Постанова
від 18.04.2007 по справі а36/208-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А36/208-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

  

12.04.07р.

Справа № А36/208-07

за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС", м.Дніпропетровськ 

до  Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Дніпропетровська, м.Дніпропетровськ

про визнання протиправним та скасування рішення від 17.10.2006р.

                                                                        Суддя Кожан М.П.  

                Секретар судового засідання  Гриценко О.І.                                                                                      

Представники сторін:

від позивача Остапенко Є.С., довіреність № 1 від 30.03.2007р.

від відповідача Сипко Ю.А., довіреність № 179/10/10-039 від 10.01.2007р.

присутні Андрєєва Х.Г., посвідчення № 125721 від 25.04.2002р

                  Коробченко В.В., паспорт АН 440018 від 14.10.2005р.

СУТЬ СПОРУ:

Справа розглядається на підставі ч.6 Розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень  Кодексу адміністративного судочинства України.

Позивач звернувся до господарського суду з позовом, в якому просить визнати протиправним та  Скасувати рішення Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Дніпропетровська від 17 жовтня  2006року про анулювання  реєстрації  платника податку на додану вартість  Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС", що викладено в акті № 29/290 про анулювання  реєстрації  платника податку на додану вартість від 17.10.2006р.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач порушив встановлений законом порядок про анулювання  реєстрації  платника податку на додану вартість  Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС".

Відповідач проти задоволення позову заперечує, посилаючись на те, що ним правомірно анульовано реєстрацію  платника податку на додану вартість  Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС"  на підставі п.п.25.2.1 п.25 Положення про реєстрацію платників ПДВ від 01.03.2000 р. №79 комісією, створеною відповідно до розпорядження державної податкової інспекції у Жовтневому районі від 22.09.2005р № 277 прийнято рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ, про що складено акт № 29/290 від 17.10.2006р.

Згідно ст.160 Кодексу адміністративного судачинства України в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення учасників процесу, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Виконуючим обов'язки начальника ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська

Шовкун О.В. 17 жовтня 2006 року затверджено акт №29/290 про анулювання реєстрації

платника податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю «Альфа -

ЛС», що складено комісією, створеною відповідно до розпорядження ДПІ у Жовтневому

районі м. Дніпропетровська від 22 вересня 2005 року №277.

Відповідно до п. 1 цього акту комісією було встановлено, що засновниками ТОВ «Альфа - ЛС»код ЄДРПОУ 31687480 прийнято рішення про ліквідацію підприємства та 04.07.2006р. подано заяву за ф. 8 - ОПП.

У зв'язку із наявністю вказаних обставин за рішенням комісії установлено, що є підстави для анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у разі прийняття рішення про ліквідацію та відповідно до п.п. 25.2. п. 25 Положення про реєстр платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 01.03.200р. №79 із змінами та доповненнями. Днем прийняття рішення про анулювання реєстрації є дата затвердження цього акта. Датою анулювання реєстрації є 17.10.2006р.

Суд вважає, що вказане рішення не відповідає вимогам законодавства та підлягає скасуванню з наступних підстав.

Відповідно до пп. 25.2.1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, зтвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2000 N79, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 3 квітня 2000р.за N208/4429 Органи   державної   податкової   служби   здійснюють постійний  моніторинг  платників  податку на додану вартість,  які включені  до  Реєстру,  та  приймають   рішення   про   анулювання реєстрації відповідних платників податку на додану вартість у разі існування підстав, визначених у підпунктах "б"-"ґ" пункту 25 цього Положення.   Такі   рішення  можуть  бути прийняті за наявності відповідних підтвердних документів (відомостей): заяви про  припинення  платника  податків  за формою N 8-ОПП.

Проте, відповідачем не надано суду доказів надання позивачем відповідачу заяви про  припинення  платника  податків  за формою N 8-ОПП, що стало підставою для прийняття спірного рішення.

Таким чином, у відповідача не було встановлених законом підстав для його прийняття.

Крім того, відповідно до до ч. 3 п. 9.8. ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість» анулювання реєстрації на підставах, визначених у підпунктах "б" - "ґ" цього пункту, здійснюється за ініціативою відповідного податкового органу або такої особи.

Відповідно до підпункту «б»пункту 9.8. ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість»реєстрація діє до дати її анулювання, яка відбувається у випадках, якщо:

ліквідаційна комісія платника податку, оголошеного банкрутом, закінчує роботу або платник податку ліквідується за власним бажанням чи за рішенням суду (фізична особа позбувається статусу суб'єкта господарювання).

Відповідно до ч. 7 ст. 59 ГК України суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Такий запис вноситься після затвердження ліквідаційного балансу відповідно до вимог цього Кодексу.

Аналогічно за ч. 5. ст. 91 ГК України ліквідація господарського товариства вважається завершеною, а товариство таким, що припинило свою діяльність, з дня внесення запису про його ліквідацію до державного реєстру.

Так само і за ч. 2. ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»15 травня 2003 року N 755-ІУ юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Сторонами не надано суду доказів внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону N 755-ІУ державний реєстратор у день державної реєстрації припинення юридичної особи відповідно до статей 36 - 38 цього Закону зобов'язаний надіслати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості реєстраційної картки на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, що є підставою для зняття юридичної особи з обліку в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування.

Щодо посилання відповідача на інформацію, отриману від державного реєстратора щодо ліквідації позивача слід зазначити наступне.

Частиною 2 ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»визначено виключний перелік форм у яких державний реєстратор може надавати відомості, що  містяться  в  Єдиному  державному реєстрі. Так, відповідно до вказаної правової норми, відомості,  що  містяться  в  Єдиному  державному реєстрі, надаються у вигляді:

витягу з Єдиного державного реєстру;

довідки про наявність або відсутність в Єдиному  державному реєстрі інформації, яка запитується;

бази  даних (сукупність інформації Єдиного державного реєстру в елктронному  вигляді) для цілей бюро кредитних  історій.

Іншого порядку надання відомостей, що містяться  в  Єдиному  державному реєстрі законом не встановлено.

Відповідачем не надано суду доказів отримання відповідної інформації від державного реєстратора у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.2 ст 19 Конституції України органи державної влади та органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України.

Відповідачем порушено зазначені вимоги.

Крім того, спірне рішення було прийнято 17.10.2006р., тобто у день, коли позивач повідомив державного реєстратора про те, що засновниками ТОВ «Альфа - ЛС»прийнято рішення про скасування раніше прийнятого рішення щодо припинення, про що державним реєстратором було зроблено внесення запису до Єдиного реєстру про скасування рішення про припинення юридичної особи.

Таким чином, вказане спірне рішення було прийнято безпідставно.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, п.6 Розділу УІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Скасувати рішення Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Дніпропетровська від 17 жовтня  2006року про анулювання  реєстрації  платника податку на додану вартість  Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС", що викладено в акті № 29/290 про анулювання  реєстрації  платника податку на додану вартість від 17.10.2006р.

Присудити судові витрати у сумі 3грн. 40коп. з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-ЛС".

Відповідно до ч. 3 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 цього Кодексу -  з  дня  складення  в  повному  обсязі.

Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом двадцяти  днів після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження.

            Суддя                                                                                                         М.П.Кожан

Дата складення постанови у повному обсязі- 18.04.2007р.

Дата ухвалення рішення18.04.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу571320
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а36/208-07

Постанова від 18.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кожан М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні