших дій спрямованих на їх виконання не вчиняли, однак на розрахункові рахунки цих підприємств здійснено перерахування державних коштів у сумі понад 12 млн. грн. за безтоварні операції.

Також установлено, що ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг», NP TradeGmbH, ТОВ «Лідерінвестгруп» та ТОВ «СкайЕдвертайзінг» є пов`язаними особами, оскільки за наявною оперативною інформацією вказані суб`єкти господарювання фактично створені однією особою - ОСОБА_5 та розташовані за однією адресою, їх керівники є одночасно співробітниками інших зазначених фірм.

На теперішній час, з метою отримання документальних доказів та викриття службових осіб ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» (код ЄДРПОУ 38148370) та ДП НАЕК «Енергоатом» у вчиненні тяжкого злочину виникла необхідність у отриманні дозволу суду на проведення обшуку в службових приміщеннях ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» (код ЄДРПОУ 38148370), для його подальшого проведення, виявлення та вилучення грошей, предметів, речей та документів, які мають значення для кримінального провадження.

Заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015000000001314 від 01.07.2015 за фактом вчинення службовими особами ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зважаючи на викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку в службових приміщеннях ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» (код ЄДРПОУ 38148370), що знаходяться за адресою вул. Кривоноса, 19-А, м. Київ, з метою відшукання та вилучення предметів, речей та оригіналів документів, що підтверджують фінансово-господарську діяльність ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг», NP TradeGmbH, ТОВ «Лідерінвестгруп», ТОВ «СкайЕдвертайзінг», та які мають істотне значення у кримінальному проваджені.

Між тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом, не підлягає задоволенню, оскільки слідчим, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання грошових коштів без зазначення їх суми, номерів та номенклатури купюр. Гроші не є річчю, яка має родові ознаки, а тому незрозуміло, яким чином орган досудового розслідування, виявивши під час обшуку грошові кошти, ідентифікує, що вони здобуті злочинним шляхом або мають безпосереднє відношення до вчинення кримінального правопорушення. У випадку вилучення грошових коштів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 107, 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про обшук,- задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в службових приміщеннях ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг» (код ЄДРПОУ 38148370), що знаходяться за адресою вул. Кривоноса, 19-А, м. Київ, з метою відшукання та вилучення предметів, речей та оригіналів документів,що підтверджують фінансово-господарську діяльність ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг», NP TradeGmbH, ТОВ «Лідерінвестгруп», ТОВ «СкайЕдвертайзінг» та які мають істотне значення у кримінальному проваджені, для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчиненого кримінального правопорушення, а саме:

- документації щодо фінансово-господарських взаємовідносин між за 2014 рік, яка стосується відносин між ВП «Атомкомплект» ДП НАЕК «Енергоатом»,ТОВ «Інжинірингова компанія «Атомінжиніринг», NP TradeGmbH, ТОВ «Лідерінвестгруп», ТОВ «СкайЕдвертайзінг», ТОВ «Кобальт трейд», ТОВ «Люкс Борте», ТОВ «Веста Лідер», ТОВ «Арт Строй Інжиніринг», ТОВ «Простір Тренд», ТОВ «Фінн 9», ТОВ «Бізнес сантіс», ТОВ «Арткрісті», ТОВ «Аркабалено сіті», ТОВ «Лексус сервіс Київ`та іншими з 2014 року по теперішній час документації, яка стосується виконання договірних зобов`язань сторонами;

- виписок руху коштів по розрахунковим рахункам вказаних суб`єктів господарювання в банківських установах з 2014 року по теперішній час;

- установчої документації, документації щодо руху кадрів;

- комп`ютерної техніки та інших електронних носіїв інформації на яких містяться відомості, що зафіксовані за допомогою письмових знаків, звукозображення та які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження;

- печаток, штампів, чорнових записів, блокнотів, що можуть зберігати в собі відомості щодо факту вчинення до кримінального правопорушення.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження за клопотанням.

Примірник 2 - виданий слідчому групи ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56402033
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук

Судовий реєстр по справі —757/9771/16-к

Ухвала від 03.03.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні