Рішення
від 31.03.2016 по справі 753/18708/15-ц
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/18708/15-ц

провадження № 2/753/1391/16

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"31" березня 2016 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

головуючого судді Колесника О.М.

при секретарі Заболотній Л.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного центру сертифікації ДСНС України про стягнення компенсації утриманого податку з доходів фізичних осіб,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Державного центру сертифікації ДСНС України про стягнення компенсації утриманого податку з доходів фізичних осіб, в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача гроші у сумі 14675,71 грн., як грошову компенсацію утриманого податку на доходи фізичних осіб.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що при виплаті йому одноразової грошової допомоги при звільненні відповідачем було утримано податок з доходів фізичних осіб в сумі 14675,71 грн., що є порушенням п.168.5 ст.168 Податкового кодексу України, відповідно до якого суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів військовослужбовців.

Позивач ОСОБА_2 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні в задоволенні позову просила відмовити та пояснила, що в зв`язку з виключенням позивача зі списків Державного центру сертифікації ДСНС України він юридично перестав являтись військовослужбовцем, а тому відповідачем правомірно утримано податок з доходів фізичних осіб при виплаті позивачу грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Вислухавши пояснення позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суд в межах заявлених позовних вимог та наданих доказів по справі встановив наступні факти та правовідносини.

Судом встановлено, що позивач проходив службу у Державній службі України з надзвичайних ситуацій, в тому числі на посаді заступника начальника відділу організаційно-аналітичної роботи Державного центру сертифікації ДСНС України та наказом голови від 30.12.2014 № 715 звільнений зі служби цивільного захисту у відставку за п. 176 п.п. 3(за станом здоров`я) (а.с.10).

Наказом директора Державного центру сертифікації ДСНС України від 31.12.2014 № 63 (а.с.11), позивача було виключено зі списків особового складу Державного центру сертифікації ДСНС України та всіх видів забезпечення, вирішено виплатити грошову премію в розмірі 125 відсотків за грудень 2014 року та одноразову грошову допомогу в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби із розрахунку 22 років.

Як вбачається з розрахункової відомості №6 нарахування матеріальної допомоги при звільненні на пенсію ОСОБА_2 від 05.01.2015 (а.с.40) з грошового забезпечення позивача при звільненні з військової служби утримано податок на доходи фізичних осіб військовослужбовців у сумі 14675,71 грн.

Відповідно до абзацу першого пункту другогостатті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, які звільняються зі служби за станом здоров`я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням. Військовослужбовець до проведення з ним усіх необхідних розрахунків не виключається без його згоди зі списків особового складу військової частини (абзац третій пункту 242 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженогоУказом Президента України від 10.12.2008 № 1153).

Пунктом168.5. статті168 Податкового кодексу Українивизначено, що суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями у зв`язку з виконанням обов`язків несення служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

З аналізу наведеного слідує, що одноразова грошова допомога при звільненні є грошовим забезпеченням, грошовою винагородою та іншою виплатою в розумінні п.168.5 ст. 168 Податкового кодексу Українита повинна бути виплачена на день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

В судовому засіданні встановлено, що 30.12.2014 є днем закінчення позивачем проходження служби цивільного захисту, але розрахунок по виплаті грошової премії в розмірі 125 відсотків за грудень 2014 року та одноразової грошової допомоги при звільненні в сумі 58782,34 грн. проведений з позивачем лише в лютому березні 2015 (а.с.44-46), з яких утримано податок на доходи фізичних осіб в сумі 14675,71 грн.

Порядок виплати щомісячної грошової компенсації сум податку з доходів фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, затвердженийпостановою Кабінету Міністрів України від 15.01.2004 № 44.

Так, згідно пунктів 3-5 даного Порядку виплата грошової компенсації здійснюється установами (організаціями, підприємствами), що утримують військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, за рахунок відповідних коштів, які є джерелом доходів цих осіб, шляхом рівноцінного та повного відшкодування втрат частини грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних у зв`язку з виконанням ними своїх обов`язків під час проходження служби, що пов`язані з утриманням податку з доходів фізичних осіб у порядку та розмірах, визначенихЗаконом України «Про податок з доходів фізичних осіб». Виплата грошової компенсації військовослужбовцям та особам рядового і начальницького складу здійснюється одночасно з виплатою їм грошового забезпечення. Грошова компенсація виплачується за місцем одержання грошового забезпечення у розмірі суми податку з доходів фізичних осіб, утриманого з грошового забезпечення

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку щодо порушення відповідачем свого обов`язку з виплати позивачу рівноцінної грошової компенсації в розмірі суми податку з доходів фізичних осіб, утриманого з грошового забезпечення (одноразової грошової допомоги при звільненні).

Доводи відповідача про те, що на час виплати позивачу грошового забезпечення він втратив статус військовослужбовця, а тому не мав права на отримання рівноцінної компенсації утриманого податку, суд вважає безпідставними, оскільки несвоєчасна виплата грошового забезпечення (не в день звільнення і проведення розрахунку) сталася з вини самого відповідача.

При вказаних обставинах, суд приходить до висновку стягнути з відповідача на користь позивача рівноцінну грошову компенсацію суми податку з доходів фізичних осіб, утриманого з грошового забезпечення, в розмірі 14675,71 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_2 підлягають задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 10; 11; 60; 79; 88; 213-215 ЦПК України, п.168.5 ст.168 Податкового кодексу України, Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Указ Президента України від 10.12.2008 № 1153, постанова Кабінету Міністрів України від 15.01.2004 № 44, Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб», суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з Державного центру сертифікації ДСНС України, (ідентифікаційний код юридичної особи 14319662) на користь ОСОБА_1 14675 грн. 71 коп. в рахунок стягнення компенсації утриманого податку з доходів фізичних осіб при звільненні.

Стягнути з Державного центру сертифікації ДСНС України на користь держави 551 грн. 20 коп. судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду м. Києва протягом 10 днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини рішення через Дарницький районний суд м. Києва.

СУДДЯ: О.М. КОЛЕСНИК

Дата ухвалення рішення31.03.2016
Оприлюднено29.09.2022
Номер документу57075811
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення компенсації утриманого податку з доходів фізичних осіб

Судовий реєстр по справі —753/18708/15-ц

Рішення від 31.03.2016

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні