Ухвала
від 25.03.2016 по справі 126/627/16-к
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 126/627/16-к

Провадження № 1-кс/126/166/2016

25 березня 2016 року м. Бершадь

Слідчий суддя Бершадського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 із секретарем ОСОБА_2 ,

за участю сторони кримінального провадження, слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Бершадь клопотання слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення позапланової виїзної перевірки у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016020090000140 від «19» лютого 2016 року, за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 241 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

24.03.2016 року в провадження слідчого судді Бершадського районного суду Вінницької області ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бершадської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної перевірки щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства ПП «Антіп», яке на даний час на території ТОВ «Красносільський цукровий завод» здійснює випалювання вапняку.

Обгрунтовуючи своє клопотання слідчий стверджує, що 19.02.2016 року на адресу Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області надійшло звернення жителів с. Красносілка Бершадського району про те, що керівниками ТОВ «Красносільського цукрового заводу» ЄДРПОУ №37513894 на даний час розпалено газову піч, з метою випалювання вапняку. В результаті вказаний дій на території с. Красносілка Бершадського району Вінницької області з`явився задушливий газ, який почав утворюватися від випаювання вище вказаного вапняку.

По даному факту 19 лютого 2016 року розпочато досудове розслідування по кримінальному провадженні №12016020090000140 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 241КК України.

В ході проведення досудового розслідування стало відомо, що на даний час на території ТОВ «Красносільський цукровий завод» знаходиться випняково-випалювальна піч, якою користується ПП «Антіп» на правах оренди, при цьому використовуючи дозвіл № НОМЕР_1 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Також в ході ознайомлення із вище вказаним дозволом стало відомо, що він був виданий ТОВ» Красносільський цукровий завод», який розташований в с. Красносілка Бершадського району Вінницької області, вул. Заводська 12.

З метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні позапланової виїзної перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства під час випалювання вапняку ПП « Антіп» на території ТОВ «Красносільський цукровий завод» проведення вказаної перевірки доручити державній екологічній інспекції у Вінницькій області.

З урахуванням вище викладеного, враховуючи, що для об`єктивного встановлення обставин кримінального провадження необхідні спеціальні знання, а також, що на даний час КПК України не передбачено призначення перевірок в межах кримінального провадження прокурором або слідчим ( виключено п.6 ч.2 ст.36 т а п. 4 ч.2 ст.40 КПК України, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, та слідчому, надавалися повноваження на призначення ревізії та перевірки в порядку, визначеному законом), слідчий просить задовольнити клопотання та призначити перевірку.

Відповідно до ч.1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя встановив, що відповідно до приписів частини 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді за умови доведення прокурором обставин, що викладені в ч.3 ст. 132 КПК України.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 408 від 13.08.2014 року «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» встановлено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребуються у разі, якщо такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Згідно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», заходи державного нагляду (контролю) - планові та позапланові заходи, які здійснюються шляхом проведення перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та інших дій.

Згідно п. 1 Положення Про Державну екологічну інспекцію України, затвердженого указом Президента України №454/2011 від 13.04.2011 р., Держекоінспекція України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів України.

Держекоінспекція України входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Згідно пп.пп. «г», п.п. 4 п. 4 Положення Держекоінспекція України відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержання нормативів у галузі охорони атмосферного повітря.

Відповідно до п.п. 5 п. 6 Положення Держекоінспекція України для виконання покладених на неї завдань має право проводити перевірки з питань, що належать до її компетенції, видавати за їх результатами обов`язкові для виконання приписи, розпорядження.

Відповідно до п. 1 Положення про Державну екологічну інспекцію в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України Державна екологічна інспекція в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі є територіальним органом Державної екологічної інспекції України, який діє у складі Держекоінспекції України і їй підпорядковується. Повноваження Держекоінспекції поширюються на територію Автономної Республіки Крим, відповідної області, міст Києва та Севастополя, за винятком території та об`єктів, віднесених до зони діяльності морських екологічних інспекцій (Державна екологічна інспекція Північно-Західного регіону Чорного моря, Державна Азово-Чорноморська екологічна інспекція та Державна Азовська морська екологічна інспекція).

Територіальним органом Держекоінспекції України у Вінницькій області є Державна екологічна інспекція у Вінницькій області.

З урахуванням вище викладеного, враховуючи, що для об`єктивного встановлення обставин вказаного кримінального провадження необхідні спеціальні знання в сфері діяльності, пов`язаної з викидами шкідливих речовин в атмосферне повітря, а також, що на даний час КПК України не передбачено призначення перевірок в межах кримінального провадження прокурором або слідчим, необхідно надати дозвіл на проведення позапланової перевірки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 93, 131, 132, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення позапланової виїзної перевірки у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016020090000140 від «19» лютого 2016 року, за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 241 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл проведення позапланової виїзної перевірки щодо дотримання вимого природоохоронного законодавства ПП «Антіп», яке на даний час на території ТОВ «Красносільський цукровий завод» здійснює випалювання вапняку.

Проведення вказаної перевірки доручити Державній екологічній інспекції у Вінницькій області з виїздом в с. Красносілка Бершадського району Вінницької області вул. Заводська 12.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає та заперечення на неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу56964218
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —126/627/16-к

Ухвала від 10.06.2016

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 10.05.2016

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 11.03.2016

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні