Ухвала
від 15.02.2016 по справі 490/1174/16-к
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

15.02.2016 Справа № 490/1174/16-к

н\п 1-кс/490/478/2016

УХВАЛА

Іменем України

15 лютого 2016 року слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю прокурора ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт грошових коштів, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт грошових коштів.

Згідно вказаного клопотання, в ході здійснення досудового розслідування встановлено групу пов`язаних підприємств, службові особи яких під час провадження основної діяльності умисно ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах. До вищезазначеної групи входять підприємства ПП Фірма "Альфа Опт" (код 36201327) та ПП "Золотий Естамп" (код 23081952).

Обидва вищезазначених суб`єкта господарювання зареєстровані за адресою: м. Миколаїв, вул. Старофортечна, 1, а фактично здійснюють свою діяльність по АДРЕСА_1 , де розташовані складські та офісні приміщення, що використовуються у відповідності до договорів оренди укладених із власником ОСОБА_4 (код НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

В ході провадження діяльності у сфері оптової торгівлі продуктами харчування (курятиною свіжою та охолодженою) ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" здійснюють закупівлю відповідних товарів у виробника ВАТ "Миронiвський Хлiбопродукт" (код 25412361). Придбана «курятина» фактично реалізується зі складських приміщень вказаних підприємств, розташованих за адресою м. Миколаїв, вул. Старофортечній 1-З підприємствам реального сектору економіки за безготівкові кошти, так і підприємствам-фізичним особам за «готівку» без належного відображення у бухгалтерському та податковому обліку, з приховуванням об`єкту оподаткування.

Таким чином, за результатами проведення слідчих (розшукових) дій, в т.ч. негласних, встановлено, що курятина, реалізація якої не відображається у податковій звітності розвозиться зі складських приміщень ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" вантажними фургонами та мікроавтобусами по роздрібних точках продажу та продовольчим ринках, а розрахунок із водіями та експедиторами відбувається за «готівку». Щодня останніми від імені ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" здійснюється транспортування та відвантаження курятини за рядом адрес розташування роздрібних точок реалізації, у тому числі: м. Миколаїв, вул. Скороходова, 116 (кафетерій), м. Миколаїв, вул. Дунаєва, 4 (кіоск роздрібної торгівлі курятиною), м. Миколаїв, вул. Рюміна, 21 (готель «Колос»), м. Миколаїв, вул. 8-го Березня, 71 (торгівельний кіоск «Грузинська випічка»), м. Миколаїв, вул. Карпенка, 12-Б (гастроном «2-КП»), м. Миколаїв, вул. вул. Карпенка, 31 (магазин «Амбаръ»), м. Миколаїв, вул. Крилова, 8-а (гастроном).За вказаними адресами курятина відвантажується у коробках приблизно по 15 кг. кожна, а в день за вищевказаними адресами реалізовується близько 60 коробок.

В ході досудового розслідування було встановлено, що ПП "Золотий Естамп" (код 23081952) 22.10.2013відкрито розрахунковий рахунок у Філії АТ "Укрексiмбанк" у м. Миколаєві розташованій у м. Миколаїв, вул. Декабpистів, 25-а (МФО 326739), за № НОМЕР_2 для розрахунків у валюті - українська гривня.

За результатами отриманих відомостей в ході проведення вказаних слідчих дій та аналізу фінансово-господарської діяльності можна стверджувати, що внаслідок не відображення протягом 2015 року операцій із реалізації за готівкові кошти власної продукції у бухгалтерській та податковій звітності службовими особами ПП Фірма "Альфа Опт" (код 36201327) та ПП "Золотий Естамп" (код 23081952) умисно нанесено збитки державному бюджету у вигляді ненадходження ряду податків і зборів, зокрема ПДВ на суму 3 810 868 грн., що кваліфікується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України як умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

В ході відпрацювання додатково встановлено, що реалізований за «готівку» обсяг продукції на суму ПДВ 3 810 868 грн., який не залучено до оподаткування службові особи ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" протягом 2015 року документально оформлювали, як продаж іншим юридичним особам платникам ПДВ за грошову винагороду в процентному відношенні до суми зазначеної у первинній документації.

Проведеним аналізом показників фінансово-господарської діяльності (декларацій із ПДВ разом із додатками, єдиного реєстру податкових накладних) ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" в період з 2015 по 2016 рік, у тому числі, протягом лютого 2016 року встановлено декларування останніми реалізації курятини учасникам транзитно-конвертаційних груп на загальну суму ПДВ понад 3 810 868 грн. (окремо, протягом січня 2016 року ПП Фірма "Альфа Опт" та ПП "Золотий Естамп" задекларовано реалізацію продукції на загальну суму понад 3,5 млн. грн.), а саме: ПП «Фюнет Україна» (код 33514035), ПП «Корн Миколаїв» (код 34993272),ТОВ «Укрюгконтракт» (код 38086550), ТОВ «РМД - Ойл Групп» (код 39059236), ТОВ «Маестро Арт» (код 39204011, КолишнійТОВ «Міраж-Груп»), ТОВ «Комфортстрой-Н» (код 39580480), ТОВ «Ник-Маркет» (код 39944002), ТОВ «Енергозбережувальні Технології» (код 35320026) та іншим, що в подальшому дозволило останнім, шляхом декларування угод, що насправді є «безтоварними», занижувати податкові зобов`язання із ПДВ та податку на прибуток і у подальшому формувати податковий кредит вигодоотримуючим суб`єктам господарювання, а саме: ТОВ «ТФ Партнер ЛТД» (код 39356407), ТОВ «Папір-МАЛ» (код 30477405), ТОВ «Техно-Стуія» (код 39551659), ТОВ «Сервіс-Новий» (код 36384630), ПП «Техснабжение» (код 23623850), ОП «Ремсервіс» (код 5433985), «Охрана» ООО (код 13857245), ОАО «Ингул» (код 20915842), ТОВ «Інвест Агро Трейд» (код 39651630), ТОВ«Юженергоремонт» (код 33730270) та іншим, відображаючи реалізацію перекрученої номенклатури товарів та робіт, а саме: будівельних послуг, паливно-мастильних матеріалів, устаткування та іншого.

Операції із наведеною групою ризикових підприємств по свої сутності є «безтоварними» та спрямовані на надання їм неправомірної вигоди під час взаємовідносин із контрагентами.

Грошові кошти, розміщені на банківських рахунках ПП "Золотий Естамп" (код 23081952) є майном, на яке спрямоване кримінальне правопорушення і згідно ст.167, 170 КПК України на таке майно може бути накладений арешт.

Слідчий в своєму клопотання просив накласти арешт на грошові кошти, розміщені на банківському рахунку ПП "Золотий Естамп" (код 23081952), а саме: № НОМЕР_2 (для розрахунків у валюті - українська гривня), відкритого у Філії АТ "Укрексiмбанк" у м. Миколаєві розташованій у м. Миколаїв, вул. Декабpистів, 25-а (МФО 326739).

Крім того слідчий та прокурор просили розглядати клопотання без представників юридичної особи ПП "Золотий Естамп", з метою забезпечення арешту майна, оскільки наявна ймовірність зняття грошових коштів в ході проведення досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню, які є предметом злочинної діяльності та повинні бути перераховані до державного бюджету України.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, вислухавши думку слідчого вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна, у зв`язку із чим суд вважає можливим розглядати клопотання без виклику представника ПП "Золотий Естамп".

Згідно статті 170 ч. 3 Кримінального процесуального кодексу України, арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Згідно статті 173 ч.2 Кримінального процесуального кодексу України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

При вивченні матеріалів кримінального провадження, судом встановлено, що органом досудового розслідування в ході аналізу фінансово-господарської діяльності зазначеного суб`єкта господарювання, внаслідок не відображення протягом 2015 року операцій з реалізації за готівкові кошти власної продукції у бухгалтерській і податковій звітності, виявлено умисне нанесення збитків державному бюджету на суму понад 3 000 000 гривень.

Таким чином, враховуючи той факт, що невжиття заборони щодо використання і розпорядження грошових коштів може привести до їх зникнення або втрати, оскільки грошові кошти на зазначених банківських рахунках є предметом злочину, а також з метою припинення спробам продовження злочинної діяльності та забезпечення неможливості спричинення подальшої шкоди державним інтересам в сфері економіки, з метою правового захисту інтересів держави, суд вважає необхідним клопотання старшого слідчого ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт грошових коштів розміщених на банківських рахунках ПП "Золотий Естамп" (код 23081952), а саме: № НОМЕР_2 (для розрахунків у валюті - українська гривня), відкритого у Філії АТ "Укрексiмбанк" у м. Миколаєві розташованій у м. Миколаїв, вул. Декабpистів, 25-а (МФО 326739) - задовольнити.

Керуючись статтями 170 -173 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого ВКР СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт грошових коштів - задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку ПП "Золотий Естамп" (код 23081952), а саме: № НОМЕР_2 (для розрахунків у валюті - українська гривня), відкритого у Філії АТ "Укрексiмбанк" у м. Миколаєві розташованій у м. Миколаїв, вул. Декабpистів, 25-а (МФО 326739).

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Миколаївської області протягом п`яти днів з моменту її оголошення.

Слідчий суддя Центрального районного

суду м. Миколаєва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56603680
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт грошових коштів

Судовий реєстр по справі —490/1174/16-к

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Миколаївської області

Значок І. С.

Ухвала від 11.11.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

Ухвала від 29.07.2016

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лагода К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні