Вирок
від 19.04.2016 по справі 758/4178/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4178/16-к

Провадження № 1-КП/758327/16

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.04.2016 Подільський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Києві кримінальне провадження № 32016100020000022, внесеного до ЄРДР 24.03.2016 року відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, громадянки України, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , освіта середня, не працююча, не одружена, маючої на утриманні доньку ОСОБА_6 , 1995 року народження та доньку ОСОБА_7 , 2001 року народження, зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судиму,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

У відповідності до обвинувального Акту від 28.03.2016 р., ОСОБА_5 , згідно Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України є власником товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Зім Група» (код ЄДРПОУ 35196751).

Незважаючи на те, що зазначене підприємство зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_5 взяла участь у його придбанні (перереєстрації) не з метою здійснення господарської діяльності, як передбачено статутом ТОВ «Зім Група» (код ЄДРПОУ 35196751), а з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб.

Так, ОСОБА_5 на прохання невстановленої особи на ім`я ОСОБА_8 з метою перереєстрації вказаного суб`єкта господарювання в державних органах влади підписала статутні та реєстраційні документи ТОВ «Зім Група», чим забезпечила здійснення невстановленим особам незаконної діяльності від імені ТОВ «Зім Група».

В березні 2015 року на прохання невстановленої особи, ОСОБА_5 погодилася придбати (перереєструвати) в органах державної влади на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу ТОВ «Зім Група» (код ЄДРПОУ 35196751).

Не маючи наміру здійснювати діяльність підприємства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зафіксовану в статутних документах ТОВ «Зім Група», усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як майбутнього власника вказаного підприємства, ОСОБА_5 погодилася на таку пропозицію.

За невстановлених обставин ОСОБА_5 передала невстановленій особі, свої паспортні дані, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства.

Після чого, невстановлена особа при невстановлених слідством обставинах виготовила статут ТОВ «Зім Група», в якому ОСОБА_5 була зазначена як засновник вказаного підприємства.

В подальшому 24.03.2015 року ОСОБА_5 прибула, до станції метро «Палац Україна», де неподалік від станції зустрілася з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_8 та з ним пішли за адресою м. Київ, вул. Червоноармійська, 122, до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 , де на прохання невстановленої особи, повідомила нотаріусу, що має намір придбати (перереєструвати) ТОВ «ЗІМ Група» і тому необхідно нотаріально засвідчити його підпис у статуті вказаного підприємства. Далі достовірно усвідомлюючи, що придбане на її ім`я підприємство буде використовуватися невстановленою особою для прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_5 засвідчив своїм підписом статут ТОВ «Зім Група», незаконно набувши статус його засновника, після чого цей статут був нотаріально посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 , який не був обізнаний зі злочинним умислом ОСОБА_5 з невстановленими особами.

Таким чином ОСОБА_5 незаконно набула статус власника ТОВ «Зім Група», та вийшовши від нотаріуса передала всі нотаріально посвідчені документи невстановленій особі.

Далі, 25.03.2015 року ОСОБА_5 перебуваючи в м. Києві, на прохання невстановленої особи, підписала довіреність, чим уповноважила інших осіб від імені ОСОБА_5 представляти інтереси з питань реєстрації підприємства.

25.03.2015 року на підставі посвідчених документів приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 , а саме статуту ТОВ «Зім Група», Подільською районною у м. Києві державною адміністрацією, за адресою: м. Київ, Контрактова площа, б. 2, проведено Державну перереєстрацію юридичної особи - ТОВ «Зім Група», на ім`я ОСОБА_5 .

Придбання (перереєстрація) ТОВ «Зім Група» в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів: назви, юридичної адреси, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального податкового номеру платника податків, відкриття поточного рахунку та отримання печатки підприємства надало можливість невстановленій особі, прикриваючись зовнішньо законним фактором перереєстрації та функціонування ТОВ «Зім Група», здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції.

Так, використовуючи ТОВ «Зім Група» (код ЄДРПОУ 35196751) для прикриття незаконної діяльності, невстановлена особа уникла від контролю за своєю діяльністю зі сторони контролюючих органів, завдяки чому отримала можливість складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи.

Незаконна діяльність ТОВ «Зім Група», яке на прохання придбала (перереєструвала) на своє ім`я ОСОБА_5 , здійснювалася в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва.

За таких обставин суд вважає доведеним те, що ОСОБА_5 вчинила пособництво у вчиненні фіктивного підприємства, тобто наданні засобів чи знарядь для створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

28 березня 2016 р. між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 укладено Угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Згідно даної Угоди прокурор ОСОБА_3 та обвинувачена ОСОБА_5 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачена беззастережно визнала свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинна понести ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені статтею 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Судом встановлено в судовому засіданні, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, який згідно ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачена цілком розуміє права визначені п. п. 1, 4 п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 і призначення обвинуваченій узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 28.03.2016 року про визнання винуватості між прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винною за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Призначити узгоджене сторонами покарання ОСОБА_5 у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 грн.

Судові витрати по справі відсутні.

Запобіжний захід ОСОБА_5 не обирався.

Речові докази по кримінальному провадженню відсутні.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суду м. Києва шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з моменту його проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57263752
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/4178/16-к

Вирок від 19.04.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Ухвала від 31.03.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні