Вирок
від 08.04.2016 по справі 757/10638/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10638/16-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.04.2016 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

захисників адвокатів - ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинувачених - ОСОБА_6 , ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Біла Церква Київська обл., українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Лебединці Сребнянського р-ну Чернігівської обл., українця, громадянина України, з професійно-технічною освітою, одруженого, працюючого охоронцем в «Київобленерго», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

У невстановлений досудовим розслідуванням час та день, на початку липня 2015 року, перебуваючи у м. Києві, з корисливих мотивів, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 вступили у злочинну змову між собою та з невстановленими досудовим розслідуванням особами, умисел яких був направлений на створення (придбання) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні податкової вигоди (безпідставне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з податку на прибуток) підприємствам реального сектору економіки. На прохання невстановленої досудовим розслідуванням особи, ОСОБА_7 запропонував ОСОБА_6 , за грошову винагороду, без мети здійснення підприємницької діяльності перереєструвати (придбати) в органах державної влади на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «Смарт Текноледжі» (код ЄДРПОУ 39824458).

Не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зазначену в установчих документах ТОВ «Смарт Текноледжі», а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього засновника та власника вказаного підприємства, ОСОБА_6 погодився на таку пропозицію.

З метою реалізації умислу на сприяння ОСОБА_7 у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності, для прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_6 , в той самий день надав ОСОБА_7 копії сторінок свого паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства.

В подальшому, ОСОБА_7 , передав копії сторінок паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру ОСОБА_6 іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам для виготовлення установчих документів ТОВ «Смарт Текноледжі», необхідні для перереєстрації підприємства в держаних установах, у яких ОСОБА_6 був зазначений, як засновник та директор вказаного підприємства.

Так, 09.07.2014 року, в денний час доби, перебуваючи в м. Києві, в офісному приміщенні, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, ОСОБА_6 , діючи на пропозицію та за попередньою змовою з ОСОБА_7 , достовірно усвідомлюючи, що зареєстроване на його ім`я підприємство буде використовуватись для прикриття незаконної діяльності невстановленими досудовим розслідуванням особами, підписав, заздалегідь підготовлені, на прохання ОСОБА_7 , установчі та реєстраційні документи ТОВ «Смарт Текноледжі», а саме: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Смарт Текноледжі» від 08.07.2015 року, наказ на призначення на посаду директора, реєстраційну заяву та карки.

В подальшому, 10.07.2015 року, ОСОБА_6 , з метою реалізації єдиного злочинного умислу, діючи на пропозицію та за попередньою змовою з ОСОБА_7 та невстановленими досудовим розслідуванням особами, перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Суворова, 19, в денний час доби, здійснив перереєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Смарт Текноледжі» у відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві за №10701070003058141, шляхом подання необхідних реєстраційних документів, як засновник та директор даного підприємства.

Крім того, 23.07.2015 року, ОСОБА_6 , діючи на пропозицію та за попередньою змовою з ОСОБА_7 та невстановленими досудовим розслідуванням особами, перебуваючи за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 74, відкрив розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 (УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) в Акціонерний банк "Південний" МФО 328209, при цьому усвідомлюючи, що фактично не буде здійснювати легальну фінансово-господарську діяльність ТОВ «Смарт Текноледжі», як власник та керівник підприємства, а надасть змогу іншим особам, використовуючи реквізити підприємства документально оформлювати неіснуючі операції, пов`язані з наданням послуг, робіт, поставкою товарів, які фактично не мали місце, а будуть відображатись лише документально з метою незаконного формування валових витрат та завищення податкового кредиту з ПДВ іншим підприємствам та сприянню їм в подальшому ухиленні від сплати податків.

Вищевказані статутні та реєстраційні документи ТОВ «Смарт Текноледжі» печатки, банківські картки, тощо були передані ОСОБА_7 невстановленим досудовим розслідуванням особам, що надало їм можливість, прикриваючись зовнішньо законним фактором реєстрації вказаного підприємства здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції та прикривати незаконну діяльність інших суб`єктів підприємницької діяльності..

Дії ОСОБА_6 , які виразились у фіктивному підприємництві, тобто у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, скоєному за попередньою змовою групою осіб, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Дії ОСОБА_7 , які виразились у організації підготовки та вчинення фіктивного підприємництва, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, скоєному за попередньою змовою групою осіб, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

11.03.2016 року між прокурором Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченими ОСОБА_6 і ОСОБА_7 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, прокурор та підозрювані ОСОБА_6 та ОСОБА_7 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинувачених ОСОБА_6 за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України та ОСОБА_7 за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, обвинувачені ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у повному обсязі сформульованої підозри беззастережно визнали свою винуватість у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_6 та ОСОБА_7 кожен окремо, повинні понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до правил ст.ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченим узгоджені в угодах міру покарання.

Обвинувачені ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та її захисники-адвокати ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , в судовому засіданні також просили затвердити угоди про визнання винуватості і призначити узгоджені в них міри покарання, при цьому ОСОБА_6 беззастережно визнали себе винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України за викладених в обвинувальному акті обставин, а ОСОБА_7 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Таким чином, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України та ОСОБА_7 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вчинили невеликої тяжкості кримінальне правопорушення, від якого потерпілих немає.

Суд, шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що обвинувачені повністю усвідомлюють зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнають себе винними, цілком розуміють свої права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даних угод, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки їх не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст.ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкістю висунутого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 обвинувачення, даних про їх особи, обставин, що пом`якшують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угод про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченими ОСОБА_6 та ОСОБА_7 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цих угод.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати та речові докази по справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд,-

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 11.03.2016 року між прокурором Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_6 про визнання винуватості.

ОСОБА_6 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн.

Затвердити угоду від 11.03.2016 року між прокурором Київської місцевої прокуратури № 5 ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_7 про визнання винуватості.

ОСОБА_7 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва, через Печерський районний суд, протягом 30 днів з дня його проголошення, з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.04.2016
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу57021688
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/10638/16-к

Вирок від 08.04.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 08.04.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 14.03.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні