Ухвала
від 07.04.2016 по справі 369/3303/16-к
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/3303/16-к

Провадження № 1-кс/369/742/16

У Х В А Л А

іменем України

м. Київ 07.04.2016 року

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014110200000073 від 24.12.2014 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку автомобіля марки «Skoda Oktavia A5» державний номерний знак НОМЕР_1 , яким користується гр. ОСОБА_4 та який зареєстрований за громадянкою ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги прокурор мотивує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Києво-Святошинському районі ГУ ДФС у Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових №32014110200000073 від 24.12.2014 р., за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.212 КК України, а також за фактом вчинення закінченого замаху на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Сібуд» (код ЄДРПОУ 35481447) та ТОВ «Група Компаній Смарт» (код ЄДРПОУ 36645691) за участю ТОВ «Вімакс Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 39521362) та ТОВ «Івакан» (код ЄДРПОУ 34640157), а саме коштами, які підлягають відшкодуванню з державного бюджету на загальну суму 12775,9 тис. грн., що є особливо великим розміром, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Сібуд» та ТОВ «Група Компаній Смарт» в травні 2015 року заявили до відшкодування податок на додану вартість з бюджету на розрахунковий рахунок платника у банку на загальну суму 12775,9 тис. грн., сформувавши від`ємне значення податку на додану вартість на вказану суму за рахунок створення документальної видимості придбання сільськогосподарської продукції, олії конопляної, у ТОВ «Вімакс Трейд Груп», що має ознаки «фіктивності», яким в свою чергу створено документальну видимість придбання сільськогосподарської продукції, олії конопляної у ТОВ «Івакан», що є сільськогосподарським підприємством та перебуває на спеціальному режимі оподаткування є платником фіксованого сільськогосподарського податку.

Таким чином, службові особи ТОВ «Сібуд», ТОВ «Група Компаній Смарт», ТОВ «Вімакс Трейд Груп», ТОВ «Івакан» діючи умисно та за попередньою змовою вчинили закінчений замах на заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовим становищем, а саме коштами, які підлягають відшкодуванню з державного бюджету на загальну суму 12775,9 тис. грн., що є особливо великим розміром.

Проведеними слідчими діями, в ході досудового розслідування, в тому числі в ході проведених обшуків офісних приміщень ТОВ «Сібуд», ТОВ «Група Компаній Смарт», ТОВ «Івакан» оригінали первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів по взаємовідносинам з ТОВ «Вімакс Трейд Груп» не виявлено.

Крім того, згідно отриманих відомостей від ОУ ДПІ у Києво-Святошинському районі та наявних матеріалів досудового розслідування встановлено, що службові особи вище вказаних товариств, та інші особи, які не встановлені досудовим розслідуванням, проводять злочинну діяльність, яка полягає у наданні послуг діючим підприємствам у незаконній мінімізації податкових зобов`язань з податку на додану вартість та податку на прибуток та у незаконному відшкодуванні податку на додану вартість з державного бюджету, а також у наданні послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку.

Крім того, встановлено, що керівник та засновник ТОВ «Вімакс Трейд Груп» гр. ОСОБА_4 на даний час продовжує протиправну діяльність пов`язану із переведенням безготівкових коштів у готівку та наданні послуг з мінімізації податкових зобов`язань.

У своїй незаконній діяльності гр. ОСОБА_4 , використовує автомобіль марки Skoda Oktavia A5 державний номерний знак НОМЕР_1 , який зареєстрований за гр. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Даний автомобіль використовується гр. ОСОБА_4 для зберігання первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів ТОВ «Вімакс Трейд Груп» по взаємовідносинам з діючими підприємствами, в тому числі оригінали первинних документів щодо купівлі та подальшого продажу ТМЦ підприємствам ТОВ «Сібуд», ТОВ «Група Компаній Смарт».

Разом із тим, в ході досудового розслідування отримано відомості, що первинні документи фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств добровільно видані не будуть та можуть бути приховані або знищені.

В зв`язку з вище викладеним є достатні підстави вважати, що первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи ТОВ «Вімакс Трейд Груп» в тому числі видаткові та податкові накладні, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, банківські виписки, договори фінансової діяльності, акти звірки взаєморозрахунків та товарно-транспортні накладні, акти наданих послуг (робіт), а також чорнові записи, записні книги з інформацією про подвійну бухгалтерію, бланки з відбитками печаток, комп`ютерна техніка, магнітні та електронні, цифрові носії інформації, засоби зв`язку та грошові кошти здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення зберігаються в автомобілі марки Skoda Oktavia A5 державний номерний знак НОМЕР_1 , який використовується гр. ОСОБА_4 та зареєстрований за гр. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відшукуванні речі і документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Вімакс Трейд Груп» ТОВ «Сібуд», ТОВ «Група Компаній Смарт» та інших підконтрольних підприємств мають значення для досудового розслідування оскільки вони необхідні для проведення судових експертиз і використання під час проведення податкових та інших перевірок.

Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах використовуватимуться як докази вчинення кримінальних правопорушень під час судового розгляду.

Іншим способом, окрім як провести обшук автомобіля марки Skoda Oktavia A5 державний номерний знак НОМЕР_1 , яким користується ОСОБА_4 виявити та зафіксувати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукати і вилучити речі і документи, які використовуватимуться як докази вчинення кримінальних правопорушень під час судового розгляду неможливо, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення відшукуваних речей та документів особами причетними до вчинення кримінальних правопорушень у випадку отримання ними інформації стосовно значення для досудового розслідування відшукуваних речей та документів.

Прокурор просив суд надати дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки «Skoda Oktavia A5» державний номерний знак НОМЕР_1 , яким користується гр. ОСОБА_4 та який зареєстрований за громадянкою ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотань, щодо фіксації процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування від учасників не надходило. Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши матеріли кримінального провадження, вважає, що клопотання не підлягає задоволенню.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до вимог ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Прокурор в клопотанні, не довів, що є достатні підстави вважати, що відшукувані речі, документи знаходяться в автомобілі марки «Skoda Oktavia A5» державний номерний знак НОМЕР_1 , яким користується гр. ОСОБА_4 та який зареєстрований за громадянкою ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 233-235, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014110200000073 від 24.12.2014 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуСлідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57028532
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014110200000073 від 24.12.2014 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —369/3303/16-к

Ухвала від 07.04.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Коцюрба М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні