Рішення
від 11.03.2016 по справі 925/171/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" березня 2016 р. Справа № 925/171/16

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М. з секретарем судового засідання Волна С.В., за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю;

від відповідача: ОСОБА_2 - за довіреністю;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Державного підприємства "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" до Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Черкаської Облдержадміністрації про стягнення 18 815,80 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню витрат на утримання орендованого нерухомого майна в розмірі 18 815,80 грн. В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги та просить суд їх задовольнити.

Відповідач позовні вимоги визнає в повному об'ємі, однак заборгованість не має можливості погасити, оскільки зазначена заборгованість не була зареєстрована в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Черкаській області, у зв'язку з тим, що у кошторисі не було передбачено бюджетних асигнувань.

Ухвалою від 11.03.2016 до участі у справі на стороні позивача було залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору -- РВ ФДМУ в Черкаській області, як розпорядника орендованим майном.

Дослідивши наявні у справі документи, доводи і розрахунки, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з такого:

Згідно зі ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

У відповідності до положень ст. 173, 174, 181, 193 ГК України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

- з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 526,527 ЦК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З матеріалів справи вбачається, що 07 серпня 2012 року між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Черкаській області (далі - Орендодавець) в особі першого заступника начальника ОСОБА_3, який діє на підставі довіреності регіонального відділення від 24 березня 2011 року № 9, з однієї сторони, та головним управлінням з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації (далі-Орендар) в особі начальника Головного управління ОСОБА_4, який діє на підставі Положення, затвердженого розпорядженням державної адміністрації від 25.03.2011 № 86 було укладено договір № 1213 оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності (а.с. 10-14), у відповідності до якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування державне окреме індивідуально визначене майно - нежитлові приміщення - п'ятий поверх п'ятиповерхового корпусу лабораторії загальною площею 442,3 кв. м. (далі-Майно), розміщене за адресою: бул. Шевченка, 205, м. Черкаси, що обліковується на балансі Державного підприємства "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" (далі - Балансоутримувач), балансова вартість якого визначена станом на 01.01.2012 і становить 49736 (сорок дев'ять тисяч сімсот тридцять шість) грн. ( п. 1.1 договору № 1213 ).

Майно передається в оренду з метою розміщення головного управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації (п. 1.2 договору № 1213).

Договір укладено строком на 2 (два) роки і 364 дні, що діє з 07 серпня 2012 року до 05 серпня 2015 року включно (п. 10.1. договору № 1213 ).

Орендна плата перераховується Орендарем самостійно щорічно протягом 10 днів з дати укладення договору у співвідношенні:

- 70 % - до держаного бюджету на відповідний рахунок Держказначейства за місцезнаходженням об'єкту оренди;

- 30 % - на розрахунковий рахунок Балансоутримувача, відповідно до пропорцій розподілу, встановлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який встановлюється платіж (п. 3.4 договору № 1213).

07 серпня 2012 року між сторонами у справі було підписано акт приймання-передачі (а.с. 53), у відповідності до якого Державне підприємство "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" в особі директора ОСОБА_5, регіональне відділення ФДМУ по Черкаській області, в особі першого заступника начальника регіонального відділення ОСОБА_3 на підставі договору оренди від 07.08.2012 № 1213 передає , а Головне управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації в особі начальника Головного управління ОСОБА_4 приймає в строкове платне користування майно п'ятого поверху п'ятиповерхової будівлі корпусу лабораторії, загальною площею 442,30 кв.м., розміщене за адресою: бул. Шевченка, 205, м. Черкаси (інвентарний номер об'єкта - 263), загальна вартість об'єкта становить за залишковою вартістю 49736,00 (сорок дев'ять тисяч сімсот тридцять шість ) грн.

З урахуванням укладення цього договору, 03 грудня 2012 року між державним підприємством "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" (Балансоутримувач-позивач) в особі директора ОСОБА_5, що діє на підставі статуту від 12.08.2008 № 492 з одного боку та Головним управління з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації в особі начальника Головного управління ОСОБА_4, що діє на підставі Положення, затвердженого розпорядженням державної адміністрації від 25.03.2011 № 86 (Орендар-відповідач) було укладено договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю (а.с. 15-18).

У відповідності до цього договору Державне підприємство "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" за адресою м. Черкаси, бул. Шевченка, 205 (далі - Будівля), забезпечує обслуговування експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкової території як Балансоутримувач, а відповідач бере участь у витратах Балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної загальної площі в цій будівлі, та за кількістю джерел електрообладнання, потужності і часу їх роботи, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих Балансоутримувачем за цим Договором.

За змістом договору Орендар користується приміщенням загальною площею 442,3 кв.м., розміщеному на п'ятому поверсі п'ятиповерхової будівлі, за залишковою вартістю станом на 01.06.2012 року 49736 (сорок дев'ять тисяч сімсот тридцять шість гривень ) відповідно до плану розміщення приміщення.

Орендоване приміщення використовується з метою здійснення діяльності Головним управлінням з питань надзвичайних ситуацій та оборонної роботи Черкаської облдержадміністрації згідно з Положенням (п. 1.1 договору).

В п. 5.1 сторони встановили, що цей договір укладено до 31.12.2012, умови Договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення, тобто з "7" серпня 2012 року.

Договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за один місяць до закінчення терміну дії договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії та перегляд його умов (п. 5.1. та 5.4).

Відповідно до п. 5.2 договору № 1213 Орендар зобов'язався своєчасно й у повному обсязі сплачувати орендну плату, а в п. 2.2.6 договору про відшкодування витрат від 03.12.2012 року орендар-відповідач зобов'язався вносити плату на рахунок Балансоутримувача будівлі, за санітарне обслуговування прибудинкової території та допоміжних приміщень, будівлі, технічне обслуговування будівлі відповідно до загальної площі Приміщення відповідно до відновної вартості Приміщення, а також за комунальні послуги (дотримуючись термінів оплати згідно з вимогами ВАТ "Черкасиобленерго") на підставі встановлених рахунків за місяць або за декілька місяців не пізніше 10-го числа місяця, наступного за звітним.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

30 червня 2015 року між сторонами у справі було підписано акт приймання-передачі нерухомого майна (а.с. 49), у відповідності до якого Державне підприємство "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" в особі директора ОСОБА_5 та регіональне відділення ФДМУ по Черкаській області в особі першого заступника начальника регіонального відділення ОСОБА_6 на підставі договору оренди від 07.08.2012 № 1213 приймають , а Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Черкаської обласної державної адміністрації в особі директора Департаменту ОСОБА_4 повертає із строкового платного користування майно - нежитлові приміщення - п'ятий поверх п'ятиповерхового корпусу лабораторії, загальною площею 442,30 кв.м., розміщене за адресою: бул. Шевченка, 205, м. Черкаси, залишкова вартість якого станом на 01.06.2012 складає 49736,00 (сорок дев'ять тисяч сімсот тридцять шість ) грн.

За твердженням позивача, договір оренди було розірвано, об'єкт оренди повернуто, однак відповідач - Орендар має заборгованість по утриманню орендованого майна за період з травня 2014 року по листопад 2014 року в загальній сумі 18 815,80 грн., що підтверджується рахунками (а.с.74-80) та актами прийому-передачі наданих послуг ( а.с. 20-26).

Як вбачається із вказаних актів, вони підписані обома сторонами та без зауважень з приводу якості та обсягу послуг на утримання орендованого майна. Загальна вартість послуг за актами складає 18 815,80 грн.

На вимогу суду позивач також надав і окремі розрахунки експлуатаційних витрат, виставлених на відшкодування відповідачу за період з травня по листопад 2014 року на підтвердження обґрунтованості вартості послуг, які внесені до актів приймання-передачі.

Заперечень з приводу неякісності чи неотримання послуг на утримання орендованого майна по договору від 03.12.2012 року відповідач суду не надав. Строк виконання зобов'язання вже є таким, що настав. Надані позивачем копії платіжних доручень про сплату відповідачем за експлуатаційні видатки та охорону у 2015 році свідчать про те, що відповідач користувався послугами позивача за договором від 03.12.2012 року та оплачував їх.

Наявність основного боргу за послуги з утримання орендованого майна у розмірі 18 815,80 грн. відповідач визнав повністю та пояснив, що її несплата відбулася внаслідок недостатнього фінансування видатків Департаменту.

У відповідності до ч. 1 ст. 623 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

З урахуванням викладеного суд вважає, що правомірність позовних вимог доведена позивачем зібраними у справі доказами, а тому позов підлягає до повного задоволення.

Відповідно до ст.49 ГПК України, при задоволенні позову з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення також і 1 378,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Керуючись ст. 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРШІИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Черкаської Облдержадміністрації (ідентифікаційний код 23000072, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131/1) на користь Державного підприємства "Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості" (ідентифікаційний код 00209160, м. Черкаси, бул. Шевченка, 205) -- 18 815,80 грн. залишку заборгованості по відшкодуванню витрат на утримання орендованого майна за договором від 03.12.2012 року та 1378,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Наказ видати.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Повний текст рішення складено 15 березня 2016

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення11.03.2016
Оприлюднено21.03.2016
Номер документу56452362
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/171/16

Рішення від 11.03.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні