Вирок
від 05.04.2016 по справі 758/2707/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/2707/16-к

Провадження № 1-кп/758/274/16

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2016 року Подільський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Києві кримінальне провадження № 32016100020000010, внесеного до ЄРДР 29.01.2016 року відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , уродженки м. Красний Луч, Луганської області, громадянки України, освіта середня, маюча на утриманні сина ОСОБА_6 , 2012 р.н., працюючу майстром манікюру, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судиму,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

У відповідності до обвинувального Акту від 26.02.2016 р., ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, є засновником та керівником товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Укрстальекспо» (код ЄДРПОУ 38538328).

Незважаючи на те, що зазначене підприємство зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_5 взяла участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, як передбачено статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб, як пособник.

Так, ОСОБА_5 переслідуючи корисливий мотив у вигляді отримання неправомірної вигоди в розмірі 300 гривень від перереєстрації на своє ім`я підприємства, в жовтні 2014 року, у денний час доби, перебуваючи в районі станції метро «Палац Україна» у м. Києві, зустрілася з раніше незнайомим їй чоловіком на ім`я ОСОБА_7 , який запропонував їй за грошову винагороду, без мети здійснення підприємницької діяльності, зареєструвати на її ім`я ТОВ «Укрстальекспо» (код за ЄДРПОУ 38538328), аби в подальшому це підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_5 не маючи наміру здійснювати діяльність підприємства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Укрстальекспо», усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, як майбутнього власника вказаного підприємства, погодилася на таку пропозицію, та надала ОСОБА_7 копію свого паспорту громадянина України та ідентифікаційний номер платника податків, після чого ОСОБА_7 виготовив необхідні для створення ТОВ «Укрстальекспо» на ім`я ОСОБА_5 документи, в яких ОСОБА_5 значилася засновником та директором вказаного підприємства.

Згодом, 07 жовтня 2014 року ОСОБА_5 зустрілася біля станції метро «Палац Україна» з ОСОБА_7 , після чого прослідувала з ним до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_3 , для посвідчення документів на реєстрацію ТОВ «Укрстальекспо», де фактично і посвідчила статут підприємства власним підписом.

В подальшому, 20.10.2014 на підставі посвідчених документів приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , а саме статуту ТОВ «Украстальекспо», Подільською районною у м. Києві державною адміністрацією, за адресою: м. Київ, Контрактова площа, б. 2, проведено Державну перереєстрацію юридичної особи - ТОВ «Укрстальекспо», за номером 10711050002030490, на ім`я ОСОБА_5

28 жовтня 2014 року ОСОБА_5 , під керівництвом та безпосереднім сприянням ОСОБА_7 , відкрила розрахункові рахунки ТОВ «Укрстальекспо», (код ЄДРПОУ 38538328) № НОМЕР_2 в ПАТ «Аграрний комерційний банк» (МФО 322302).

Придбання ТОВ «Укрстальекспо» та подальша перереєстрація підприємства в органах державної влади на ім`я ОСОБА_5 , отримання необхідних реквізитів: назви, юридичної адреси, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального податкового номеру платника податків, відкриття поточного рахунку та отримання печатки підприємства, надало можливість невстановленим особам, прикриваючись зовнішньо законним фактом перереєстрації ТОВ «Укрстальекспо», здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції.

При цьому, хоча ОСОБА_5 і значиться єдиною службовою особою ТОВ «Укрстальекспо», але підприємством вона ніколи не керувала, доступу до відкритих банківських рахунків ТОВ «Укрстальекспо» не мала, грошовими коштами підприємства не розпоряджалася, а реєстраційні документи ТОВ «Укрстальекспо» одразу передала невстановленим особам для подальшого використання у незаконній діяльності.

Так, невстановлені особи, зареєструвавши таким чином на ім`я ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Укрстальекспо» (код за ЄДРПОУ 38538328), отримали змогу, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, для того щоб перераховувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто використовуючи реквізити ТОВ «Укрстальекспо», змогли здійснювати безтоварні операції та незаконну діяльність по наданню послуг з мінімізації податкових зобов`язань іншим суб`єктам підприємницької діяльності.

За таких обставин суд вважає доведеним те, що ОСОБА_5 вчинила пособництво у вчиненні фіктивного підприємства з метою прикриття незаконної діяльності (юридичних осіб), тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України як.

04 квітня 2016 р. між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 укладено Угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної Угоди прокурор ОСОБА_3 та обвинувачена ОСОБА_5 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачена беззастережно визнала свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинна понести ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 8 500 вісім тисяч п`ятсот) гривень. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права визначені п.п. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 і призначення обвинуваченій узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 04.04.2016 року про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винною за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Призначити узгоджене сторонами покарання ОСОБА_5 у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 грн.

Судові витрати по справі відсутні.

Запобіжний захід ОСОБА_5 не обирався.

Речові докази по кримінальному провадженню відсутні.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суду м. Києва шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з моменту його проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.04.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу56950572
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/2707/16-к

Вирок від 05.04.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Ухвала від 02.03.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні