Ухвала
від 25.03.2016 по справі 646/12117/15-к
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/12117/15-к

№ провадження 1-кс/646/1662/2016

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.03.2016 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , особи, яка подала скаргу, прокурора, слідчого, підозрюваного, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду провадження за скаргою адвоката ОСОБА_3 , в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 , в порядку п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України, -

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_3 , в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Червонозаводського районного суду м.Харкова зі скаргою в порядку ст. 303 КПК України, в якій просить призначити судово-економічну експертизу, проведення якої доручити експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертам Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Суть доводів скарги, з урахуванням пояснень заявника та підозрюваного, в судовому засіданні, зводиться до того, що слідчим не вжито всіх необхідних заходів для всебічного, повного і об`єктивного дослідження обставин справи, що має важливе значення для правильної кваліфікації дій підозрюваного ОСОБА_4 , оскільки не встановлені обставини скоєння кримінального правопорушення.

Прокурор і слідчий в судовому засіданні заперечували проти задоволення скарги, надали матеріали кримінального провадження для їх дослідження.

Заслухавши пояснення адвоката ОСОБА_3 в обґрунтування доводів та вимог скарги, думку інших учасників, дослідивши матеріали кримінального провадження та вивчивши матеріали за скаргою, приходжу до наступного висновку.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Судовим розглядом встановлено, що постановою старшого слідчого другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Харківської області ОСОБА_5 від 21.03.2016 відмовлено у задоволенні клопотання від 18 березня 2016 року поданого адвокатом ОСОБА_3 в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 , в рамках даного кримінального провадження №42015220000000242 щодо необхідності призначення, на думку адвоката, в цьому провадженні судово-економічної експертизи.

Слідчий суддя, на якого КПК України покладено обов`язок здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, зобов`язаний перевірити законність прийнятої слідчим постанови. Так, згідно ст. 215 КПК України досудове розслідування здійснюється у формі досудового слідства. Зазначена норма, як і в цілому положення глави 19 КПК України, визначають форму та регламентують порядок проведення досудового слідства, однак не встановлюють переліку процесуальних та слідчих дій, які обов`язково належить здійснити в ході досудового розслідування для його закінчення.

Орган досудового розслідування в залежності від описаних заявником обставин, в яких останній вбачає ознаки кримінально-караних діянь, на власний розсуд визначає об`єм перевірочних дій, достатній, за переконанням слідчого чи прокурора, для прийняття мотивованого рішення у відповідності до положень ч. 2 ст. 283 КПК України.

В свою чергу, питання доведеності вини підозрюваного у скоєнні інкримінованого злочину і правильності кваліфікації його дій слідчим суддею під час розгляду зазначеного клопотання не вирішувалися, оскільки є предметом дослідження досудового розслідування і судового розгляду справи по суті.

Судовим розглядом встановлено, що 21.03.2015 в задоволенні клопотання від 18.03.2016 року адвоката ОСОБА_3 відмовлено і зазначено, що допитані під час слідства співробітники Дар`ївської виправної колонії зазначили, що в разі акцепту наданої колонією пропозиції конкурсних торгів і укладання відповідного договору, Дар`вська виправна колонія виконала вимоги замовника за визначену суму в обумовлений термін. При цьому, клопотання містить в собі суб"єктивні твердження щодо оцінки сукупності доказів, які суперечать позиції процесуального керівництва, які можуть бути вирішені під час судового засідання при вирішенні кримінального провадження по суті.

Відтак слідчий суддя приходить до висновку про те, що доводи заявника пов`язані з затягуванням досудового розслідування. Щодо доводів заявника про зобов`язання слідчого встановити обставини скоєння злочину, то слід зазначити наступне. Частина 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України не передбачає оскарження вищезазначених процесуальних дій слідчого без зазначення скаржником конкретної слідчої (розшукової) або негласної слідчої (розшукової) дії в своєму клопотанні (скарзі).

Щодо вимоги зобов"язати слідчого провести зазначені процесуальні дії, слід зауважити, що клопотання містить в собі твердження щодо оцінки доказів, які учасники кримінального провадження можуть оспорити під час судового розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 цього Кодексу.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 303-309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги адвоката ОСОБА_3 , в інтересах підозрюваного ОСОБА_4 , в порядку п. 7 ч. 1 ст. 303 КПК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення25.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56925326
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/12117/15-к

Ухвала від 11.04.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 05.04.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Корекян Н. Р.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 24.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 23.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 23.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Прошутя І. Д.

Ухвала від 14.03.2016

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сорока О. П.

Ухвала від 03.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Остапчик С. В.

Ухвала від 03.03.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Цілюрик В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні