Ухвала
від 01.04.2016 по справі 711/3130/16-к
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3130/16-к

Провадження № 1-кс/711/911/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2016 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , винесеного у кримінальному провадженні №12015250000000493, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 грудня 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України про надання дозволу на проведення позапланової документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, за погодженням із прокурором відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , винесеного у кримінальному провадженні №12015250000000493, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 грудня 2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України про надання дозволу на проведення позапланової документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, у період діяльності з 01.11.2015 по 31.03.2016, в частині здійснення ними заходів з дослідження продукції та видачі експертних висновків, бухгалтерського обліку вказаних операцій (прийом, реєстрація, облік зразків, здійснення лабораторних досліджень, внутрішній документообіг при здійсненні досліджень, безготівкові та готівкові розрахунки за вказані послуги).

Клопотання мотивовано тим, що ОСОБА_5 , працюючи згідно наказу директора Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини №38/01-03 від 02.07.2012 на посаді завідувача відділу по організації моніторингових досліджень, реєстрації зразків та оформлення документів лікаря ветеринарної медицини Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, відповідно до своєї посадової інструкції наділений повноваженнями вести прийом та реєстрацію зразків, які надходять на дослідження, документації, яка супроводжує зразки; систематизовувати результати досліджень, що надходять з різних відділів, та оформляти їх у вигляді експертних висновків, експертиз, протоколів сертифікаційних досліджень; давати розпорядження ветеринарним лікарям, лаборанту відділу по виконанню завдань, контролювати їх роботу, вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення умов роботи в відділі, проведення досліджень та інше, тобто будучи службовою особою державної установи, наділеною організаційно розпорядчими функціями, діючи умисно, з корисливих мотивів та переслідуючи мету незаконного особистого збагачення, використовуючи при цьому своє службове становище, у грудні 2015 року висловив менеджеру ТОВ «Птахофабрика Орловецька» ОСОБА_6 прохання надавати йому неправомірну вигоду за спрощену процедуру прийому та реєстрації зразків, які надходять на дослідження, а також пришвидшення оформлення та видачі експертних висновків на пшеницю фуражну, яку реалізує ТОВ «Птахофабрика Орловецька», в сумі 1000 (однієї тисячі) гривень за один висновок, без сплати з боку вказаного товариства офіційних платежів за проведення лабораторних досліджень, на що ОСОБА_6 погодився.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди, ОСОБА_5 , 21 січня 2016 року, близько 15 години, перебуваючи в приміщенні Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, що розташована за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, отримав від менеджера ТОВ «Птахофабрика Орловецька» ОСОБА_6 неправомірну вигоду в сумі 2000 (дві тисячі) гривень за уникнення обов`язкової процедури прийому та реєстрації зразків пшениці фуражної, а також пришвидшене оформлення та видачу двох експертних висновків №000069 п/16 від 20.01.2016 та №000095 п/16 від 26.01.2016 на партії пшениці фуражної, виробленої ТОВ «Птахофабрика Орловецька», без сплати з боку вказаного товариства офіційних платежів, передбачених договором №644 від 12.10.2015 між Черкаською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини та ТОВ «Птахофабрика Орловецька».

Крім того, ОСОБА_5 , 14.03.2016, близько 16 години, повідомивши в телефонній розмові ОСОБА_6 про збільшення суми неправомірної вигоди за видачу одного експертного висновку до 2000 (двох тисяч) гривень, діючи умисно, з корисливих мотивів, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди, повторно, 15 березня 2016 року, близько 11 години, під час зустрічі з ОСОБА_6 в приміщенні Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, що розташована за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, отримав від останнього раніше обумовлену неправомірну вигоду в сумі 2000 (дві тисячі) гривень за спрощення процедури прийому та реєстрації зразків пшениці фуражної, які надійшли на дослідження, а також пришвидшене оформлення та видачу експертного висновку №000414 п/16 від 14.03.2016 на партію пшениці фуражної, вироблену ТОВ «Птахофабрика Орловецька», без сплати з боку вказаного товариства офіційних платежів, передбачених договором № 644 від 12.10.2015 між Черкаською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини та ТОВ «Птахофабрика Орловецька».

16 березня 2015 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.

17 березня 2015 року ОСОБА_5 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

При проведенні досудового розслідування виникла необхідність у з`ясуванні окремих питань фінансово-господарської діяльності Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини (ЄДРПОУ 00720616), що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, у період діяльності з 01.11.2015 по 31.03.2016, в частині здійснення ними заходів з дослідження продукції та видачі експертних висновків, бухгалтерського обліку вказаних операцій (прийом, реєстрація, облік зразків, здійснення лабораторних досліджень, внутрішній документообіг при здійсненні досліджень, безготівкові та готівкові розрахунки за вказані послуги).

Приймаючи до уваги те, що для встановлення фактів протиправних дій службових осіб підприємства та істини по даному кримінальному провадженню необхідні спеціальні знання у фінансовій галузі, орган досудового розслідування звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової документальної ревізії фінансово-господарської діяльності.

В судовому засіданні слідчий підтримав внесене клопотання, просив його задовольнити та зазначив, що проведення ревізії необхідно провести з метою повного та неупередженого розслідування всіх обставин кримінального провадження, встановлення розміру шкоди, завданої злочином, а також перевірки в частині здійснення заходів з дослідження продукції та видачі експертних висновків, бухгалтерського обліку вказаних операцій (прийом, реєстрація, облік зразків, здійснення лабораторних досліджень, внутрішній документообіг при здійсненні досліджень, безготівкові та готівкові розрахунки за вказані послуги).

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В судове засідання інші особи не викликалися, оскільки органом досудового розслідування доведена вказана необхідність для забезпечення реалізації проведення позапланової документальної ревізії.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання за кримінальним провадженням, слідчий суддя, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому КПК України судового контролю за дотриманням прав, свобод і інтересів у кримінальному провадженні, вважає за доцільне клопотання слідчого, як обгрунтоване - задовольнити та надати дозвіл на проведення документальної ревізії.

Відповідно до ч.2 ст.40 КПК України до повноважень слідчого належить, у тому числі призначення ревізій і перевірок в порядку визначеному законом.

Головними завданнями органу державного фінансового контролю є: здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов`язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов`язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб`єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи), за дотриманням бюджетного законодавства, дотриманням законодавства про державні закупівлі, діяльністю суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні (ст.2 ЗУ Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні).

Відповідно до положень ст.11 ЗУ Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин:

- підконтрольною установою подано у встановленому порядку скаргу про порушення законодавства посадовими особами органу державного фінансового контролю під час проведення планової чи позапланової виїзної ревізії, в якій міститься вимога про повне або часткове скасування результатів відповідної ревізії;

- у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з підконтрольною установою, якщо підконтрольна установа не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов`язковий письмовий запит органу державного фінансового контролю протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

- проводиться реорганізація (ліквідація) підконтрольної установи;

- у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Кабінету Міністрів України, органів прокуратури, органів доходів і зборів, Національної поліції, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю;

- у разі, коли вищестоящий орган державного фінансового контролю в порядку контролю за достовірністю висновків нижчестоящого органу державного фінансового контролю здійснив перевірку актів ревізії, складених нижчестоящим органом державного фінансового контролю, та виявив їх невідповідність вимогам законів. Позапланова виїзна ревізія в цьому випадку може ініціюватися вищестоящим органом державного фінансового контролю лише у тому разі, коли стосовно посадових або службових осіб нижчестоящого органу державного фінансового контролю, які проводили планову або позапланову виїзну ревізію зазначеної підконтрольної установи, розпочато службове розслідування або у випадку повідомлення їм про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Орган або особа, що ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Тривалість позапланової виїзної ревізії не повинна перевищувати 15 робочих днів.

Посадові особи органу державного фінансового контролю вправі приступити до проведення ревізії за наявності підстав для їх проведення, визначених цим та іншими законами України, та за умови надання посадовим особам підконтрольних установ, інших суб`єктів господарської діяльності під розписку: копії рішення суду про дозвіл на проведення позапланової виїзної ревізії, в якому зазначаються підстави проведення такої ревізії, дата її початку та дата закінчення, а у разі проведення ревізії щодо суб`єктів господарської діяльності, не віднесених цим Законом до підконтрольних установ,- також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Ненадання цих документів посадовим особам підконтрольних установ та інших суб`єктів господарської діяльності або їх надання з порушенням вимог, встановлених частиною чотирнадцятою цієї статті, є підставою для недопущення посадових осіб органу державного фінансового контролю до проведення ревізії.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 №408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок держаними інспекціями та іншими контролюючими органами», дозвіл на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами надається Кабінетом Міністрів України або за рішенням суду.

Крім того, відповідно до ст. 9 ч. 6 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 цього Кодексу.

На підставі викладеного, та керуючись Законом України Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні, п. 2.4. Порядку взаємодії між органами державної контрольно-ревізійної служби та органами прокуратури, внутрішніх справ і Служби безпеки України, затвердженого спільним наказом Головного контрольно-ревізійного управління України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України від 19.10.2006 №346/1025/685/53, ст.ст. 3, 7, 9, 40, 132, 223, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

В С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової ревізії фінансово-господарської діяльності, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Черкаської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини (ЄДРПОУ 00720616), що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 120, у період діяльності з 01.11.2015 по 31.03.2016, в частині здійснення ними заходів з дослідження продукції та видачі експертних висновків, бухгалтерського обліку вказаних операцій (прийом, реєстрація, облік зразків, здійснення лабораторних досліджень, внутрішній документообіг при здійсненні досліджень, безготівкові та готівкові розрахунки за вказані послуги).

Проведення позапланової документальної ревізії доручити працівникам Державної фінансової інспекції в Черкаській області.

Надати можливість працівникам Державної фінансової інспекції в Черкаській області доступ до документів, у яких виникне необхідність при перевірці, та можливість робити з них копії для підтвердження висновків з предмету перевірки.

Визначити термін проведення позапланової виїзної ревізії з 04.04.2016 по 22.04.2016 включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_7 Позарецька

Дата ухвалення рішення01.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56893751
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової документальної ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —711/3130/16-к

Ухвала від 01.04.2016

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні