Ухвала
від 23.03.2016 по справі 761/11019/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/11019/16-к

Провадження № 1-кс/761/6862/2016

У Х В А Л А

Іменем України

23 березня 2016 року м. Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві капітана податкової міліції ОСОБА_3 про призначення позапланової перевірки у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32015100000000141 від 09.06.2015, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.1, ч.3 ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

23 березня 2016 року у провадження слідчого судді надійшло вищевказане клопотання.

Клопотання обґрунтовано тим, що у провадженні першого відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесені 09.06.2015 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №320151000000000141 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1, ч.3 ст.212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Аркадабуд» при проведенні безтоварних фінансово господарських операцій з підприємствами, які мають ознаки «фіктивності» незаконно сформувало податковий кредит з ПДВ та витрати, що враховуються при обчисленні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємства на загальну суму 4,4 млн. грн.

Під час досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що на території м. Києва з метою прикриття незаконної діяльності спрямованої на ухилення від сплати податків, зборів та обов`язкових платежів гр. ОСОБА_4 спланував та фактично здійснює протиправну діяльність спрямовану на пособництво в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах службовим особам реально діючих суб`єктів господарської діяльності за допомогою підконтрольних йому, та іншим учасникам злочинної групи підприємств.

Таким чином, гр. ОСОБА_4 контролює та координує незаконну схему направлену на ухилення податків, зборів та інших обов`язкових платежів за допомогою вищевказаних підприємств.

Також, у зазначеній протиправній схемі організованій гр. ОСОБА_4 та направленій на ухилення від сплати податків до Державного бюджету України, також задіяні та приймають активну інші учасники, кожен з яких виконує свою роль.

Обготівковуванні кошти гр. ОСОБА_5 та гр. ОСОБА_6 передають гр. ОСОБА_4 , який, в свою чергу отримані кошти, окрім вираховування певного відсотку за надані послуги, повертає користувачам (замовникам) незаконної схеми.

Таким чином гр. ОСОБА_4 з іншими учасниками вищевказаної незаконної схеми за допомогою підконтрольних суб`єктів господарювання здійснюють протиправну діяльність, направлену на надання послуг з мінімізації податкових зобов`язань підприємствам реального сектору економіки, а саме: надання неправомірної вигоди підприємствам щодо незаконного формування податкового кредиту з ПДВ, завищення валових витрат, обготівкування грошових коштів шляхом документального оформлення фінансово-господарських операцій з реалізації товарів (робіт, послуг). Крім того відповідно до інформації отриманої від ДІТ МВС України встановлено, що ОСОБА_4 , який являється організатором протиправної схеми та ОСОБА_7 , яка приймає активну участь у даній схемі притягалися до кримінальної відповідальності, а саме, ОСОБА_4 за ознаками складу злочину передбаченого ч.4 ст.190 КК України, ОСОБА_7 , за ознаками складу злочинів передбачених ч.3 ст.212 та ч.2 ст.366 КК України.

Відповідно до вищевказаного, з метою ліквідації незаконної схеми направленої на надання послуг по ухиленню від сплати податків, організованої гр. ОСОБА_4 , з метою запобігання вчинення подальших незаконних дій, працівниками податкової міліції проведено ряд обшуків в м. Києві та Київській області, у осіб, які приймали активну участь у вказаній протиправній діяльності.

Так, 25.12.2015 за адресою фактичного проживання фігурантів, а саме: ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 працівниками СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві відповідно до ухвал Шевченківського районного суду м. Києва, проведено обшуки, за результатами яких виявлено та вилучено, ряд печаток суб`єктів господарювання, первинні фінансово господарські документи підприємств (договори, податкові накладні, видаткові накладні), довіреності, статути товариств, чисті аркуші паперу з відбитками печаток, стартові пакети з надписами назв підприємств, диски з цифровими підписами підприємств, чекові книжки, завірені копії паспортів ряду громадян, банківські картки ПАТ КБ «Приват Банк», ПАТ «Універсал банк», ПАТ «Піреус банк», ПАТ «ОТП банк».

25.12.2015 допитано як свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_5 . Під час допиту зазначені особи показали, що за грошову винагороду за вказівкою гр. ОСОБА_4 , здійснюють реєстрацію/перереєстрацію суб`єктів господарювання в тому числі на своє ім`я без мети ведення фінансово господарської діяльності, зняття готівкових коштів у різних банківських установах за допомогою банківських карток, передачу готівки та первинних фінансово-господарських документів користувачам (замовникам) незаконної схеми та/або безпосередньо гр. ОСОБА_4 .

Крім того, в ході допиту гр. ОСОБА_6 повідомив, що за вказівкою гр. ОСОБА_4 реєстрував/перереєстровував у органах державної влади (ДПІ, РДА) ряд суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «Ай Ті Інфосолюшнс» (код 38750443), ТОВ «РКА «Бізон» (код 39210093), ТОВ «РА Київбіз» (код 39225932), ТОВ «РА «Інком» (код 39575250), ТОВ «БК Сатурн ЛТД» (код 39506538), ТОВ «Альтсервіс» (код 39506543), ТОВ «Альтпостач ЛТД» (код 39506543), ТОВ «БК Будтрансмаш» (код 39569912), ТОВ «Торгова Компанія Корн» (код 39575231), ТОВ «Реклама Прайм» (код 39820830), ТОВ «Бриз-Охорона Груп» (код 39988513), ТОВ «Металоопттрейдінг» (код 39855233), ТОВ «БТК Штайн» (код 39820631), ТОВ «Оптторг Груп» (код 39783747), ТОВ «Медіапрофіт ЮА» (код 39783731), ТОВ «Електротехносбут» (код 39763013), ТОВ «Промтехноресурс» (код 39750046), ТОВ «Лород Буд» (код 39725994), ТОВ «торговий дім Техноюкрейн» (код 39504352). Після реєстрації зазначених суб`єктів господарювання у органах державної влади, усі документи зазначених товариств, електронні ключі, необхідні для подачі електронної звітності ОСОБА_6 передавав ОСОБА_4 .

Також, ОСОБА_6 показав, що від ОСОБА_4 отримував банківські картки, з яких за вказівкою останнього через банкомати здійснював обготівкування грошових коштів, які в подальшому передавав невідомим особам разом із первинними фінансово господарськими документами, які також отримував у ОСОБА_4 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що у вищевказаних товариств фактично відсутні основні фонди для здійснення фінансово-господарської діяльності, відсутня наявність технічного персоналу, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів та інших умови для ведення господарської діяльності, що може свідчити про відсутність реального факту здійснення господарської діяльності та безтоварність угод укладених між вказаними товариствами та підприємствами постачальниками/покупцями.

Таким чином, під час досудового розслідування достовірно встановлено, що ТОВ «Ай Ті Інфосолюшнс» (код 38750443), яке перебуває на податковому обліку у ДПI у Києво Святошинському районі ГУ ДФС у Київській області, використовувалося у незаконній схемі направленій на надання послуг по мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість реально діючим суб`єктам господарювання та конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову.

В судовому засіданні слідчий своє клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Слідчий суддя,дослідивши надані слідством документи та матеріали, дійшов висновкупро наявність підставдля задоволенняклопотання з огляду на наступне.

Відповідно до п. 11.1.78 ст. 78 Податкового кодексу України (зі змінами та доповненнями) документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності отриманого рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

У відповідності до ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 1 Постанови КМУ № 408 від 13.08.2014 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», встановлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Згідно п. 2 Постанови КМУ № 408 від 13.08.2014, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Враховуючи викладене, слідчим належним чином обґрунтовано клопотання та доведено, що мало місце кримінальне правопорушення, обґрунтована необхідність проведення позапланової перевірки.

На підставі викладеного, керуючись ст. 110 КПК України,ст. 78 ПК України, Постановою КМ України від 13.08.2014 № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», слідчий суддя,

У ХВ А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства України ТОВ «Ай Ті Інфосолюшнс» (код 38750443) по проведеним фінансово-господарським операціям за період з 01.01.2014 по 01.01.2016 щодо правильності нарахування та сплати до бюджету України податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства при проведенні фінансово-господарської діяльності, правомірності відображення фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Ай Ті Інфосолюшнс» (код 38750443) з іншими суб`єктами фінансово-господарської діяльності, а також факту спричинення реального настання правових наслідків по вказаним взаємовідносинам.

Проведення перевірки доручити співробітникам ГУ ДФС у Київській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56734154
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення позапланової перевірки у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 32015100000000141 від 09.06.2015, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.1, ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/11019/16-к

Ухвала від 23.03.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні