Постанова
від 05.02.2007 по справі 10/44-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79 -58-82


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"05" лютого 2007 р. Справа №10/ 44-А

за позовом Прокурора Лети чівського району смт. Летичі в в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Летичівському рай оні смт. Летичів

до Приватного підприємця ОСОБА_1 смт. Летичів

про стягнення 269,52 грн. заборг ованості

Суддя Виноградова В.В. Секретар судового за сідання Матущак В.В.

Представники сторін :

позивача Синяв ська А.В. - за довіреністю № 1 від 02.01.2007р.

відповідача не з' явився

за участю прокуро ра відділу прокуратури Хмель ницької області - Шкадько В.В.

Суть спору:

Прокурор в інтерес ах позивача звернувся до с уду з позовною заявою, в якій п росить у відповідності до ви мог Закону України “Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування”, п.п. 4.8, п .5.3 Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України (затверджено постан овою правління Пенсійного фо нду України від 19.12.2003р.№21-1, зареє стровано в Міністерстві юсти ції 16.01.2004р. №64/8663) стягнути з відпо відача на користь управління Пенсійного фонду України в Л етичівського району заборго ваність в розмірі 269,52 грн. ( в том у числі 7,00 грн. штрафних санкці й та 1,65 грн. пені ), що утворилас ь станом на 01.11.2006р.

В підтвердження пода в копії акту розрахунку суми доплати до мінімального роз міру страхового внеску від 10.0 8.2006р., рішення про застосування фінансових санкцій та нарах ування пені, вимоги про сплат у боргу, картки особового рах унку платника, розрахунок за боргованості.

Відповідач в судове з асідання повноважного предс тавника не направив, про прич ини неприбуття не повідомив, письмових заперечень щодо п озовних вимог та доказів про сплату заборгованості не по дав, хоча був належним чином п овідомлений про дату, час і мі сце судового розгляду справи (повістки та ухвали вручені в ідповідачу 05.01.2007р. , 25.01.2006р. згідно поштових повідомлень про вр учення).

Розглядом наданих мате ріалів справи встановлено :

ОСОБА_1 смт. Летичів за реєстрований як суб' єкт під приємницької діяльності - фі зична особа, про що видано сві доцтво про державну реєстрац ію НОМЕР_2, згідно ст.ст.1,14 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування“ є платником с трахових внесків на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування згідно повідом лення про взяття на облік 23.11.2004р ., реєстраційний №3049.

У відповідача станом на 0 1.11.2006р. утворилась заборговані сть по сплаті страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня в розмірі 260,87 грн.. Дана забор гованість підтверджується поданим відповідачем до упра вління Пенсійного фонду Укра їни розрахунком суми страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування за 2005 рік за період з с ічня по грудень 2005р., карткою ос обового рахунку платника, ро зрахунком заборгованості. Кр ім того, позивачем, у відпові дності до п.п.2 п.8 Прикінцевих п оложень Закону України „Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування” ві д 09.07.2003р. та п.п.5.3.2 п. 5.3 Інструкції п ро порядок обчислення і спла ти страхових внесків на зага льнообов' язкове держане пе нсійне страхування від 19.12.2003р. № 21-1, проведено розрахунок суми доплати до мінімального роз міру страхового внеску в роз мірі 92,29 грн., про що складено ак т №3131/02 від 10.08.2006р.

До відповідача у відповідн ості до п.2 ч.9 ст.106 Закону Україн и „Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня” було застосовано 7,00 грн. шт рафних санкцій та нараховано 1,65 грн. пені за несвоєчасну спл ату страхових внесків згідно рішення №186 від 09.10.2006р.

Позивачем, відповідно до ви мог Закону України “Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування” вистав лена відповідачу вимога від 06.10.2006р. №3832/02 про сплату 260,87 грн. забо ргованості, яка вручена відп овідачу 12.10.2006р. згідно поштовог о повідомлення про вручення.

Оскільки заборгованість до Пенсійного фонду України в сумі 269,52 грн. (в т.ч. 7,00 грн. штраф них санкцій та 1,65 грн. пені) в добровільному порядку ві дповідачем не сплачена, прок урором в інтересах позивача подано позов до суду.

Досліджуючи надані док ази, оцінюючи їх в сукупності , до уваги приймається наступ не.

Відповідно ст.1 Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання” (надалі - Закону), страх увальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують стр ахові внески на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування; страхові внески - кошти відрахувань на соціал ьне страхування та збір на об ов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідн о із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування відпові дно до цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 14 Закону страхувальниками є роботода вці: підприємства, установи і організації, створені відпо відно до законодавства Украї ни, незалежно від форми власн ості, виду діяльності та госп одарювання, об'єднання грома дян, профспілки, політичні па ртії (у тому числі філії, предс тавництва, відділення та інш і відокремлені підрозділи за значених підприємств, устано в, організацій, об'єднань гром адян, профспілок, політичних партій, які мають окремий б аланс і самостійно ведуть ро зрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'є кти підприємницької діяльно сті та інші особи (включаючи ю ридичних та фізичних осіб-су б'єктів підприємницької діял ьності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксо ваний податок, єдиний подато к, фіксований сільськогоспод арський податок, придбали сп еціальний торговий патент), я кі використовують працю фізи чних осіб на умовах трудовог о договору (контракту) або на і нших умовах, передбачених за конодавством, або за договор ами цивільно-правового харак теру.

Згідно п.6 ст.17 вказаного Зако ну платник страхових внесків зобов' язаний нараховувати , обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повн ому обсязі страхові внески.

Згідно ч.1 ст.19 та п.п.2 п.8 Прикін цевих положень Закону фізичн і особи - суб' єкти підприєм ницької діяльності, що опода тковуються за загальною сист емою оподаткування, сплачуют ь страхові внески із сум дохо ду (прибутку), отриманої від ві дповідної діяльності, що під лягає оподаткуванню податко м на доходи фізичних осіб в ме жах максимальної величини, з якої справляються страхові внески, але не менше мінімаль ного страхового внеску.

Відповідно до п.13.11 Інструк ції про порядок обчислення і сплати підприємствами, уста новами, організаціями та гро мадянами збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння, інших платежів, а також об ліку їх надходження до Пенсі йного фонду України( затверд жено Постановою правління Пе нсійного фонду України 19.10.2001 N 16-6 ,зареєстровано в Міністерств і юстиції України 29 листопад а 2001р. за N 998/6189), чинної на момент п одання відповідачем звітнос ті до Пенсійного фонду Украї ни, громадяни, які займаються підприємницькою діяльніст ю (зазначені в підпунктах 2.1 та 2.3 цієї Інструкції), надають ор гану Пенсійного фонду розрах унок зобов'язання зі сплати з бору на обов'язкове державне пенсійне страхування за нас лідками кожного звітного ква рталу про суми одержаного до ходу та нарахованого збору п ротягом 40 календарних днів, на ступних за останнім календар ним днем звітного (податково го) кварталу.

Відповідно до Закону Укра їни "Про збір на обов'язков е державне пенсійне страхува ння" ( 400/97-ВР ) (із змінами та допов неннями) та п.3.3 вищевказаної І нструкції встановлено такі с тавки збору на обов'язкове де ржавне пенсійне страхування : для платників збору, визнач ених у підпункті 2.3, та фізичн их осіб - суб'єктів підприємни цької діяльності, визначених у підпункті 2.1 пункту 2 цієї Інс трукції, - у розмірі 32 відсоткі в від суми оподатковуваного доходу (прибутку), яка обчисле на в порядку, визначеному Каб інетом Міністрів України від повідно до законодавства Укр аїни.

Пунктом 5.5.1.-5.5.3 Інструкції виз начено, що збір з фізичних осі б-суб'єктів підприємницької діяльності, адвокатів, їх пом ічників, приватних нотаріусі в та інших осіб, які не є суб'єк тами підприємницької діяльн ості і займаються діяльністю , пов'язаною з одержанням дохо ду, нараховується на чистий д охід, що підлягає оподаткува нню, тобто - різницю між валови м доходом (виручкою у грошові й та натуральній формі) і доку ментально підтвердженими ви тратами, що пов'язані з одержа нням доходу. Розрахунок зобо в'язання зі сплати збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування подається орган ам Пенсійного фонду протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного кварталу (тобто не пізніше: 10 травня - за I квартал , 9 серпня - за II квартал, 9 листопа да - за III квартал, 9 лютого насту пного року - IV квартал), за формо ю згідно з додатком 4., збір заз наченою категорією платникі в сплачується протягом десят и календарних днів, наступни х за останнім днем відповідн ого граничного строку подачі розрахунку зобов'язання зі с плати збору на обов'язкове де ржавне пенсійне страхування , у разі припинення підприємн ицької діяльності сплата збо ру проводиться до 1 числа міся ця, що йде за місяцем подачі ві дповідної заяви до органу де ржавної реєстрації.

Відповідно до п.4.3.Інструкці ї для платників, зазначених у підпунктах 2.1.3 (крім тих, які об рали особливий спосіб оподат кування), 2.1.4 та 2.1.5 пункту 2.1 цієї І нструкції, - 32 відсотки від сум и доходу (прибутку), отриманог о від відповідної діяльності , що підлягає оподаткуванню п одатком на доходи фізичних о сіб. Фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності, я кі обрали особливий спосіб о податкування (фіксований под аток, єдиний податок), та члени сімей зазначених фізичних о сіб, які беруть участь у прова дженні ними підприємницької діяльності, на період дії зак онодавчих актів з питань осо бливого способу оподаткуван ня сплачують страхові внески у фіксованому розмірі, устан овленому відповідно до закон одавства України.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і у стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату. В имога про сплату недоїмки є в иконавчим документом. Протяг ом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобо в'язаний сплатити суми недої мки.

У разі, якщо страху вальник, який одержав вимогу територіального органу Пенс ійного фонду про сплату недо їмки і протягом десяти робоч их днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі с уму недоїмки разом з застосо ваною до нього фінансовою са нкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відпо відним органом Пенсійного фо нду, або не оскаржив вимогу в с удовому порядку, а також у раз і якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгодж ену суму недоїмки протягом д есяти робочих днів після отр имання узгодженої вимоги, ві дповідний орган Пенсійного ф онду звертається в установле ному законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки д о відповідного підрозділу де ржавної виконавчої служби. У зазначених випадках орган П енсійного фонду також має пр аво звернутися до суду чи гос подарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до п.2 ч.9 ст. 106 За кону України “Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування” передбачено, що за несплату (неперерахува ння) або несвоєчасну сплату (н есвоєчасне перерахування) ст рахувальниками страхових вн есків, у тому числі донарахов аних страхувальниками або те риторіальними органами Пенс ійного фонду, накладається ш траф залежно від строку затр имки платежу в розмірі: 10 відс отків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затрим ки їх сплати у строк до 30 кален дарних днів включно. Одночас но на суми своєчасно не сплач ених (не перерахованих) страх ових внесків і фінансових са нкцій нараховується пеня в р озмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за ко жний день прострочення плате жу;.

Позивачем відповідно до в ищевказаних положень Закону до відповідача застосовано 7,00 грн. штрафних санкцій та нар аховано 1,65 грн. пені, що підтвер джено рішенням № 186 від 09.10.2006р. пр о застосування фінансових са нкцій та нарахування пені.

На підтвердження позовних вимог позивачем над ано необхідні докази про ная вність заборгованості відпо відача та вжиття заходів її с тягнення з врахуванням вимог Закону України “Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування”.

Як вбачається з мат еріалів справи, відповідачем самостійно визначались розм іри страхових внесків згідно поданих до Пенсійного фонду України розрахунків, рішенн я про застосування фінансови х санкцій та нарахування пен і, вимога про сплату заборгов аності відповідачем не оскар жувались та не скасовані, док азів про сплату даної заборг ованості та доказів про спро стування доводів позивача с уду не подано.

За таких обставин, позовні вимоги прокурора в інтереса х позивача обґрунтовані, під твердженні матеріалами спра ви та підлягають задоволенн ю.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 2 54-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов проку рора Летичівського району в інтересах держави в особі уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Летичівському районі смт. Летичів до приватного пі дприємця - фізичної особи ОСОБА_1 смт. Летичів про стяг нення 269,52 грн. заборгованості задоволити.

Стягнути з Приватног о підприємця ОСОБА_1 АДР ЕСА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1) на користь управл іння Пенсійного фонду Україн и в Летичівському районі смт . Летичів, вул. Горького,2/1 (код Є ДРПОУ 01563857) 260,87 грн. (двісті шістде сят гривень 87 коп.) страхових в несків, 7,00 грн. (сім гривень 00 коп .) штрафних санкцій, 1,65 грн. (одна гривня 65 коп.) пені.

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які бер уть участь у справі, мають пра во оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю а бо частково. Заява про апеляц ійне оскарження подається пр отягом 10 днів з дня проголошен ня, апеляційна скарга подаєт ься протягом 20 днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження. Подаються до Житоми рського апеляційного господ арського суду через суд перш ої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанов а, якщо інше не встановлено КА СУ, набирає законної сили піс ля закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарж ення, якщо таку заяву не було п одано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, а ле апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанці ї набирає законної сили післ я закінчення цього строку. У р азі подання апеляційної скар ги судове рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після закінчення апел яційного розгляду справи.

Суддя В.В. Виноградова

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

4,5-в прокуратуру

Дата ухвалення рішення05.02.2007
Оприлюднено20.04.2010

Судовий реєстр по справі —10/44-а

Постанова від 05.02.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Постанова від 05.02.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні